Ny milliardinvestering kan give fjernvarme til stor dansk by

Novo Nordisks nye investeringsprojekt kan både gavne miljøet og en lang række borgere, der kan erstatte naturgas med fjernvarme.

1,4 milliarder kroner.

Så mange penge vil medicinalgiganten Novo Nordisk sammen med biotekselskabet Novozymes og Kalundborg Forsyning investere i et nyt projekt.

Pengene skal gå til at etablere et ny kølesystem for Novo Nordisks og Novozymes' fælles produktionssted i Kalundborg på Vestsjælland.

Et kølesystem, som skal kunne sende overskudsvarme fra produktionsprocesser ind i fjernvarmenettet og videre ud i danskernes hjem.

Fjernvarmen vil først og fremmest kunne blive sendt rundt i Kalundborg.

Men også 40 kilometer længere mod øst kan det nye projekt blive en hjælp for de mange husstande i Holbæk, der lige nu varmer deres boliger op med naturgas.

Varmen fiser ud i luften

Det skyldes, at Novo Nordisk og Novozymes tilsammen kommer til at producere så meget overskudsvarme, at det omdannet til fjernvarme vil kunne forsyne langt flere husstande, end der er aftagere i Kalundborg.

Det er en sindssygt god løsning for Holbæk Kommune

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

Overskudsvarmen, som blandt andet skabes af Novo Nordisks gæringsprocesser, bliver i dag kølet af i store køletårne, hvor vandet fordampes og fiser ud i luften.

I den proces bruger man en hel del søvand fra den nærliggende Tissø. Med de produktionsudvidelser, som virksomhederne er ved at etablere, ville mængden af nødvendigt nedkølingsvand fra Tissø blive fordoblet.

Men i det nye projekt er planen i stedet, at der skal bruges havvand fra Kalundborg Havn til kølingsprocessen.

- Med den her løsning kommer vi af med Tissøvandet og etablerer infrastrukturen til at kunne bruge overskudsvarmen til fjernvarme, fortæller Michael Hallgren, der er produktionsdirektør hos Novo Nordisk.

For at overskudsvarmen kan blive til fjernvarme, skal der både bygges pumpestationer, ledninger og andet nødvendigt infrastruktur. Og det tager tid. Alligevel er Michael Hallgren optimistisk omkring projektets tidshorisont.

- Jeg er overbevist om, at med det behov, der er, og den villighed, der er fra alle parter, vil det ske relativt hurtigt.

En af de parter, der møder projektet med stor villighed, er Holbæk Kommunes borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Kan stå klar i 2025

I Holbæk kommune opvarmes rigtig mange husstande med naturgas.

I disse tider, hvor gas er en mangelvare, og gaspriserne når rekordhøje niveauer, er motivationen for at skifte gassen ud med fjernvarme tårnhøj

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at det sker så hurtigt som overhovedet muligt. Det er en sindssygt god løsning for Holbæk Kommune, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Men selvom viljen er der, kan det alligevel tage nogle år, før det kan lade sig gøre. Parterne bag projektet håber, at det kan stå klar i 2025 eller 2026.

- Det kan virke som længe, men i den her proces med så stort et anlæg og så meget gravearbejde, der skal til, er det faktisk ret hurtigt, mener Christina Krzyrosiak Hansen.

Udfordrende lovgivning

Det er dog ikke kun infrastrukturen, der skal på plads.

Projektet besværliggøres også af lovningen på området, fortæller direktør i Kalundborg Forsyning, Hans-Martin Friis Møller.

Et forsyningsselskab i én kommune kan nemlig ikke sende fjernvarme over kommunegrænserne. Det kræver, at et andet forsyningsselskab står klar til at modtage fjernvarmen.

- Der er lidt udfordringer. Alle os, der laver de her projekter, vi famler lidt, fordi lovgivningen er besværlig, siger Hans-Martin Friis Møller.

Derfor efterlyser han politisk handling fra Christiansborg på området.

- Hvis politikerne mener det med grøn omstilling seriøst, så skulle man lave en tværgående taskforce, der kan understøtte lige netop sådan nogle projekter her, siger han.