Business

Københavnske lejligheder tager større prisdyk end under finanskrisen

Det er blevet dyrere at låne til en lejlighed i hele landet, men i København er situationen ekstraordinær, siger analytiker.

Gennem de seneste tre måneder er priserne på ejerlejligheder i København faldet med godt 14 procent, siden de toppede i juli. Det viser tal fra ejendomsmæglerkæden Home.

Dermed er priserne nu på niveau med marts sidste år.

Faldet er det største, der nogensinde er registreret over tre måneder i Homes statistik, som strækker sig tilbage til 2004.

Dermed overgår situationen på det københavnske ejerlejlighedsmarked også finanskrisen.

- Det er jo voldsomt

Ifølge Bjørn Tangaa Sillemann, der er senioranalytiker i Danske Bank – som ejer ejendomsmæglerkæden Home – er risikoen generelt stor på boligmarkedet lige nu. Det gælder ikke mindst i de dyre områder.

- Det er jo voldsomt, det er der ikke nogen tvivl om. Men man skal hele tiden se det i lyset af, hvad der skete i tiden op til de her fald. Der havde vi også meget kraftige stigninger i priserne, siger han.

Samtidig med at priserne falder, gør antallet af handler og fremvisninger det samme.

Ifølge Bjørn Tangaa Sillemann er der tre årsager til det voldsomme dyk.

Først og fremmest er renterne skudt i vejret de seneste måneder, hvilket gør det dyrere at låne penge til en ny bolig. Med den skyhøje inflation holder boligkøberne sig i højere grad tilbage.

Derudover er der også tale om en vis normalisering efter coronakrisens mange nedlukninger, siger senioranalytikeren:

- Vi går fra en situation, hvor folk nok var villige til at bruge ekstra mange penge og meget tid på at finde en bolig, til at der kommer en eller anden gad af normalisering, fordi man nu også kan komme ud og rejse for eksempel.

København er ekstraordinær

Normalt kan man se boligmarkedet i København som en slags strømpil for resten af Danmark.

Ifølge Bjørn Tangaa Sillemann taber markedet da også pusten på landsplan.

- Der er noget af den samme effekt i spil. Det er også blevet dyrere at låne, hvis man skal købe en ligelighed andre steder, men situationen er bare ekstraordinær i København, siger han.

Derfor er det hos Danske Bank generelt set forventningen, at priser på det danske boligmarked skal fortsætte med at falde.