Danske Bank-chef slipper for milliarderstatning i hvidvasksag
For nyligt hensatte Danske Bank 15,5 milliarder kroner til en forventet bøde i hvidvasksagen. Nu er der blevet sat endnu et punktum i sagen.
Thomas Borgen, der var topchef for Danske Bank under den store hvidvasksag, skal ikke personligt hæfte økonomisk.
Det har Retten i Lyndby tirsdag slået fast.
Borgen var ellers stævnet af 74 utilfredse aktionærer, der mente at Borgen havde informeret for lidt, for sent og forkert om sagen, hvilket betød, at de havde købt Danske Bank-aktier til kunstigt høje priser.
De utilfredse aktionærer og det belgiske konsulenthus Deminor, der stod bag det kollektive søgsmål, havde derfor krævet op mod 2,5 milliarder kroner i erstatning fra Thomas Borgen, der var administrerende direktør i Danske Bank fra 2013 til 2018.
1500 mistænkelige milliarder
Sagen om hvidvask i Danske Banks er blevet beskrevet som en af de største erhvervsskandaler i Danmark nogensinde.
Fra 2007 til 2015 løb store summer af mistænkelige penge gennem Danske Banks afdeling i Estland, uden at der var tilstrækkelig kontrol med kunderne eller hvor, pengene kom fra.
Blandt kunderne var fætteren til den russiske præsident, Vladimir Putin, oligarker og diktaturet i Aserbajdsjan.
I 2018 kunne Danske Bank selv fortælle, på baggrund af en undersøgelse fra advokathuset Bruun & Hjejle, at det var op mod 200 milliarder euro - cirka 1500 milliarder danske kroner - der var løbet gennem Danske Bank Estland i perioden.
Mens advokaterne ikke kunne sige, hvor mange af dem der var problematiske, sagde de, at "en meget stor del" var "mistænkelige".
Whistlebloweren
Det store omdrejningspunkt i søgsmålet mod Thomas Borgen er en whistleblowerrapport fra 2014, hvor banken blev advaret om problemerne i Estland.
Thomas Borgen og Danske Banks øvrige ledelse har dog sagt, at de blev betrygget af lederne i Estland, der sagde, at der blev taget hånd om problemerne. Thomas Borgen har desuden sagt, at han ikke selv har modtaget whistleblowerrapporten fra 2014.
Ingen af de tre dommere ved Retten i Lyngby mente således, at Thomas Borgen kunne stilles personligt til ansvar for ikke at have informeret aktiemarkedet og offentligheden om advarslerne fra whistlebloweren.
- Retten finder det på denne baggrund ikke godtgjort, at Thomas Borgen har handlet ansvarspådragende ved at undlade at foranledige, at der blev offentliggjort selskabsmeddelelser om problemerne med hvidvask i bankens estiske filial, lyder det i dommen.
Som konsekvens af rettens afgørelse, bliver Thomas Borgen ikke blot frifundet. Sagsøgerne skal også inden for de næste 14 dage betale Thomas Borgens sagsomkostninger med ti millioner kroner.
Punktummer
Selvom det er mere end fem år siden, at de første afsløringer om potentiel hvidvask i Danske Bank kom frem, er ingen endnu blevet draget til ansvar.
Daværende direktør Thomas Borgen sagde godt nok sit job op i kølvandet på advokatundersøgelsen fra Bruun & Hjejle, men i forbindelse med sagen har Borgens advokat understreget, at det var fordi der var sket et svigt på tværs af organisationen - ikke fordi Thomas Borgen specifikt havde fejlet.
Men for nyligt annoncerede Danske Bank, at man ville hensætte i alt 15,5 milliarder danske kroner til bøder fra danske og amerikanske myndigheder i forbindelse med skandalen, der bare bliver kaldt "Estland-sagen" af Danske Bank.
- Situation er nu den, at der så småt begynder at blive sat nogle punktummer i en række af de sager, der har været mod Danske Bank, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.