Mandag krydsede gasprisen særlig grænse
Selvom den såkaldte spotpris er faldet drastisk, kan de danske gaskunder skulle væbne sig med tålmodighed, før det eventuelt slår igennem.
Efter flere måneder med historisk høje gaspriser er udviklingen vendt.
Gassen er, fristes man til at sige, gået af prisballonen.
Mest ekstremt var det mandag, hvor man kortvarigt kunne få penge i hånden, hvis man lovede at aftage noget af den flydende naturgas, der lå på skibe og ventede ud for kysten i Spanien.
På et tidspunkt, hvor ordet energikrise er mere populært, end det har været siden 1970’erne, kan det lyde mærkeligt. Men forklaringen er kort fortalt, at der er en ophobning af gas, som producenterne ikke kan få afsat, fordi gaslagre over det meste af Europa er fyldt til bristepunktet.
Og det presser prisen ned.
For forbrugerne, som de er flest, vil den særlige situation ikke betyde det store, men den er dog udtryk for en tendens, der kan få stor betydning på sigt.
Pris under 100 euro
Da gasprisen var på sit højeste i slutningen af august, kostede én megawatt naturgas tæt på 350 euro på den hollandske gasbørs TTF. Normalt koster samme megawatt gas mellem 10 og 20 euro.
Siden toppen 26. august er gasprisen dog med få undtagelser kun dykket. Mandag var prisen på én megawatt naturgas leveret i november under 100 euro, og tirsdag bevæger prisen sig i samme leje.
Ifølge Ole Sloth Hansen, der er råvareanalytiker hos Saxo Bank, er det en kombination af flere ting, der presser prisen ned.
Han peger blandt andet på de fyldte gaslagre.
I Danmark er vores gaslagre eksempelvis fyldt så meget, som det er muligt. I Tyskland er man meget tæt på samme grænse, og i lande som Sverige, Spanien og Italien er gaslagrene også mere end 90 procent fyldt op.
Det viser den seneste opgørelse fra Aggregated Gas Stock Inventory, AGSI.
Mindre efterspørgsel på gas
Forklaringen på de pludselig meget billige gaspriser kan ifølge Ole Sloth Hansen også findes ved at kigge ud ad vinduet på det milde efterårsvejr med sol og varme.
- Vi efterspørger simpelthen mindre gas, end vi normalt gør på det her tidspunkt af året. Udover det har vi set en naturlig nedgang i efterspørgslen de seneste måneder, fordi vi jo alle gør vores for at reducere forbruget, siger Ole Sloth Hansen.
Kombineret med de fyldte lagre står vi i en situation, hvor gasmarkedet er mættet.
Men selvom gassen i det såkaldte spotmarked i øjeblikket er ufatteligt billig sammenlignet med de seneste måneders priser, så kommer det ikke nødvendigvis de danske gaskunder til gode.
Dyr gas på lager
Det skyldes, at den gas danskerne bruger til at opvarme deres hjem, allerede er købt ind af leverandørerne. Og dét vel at mærke til de højere priser.
Den dyre gas på lagrene skal så at sige bruges, før eventuelt billigere indkøbt gas kan komme kunderne til gode.
- Vi vil selvfølgelig se en effekt hen over vinteren. Men vi holder meget øje med februarprisen, som er toppen af vinteren. Den skal for alvor se komme ned, før vi kan begynde at mærke det i pengepungen, siger Ole Sloth Hansen.
Da priserne på forskellige energityper er tæt sammenknyttede, kan et fald i gaspriser også være godt nyt for elpriserne, som også allerede er begyndt at falde.