Hvidvask Danske Bank

Danske Bank gør klar til gigantbøde - afsætter milliarder til skandalesag

Selvom Danske Bank har udsigt til en bøde, der gør stort milliardoverskud til minus, stiger aktien kraftigt.

Danske Bank afsætter 14 milliarder kroner, der skal bruges på at betale en bøde i forbindelse med bankens store hvidvasksag.

Det fremgår af en børsmeddelelse, som banken netop har sendt ud.

Dermed tidobler banken næsten det beløb, man hidtil havde afsat til sagen. I 2018 hensatte Danske Bank således 1,5 milliarder kroner til sagen, der omtales som "Estlandsagen".

- Drøftelserne med de amerikanske og danske myndigheder om en afgørelse af Estlandsagen er nu på et stadie, hvor Danske Bank pålideligt kan estimere den samlede økonomiske konsekvens af en potentiel fælles myndighedsafgørelse til samlet 15,5 milliarder kroner, udtaler administrerende direktør, Carsten Egeriis, i meddelelsen.

De økonomiske konsekvenser: 15,5 milliarder

Sagen har været flere år undervejs, men nu kan en afgørelse være tæt på.

Ifølge Danske Bank er man stadig i dialog med myndighederne, men banken håber, at der er en afgørelse inden årets udgang.

Det er endnu ikke helt fast, hvor mange penge Danske Bank skal betale som straf for hvidvasksagen, men banken skriver selv, at de samlede økonomiske konsekvenser "pålideligt og med høj grad af sikkerhed" kan estimeres til 15,5 milliarder kroner.

Dertil kommer andre søgsmål og undersøgelser dog. Eksempelvis er bankens tidligere topchef Thomas Borgen del af et kollektiv søgsmål fra aktionærer, der mener, at de er blevet vildledt af banken.

Investorerne, der blandt andet dækker over den statslige norske oliefond, kræver mere end tre milliarder kroner i erstatning fra Borgen.

En af historiens største sager om hvidvask

Sagen om hvidvask i Danske Bank begyndte at rulle i 2017, da Berlingske kunne afdække, at store summer af potentielt mistænkelige penge var løbet gennem Danske Banks afdeling i Estland.

Et år - og mange avisforsider - senere fremlagde advokater fra Bruun & Hjejle resultaterne af en undersøgelse, som ledelsen i Danske Bank havde bestilt.

Her var en af konklusionerne, at op mod 1500 mistænkelige milliarder var strømmet gennem den såkaldte "non-resident"-afdeling i Estland fra 2007 til 2015. Advokaterne kunne dog ikke konkludere, hvor mange af dem, der eventuelt stammede fra kriminalitet, bestikkelse eller korruption.

Alligevel menes sagen at være én af de største om hvidvask, der nogensinde har ramt offentligheden. Derfor var det også forventet, at ikke mindst de amerikanske myndigheder ville stange en stor bøde ud til den danske bank.

- Rent økonomisk er det til at tage og føle på selv for en stor bank som Danske Bank. Men de har penge nok på kistebunden til at kunne betale det her fra egen lomme, siger Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker hos Sydbank, til TV 2 om den bøde, Danske Bank har udsigt til.

Rammer bankens resultat

At en bøde på mere end 15 milliarder kroner heller ikke er småpenge for Danske Bank, kan man også aflæse i det regnskab, som banken har fremlagt sammen med beskeden om den ekstra hensættelse på 14 milliarder.

Tidligere forventede Danske Bank således at komme ud af 2022 med et resultat på mellem 10 og 12 milliarder i overskud. Nu forventer banken i stedet, at der bliver tale om et underskud.

Hvor mange penge, banken helt præcist forventer at tabe i år, fremgår ikke, men på nuværende tidspunkt forventer banken et resultat, der er bedre end minus 5,5 milliarder kroner.

Alligevel reagerer aktiemarkedet ved at sende Danske Bank-aktien i vejret. Mere end 10 procent steg aktieprisen i kølvandet på nyheden, og det hænger ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, sammen med, at investorerne nu kan se fremad:

- Investorerne trækker et dybt suk over, at den samlede eksterne regning til Estland inklusive en amerikansk sanktion tegner til at blive 15,5 milliarder. De glæder sig dog over, at der nu er udsigt til, at der kan blive sat en endeligt punktum i sagen, skriver han i en kommentar.

Ifølge Mikkel Emil Jensen er bødens størrelse også positiv i den forstand, at den ikke kommer til at udfordre selve fundamentet under Danske Bank. Fordi banken kan betale uden at skulle låne, vil den ikke bringe banken eller banksektoren i uføre, mener han:

- Det er fair at sige, at det her er en lussing, der kan mærkes. Det er en bøde, der gør ondt, og som gør, at man på ingen måde har kunnet tjene penge på de her mistænkelige transaktioner. Men samtidig skal det jo ikke gøre fundamentet ustabilt og skaber grobund for eventuel ny krise i den nordiske banksektor. Det vinder ingen på, og derfor har man fundet en god balance med en bøde i den her størrelse, siger Mikkel Emil Jensen til TV 2.