Amerikansk inflation falder for fjerde måned i træk: - Det er en mærkbar lettelse

Ifølge flere økonomer er tallet en lettelse - ikke mindst for danske boligejere.

Mens inflationskurven herhjemme fortsætter opad for 10. måned i træk, er udviklingen samlet set vendt i USA.

Her begyndte prisstigningerne allerede at tabe fart i juli, hvor inflationen lå på 8,5 procent sammenlignet med året før.

Ifølge dugfriske tal fra US Bureau of Labor Statistics er den amerikanske inflation igen i oktober fortsat nedad for fjerde måned i streg til 7,7 procent sammenlignet med sidste år.

Ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er faldet større end forventet.

- Det samme gælder for kerneinflationen. Det er en mærkbar lettelse for markederne, hvor vi ser renterne falde ret markant. Det smitter også af på de danske renter, som peger ned efter tallet fra USA, siger han i en skriftlig kommentar.

Godt nyt for danske boligejere

Som verdens største økonomi kan amerikanerne dårligt hoppe, uden at vi i Europa mærker, jorden ryste.

For eksempel er de danske renter tæt forbundet med den amerikanske centralbanks (FED) renter. Og derfor er dagens tal ifølge Jeppe Juul Borre blandt andet godt nyt for danske boligejere, eftersom den amerikanske inflation flere gange i løbet af de seneste måneder er blevet spået til at falde mere, end det var tilfældet.

- Selvom de ikke er færdige endnu, så letter de nye inflationstal lidt af presset på centralbanken, siger han.

Ifølge økonomisk redaktør på Berlingske Ulrik Bie er torsdagens tal også ekstra gode nyheder.

- Nu kommer der så et lettelsens suk over, at det for en gangs skyld er i den retning, vi bliver overrasket - altså at inflationen falder mere end forventet, siger han til TV 2.

Toppen er nået i USA

Ligesom at den amerikanske inflation er begyndt at falde før den danske, begyndte den også at stige tidligere.

Faktisk begyndte den allerede at kravle opad i maj 2020, minder Ulrik Bie om:

- Vi har haft en (amerikansk .red) inflation, der i høj grad var drevet af, at der er historisk stor købekraft i USA. Det, vi så ser nu, er, at priserne er kommet derop, hvor folks synes, det er lidt dyrt, og så ser vi selvfølgelig også en lille effekt af renten.

Samtidig er de amerikanske energipriser faldet, mens dollaren er styrket, hvilket gør importerede varer billigere i USA.

Og mens vi stadig må bide tænderne sammen og vente på, at kurven knækker herhjemme, kan amerikanerne ifølge Ulrik Bie forsigtigt ånde lettet op.

- Medmindre vi får et totalt sammenbrud på oliemarkedet, og det er der ikke noget, der tyder på lige nu, var toppen på de amerikanske inflationsbjerg i juni, siger han.