Business

Amerikansk jobmarked boomer stadig: Ikke kun god nyhed, siger eksperter

Som verdens største økonomi og en af Danmarks største handelspartnere betyder den amerikanske økonomi meget herhjemme.

I oktober blev der skabt 261.000 arbejdspladser i USA uden for landbruget. Det viser tal fra det amerikanske arbejdsministerium.

Og det kan få konsekvenser for den danske økonomi, fordi det har betydning for inflationen, lyder det fra flere eksperter.

Det var forventet, at antallet af jobs ville være faldet lidt siden septembertallene, der lå på 263.000 nye jobs.

- Det er på sin vis en rigtig god nyhed fordi det vidner om, at amerikansk økonomi nu ikke bare har lukket beskæftigelseshullet efter corona, men også vokser yderligere, skriver cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen i en kommentar.

Han mener dog samtidig, at tallene er bekymrende:

- Med en alt for høj inflation er det pinedød nødvendigt for den amerikanske forbundsbank Federal Reserve (FED) at få dæmpet efterspørgslen. Og det sker ikke, hvis arbejdsmarkedet fortsætter med at buldre derudaf.

FED er den amerikanske centralbank.

Det amerikanske jobtal bliver også kaldt "kongetallet" og får stor opmærksomhed blandt økonomer.

Går det dårligt hos amerikanerne, kan det nemlig også være skidt for Europa og dermed Danmark, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenester til amerikanerne.

Ikke kun en god nyhed

Louis Funder, der er USA-chef hos Dansk Industri, afviser, at tallene udelukkende er positive, selvom flere jobs isoleret set kan ligne gode nyheder.

- Tempoet i økonomien er langsomt på vej ned, siger han til TV 2.

Han uddyber, at den amerikanske centralbank for sjette gang siden marts har sat renten op, denne gang med 0,75 procentpoint.

Det skal nemlig bremse de hastigt stigende priser, som også truer den amerikanske økonomi.

Typisk er der en tæt sammenhæng mellem boligrenten i Danmark og den rente, som den amerikanske centralbank (FED) fastsætter. Det skyldes kort fortalt, at man hele tiden konkurrerer om at lokke penge til.

Kan få den danske rente til at stige

Samme tendens ser Tore Stramer, der er cheføkonom ved Dansk Erhverv. I en skriftlig udtalelse nævner han, at både private personer og virksomheder i Danmark skal berede sig på, at renterne herhjemme også kan fortsætte op.

- Som tingene ser ud nu, er renteudsigterne yderst usikre, og vi ved reelt ikke, hvornår og i hvilket niveau renterne topper, lyder det fra Tore Stramer.

Konsekvenserne ved stærkt stigende renter vil være en opbremsning i den økonomiske aktivitet herhjemme, lyder det.

- Vi ser allerede nu, at handelsaktivitet er bremset voldsomt op på boligmarkedet, særligt omkring de større byer. Dertil vil de hastigt stigende renter også lægge en dæmper på investeringsaktiviteten i både erhvervslivet og hos de danske husholdninger, lyder det fra Tore Stramer.

8. november er der midtvejsvalg i USA, og rapporten bliver dermed den sidste inden valget.