Business

Færre end forventet har tilmeldt sig "vinterhjælp"

De faldende priser på el og gas medvirker til, at færre melder sig ind i indefrysningsordningen, vurderer chefanalytiker.

Det er nu en uge siden, at indefrysningsordningen for energiregninger trådte i kraft.

Ordningen er en del af regeringens "vinterhjælp" og giver både private og virksomheder mulighed for at udskyde den del af el- og gasregningen, der ligger over prisniveauet fra sidste efterår.

Men indtil nu har færre end forventet ladet sig friste af at skubbe deres regninger.

Det er simpelthen ikke lige så relevant for folk

Louise Aggerstrøm, chefanalytiker og privatøkonom ved Danske Bank

En rundringning foretaget af TV 2 blandt seks af Danmarks største energiselskaber viser, at knap 12.250 kunder har tilmeldt sig ordningen.

Det tal kommer bag på landets største energiselskab, Andel Energi.

- Med det pres, vi har set på vores kundecenter det sidste halvårstid og fortsat ser fra kunder, der gerne vil snakke priser, så havde vi forventet et større antal, der umiddelbart var interesserede i at indgå i ordningen, end vi har set indtil i dag, siger administrerende direktør Ole Vestergaard til TV 2.

Så mange har udskudt en del af deres elregning

I alt har 12.235 kunder ved fem af landets energiselskaber tilmeldt sig indefrysningsordningen. 

Andel Energi: 5222 privatkunder og 16 erhvervskunder.

Norlys: 3620 privatkunder og 180 erhvervskunder (cirkatal)

Energi Fyn: 1500 privatkunder og 15 erhvervskunder (cirkatal)

Ok: 1220 privatkunder og 5 erhvervskunder.

Aura: 410 privatkunder og 13 erhvervskunder.

Ewii: 33 privatkunder og 1 erhvervskunde.

Tallene er indhentet ved en ruindringning foretaget af TV 2 mandag den 7. november. 

Ordningen åbnede for 1. november, og Erhvervsstyrelsen har tidligere anslået, at mellem 10 og 30 procent af danskerne ville tilmelde sig ordningen.

Det svarer i runde tal til mellem 330.000 og 990.000 privat- og erhvervskunder.

Forklaringen kan være de lave priser

Ole Vestergaard vurderer, at tilstrømningen er lavere, end man havde forventet, da ordningen i slutningen september blev aftalt og kort efter vedtaget, fordi kunderne dengang stod over for højere el- og gaspriser, end dem man ser nu.

Men det er ifølge Ole Vestergaard ikke den eneste forklaring.

- Det kan jo godt være, at man gerne vil være en del af ordningen, når man får den konkrete faktura i hånden, siger Ole Vestergaard.

Han tror, flere vil tilmelde sig ordningen, men forventer ikke "en eksplosion af tilmeldinger".

Spøger man Danske Banks chefanalytiker og privatøkonom, Louise Aggerstrøm, er årsagen til de få tilmeldinger først og fremmest, at energipriserne er dykket.

Mens én kilowatttime el for eksempel kostede en forbruger 5,7 kroner i gennemsnit i august - inklusive alle tariffer, afgifter og moms - var den pris i oktober faldet til knap 2,7 kroner.

- Det gør, at det ikke er lige så relevant for folk. Der er nok nogle, der har tilmeldt sig i tilfælde af, at priserne stiger igen, men omvendt tror jeg, der er mange, der gerne vil undgå at skylde de her penge, siger Louise Aggerstrøm til TV 2.

Ifølge en beregning foretaget i sidste uge af Sydbank vil en familie med to voksne og to børn med et gennemsnitligt forbrug kunne indefryse cirka 150 kroner om måneden med de nuværende priser.

Dermed ikke sagt, at ordningen ikke længere har gang på jord, understreger privatøkonomen.

Stiger priserne, vil flere melde sig til

Selvom blandt andre Energinet har åbnet for et spinkelt håb om, at priserne kan holdes nogenlunde nede hen over vinteren, er der ingen garanti for, at de ikke pludseligt skyder i vejret igen.

- Jeg håber, at den her ordning ikke bliver relevant, for det ville jo betyde, at rigtigt mange danskere kan ånde lettet op. Men jeg tør ikke erklære, at det er tilfældet, siger Louise Aggerstrøm.

Stiger priserne pludseligt voldsomt igen, kan man som kunde ofte tilmelde sig ordningen relativt hurtigt.

Skulle det bliver tilfældet, kan man ifølge privatøkonomen også forvente en ”langt større” tilslutning til indefrysningsordningen. Den forudsigelse møder opbakning hos Andel Energi.

- Hvis vi begynder at se stigende priser igen, og mange kommer til at se ind i en vinter og en længere periode med høje priser, så kan det godt være med til at skubbe til ordningen, siger Ole Vestergaard.

Andel Energi har valgt at sende information til kunderne om ordningen, fordi de vil skabe tryghed for kunderne, lyder det fra direktøren.

- Det er vigtigt, at ordningen giver ro og tryghed. Tryghed hos vores kunder giver ro til os som energiselskab, og så får vi også ro på energimarkederne. Meget af det, vi har set, er jo også usikkerhed og nervøsitet, der får markederne til at slå hårdt ud, fortæller han.