Business

'Guldfugle' kostede direktøren jobbet – nu går de sammen med Ørsted om nyt megaprojekt

Rivalerne vil på fem-seks år tredoble den danske energi fra havvindmøller, og det skal ske uden en eneste krone i statsstøtte.

Det er lidt mere end ti år og syv måneder siden, at Eldrups Guldfugle første gang blev forsidestof.

Få dage forinden var topchefen for det daværende Dong, Anders Eldrup, blevet fyret, fordi han havde godkendt nogle særdeles lukrative aftaler og vilkår for en lille kreds af medarbejdere uden at orientere bestyrelsen om det.

Siden er Dong blevet til Ørsted, og de fem nøglemedarbejdere, der blev kaldt Guldfuglene, har i stilhed skabt virksomheden Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der på få år er blevet en grøn magtfaktor.

Tirsdag blev der så føjet endnu et kapitel til historien om Guldfuglene og firmaet, der lossede dem ud, da Ørsted og CIP annoncerede et megaprojekt sammen. Over de næste fem-seks år vil de således mere end tredoble den danske havvindmøllestrøm i et milliardprojekt.

Tredobling er en "oplagt idé"

Selve projektet, som Ørsted og CIP nu går sammen om, skal efter planen bestå af fire store havvindmølleparker. To af dem skal placeres øst for Bornholm, én skal bygges i Nordsøen ud for Hvide Sande, og den fjerde skal opføres nordvest for Thy, mellem Danmark og Norge.

Hver især skal parkerne producere 1,1-1,5 gigawatt energi, og til sammen forventer CIP og Ørsted, at de kan bidrage med cirka 5,2 gigawatt. Til sammenligning er der i dag opført dansk havvind for 2,3 gigawatt, og den største enkeltstående havvindmøllepark er Kriegers Flak, der har en kapacitet på cirka 0,6 gigawatt.

- Det er en oplagt god idé, at de mest erfarne danske havvindudviklere går sammen for at sikre, at danmarkshistoriens største udbygning af havvind sker så effektivt som muligt og i behørig respekt for miljøet og biodiversiteten i de danske farvande, udtaler Torsten Lodberg Smed, der er seniorpartner i CIP, i en pressemeddelelse.

Det anslås, at Kriegers Flak kan producere grøn strøm til cirka 600.000 husstande i Danmark, og ud fra samme formel vil CIP og Ørsteds 5,2 gigawatt altså kunne forsyne mere end fem millioner husstande. De to parter håber dog på, at en del af vindmøllestrømmen kan blive afsat sydpå til Tyskland og Holland, når eller hvis vindmøllerne en dag kommer til at snurre.

Kvintet forandrede Dong

Hvordan aftalen mellem CIP og Ørsted konkret er kommet i stand, fremgår ikke af virksomhedernes meddelelse. Men de to har i en række projekter været direkte konkurrenter.

Det var eksempelvis tilfældet i 2018, da CIP fik en stor ordre i USA for næsen af Ørsted. Også da havvindmølleparken Thor sidste år skulle aftales, bød begge på projektet.

I sidste ende gik opgaven dog til tyske RWE, der blev tildelt den banebrydende opgave efter en meget omdiskuteret lodtrækning.

Perspektiv

Thor ændrede alt

Kriegers Flak i Østersøen er i øjeblikket den største havvindmøllepark i Danmark. Det ændrer sig dog nok med Thor-parken, der skal stå færdig i 2027.

Ikke alene er Thor Havvindmøllepark den største havvindmølleprojekt, der nogensinde er blevet godkendt i Danmark. Selve processen frem mod godkendelse indeholdte også lidt af et paradigmeskifte.

Udbuddet skete nemlig uden statsstøtte. Tværtimod ventes den danske stat at kunne tjene i omegnen af tre milliarder på projektet.

Alligevel har det ikke været uden drama. Da tyske RWE 1. december 2021 blev udråbt som vinder af udbuddet - og dermed fik retten til at opføre den store vindmøllepark - skete det nemlig efter en lodtrækning, fordi flere havde afleveret enslydende bud.

Historien om Ørsted og CIP går dog endnu længere tilbage end som så.

I første halvdel af 00’erne spillede en kvintet bestående af Jakob Baruël Poulsen, Christian Skakkebæk, Christina Grumstrup Sørensen, Rune Bro Róin og Torsten Lodberg Smed nemlig en vigtig rolle i Ørsteds historie.

Det er de samme fem, der i 2012 skabte Copenhagen Infrastructure Partners.

Da Guldfuglene blev afsløret

Dengang, tilbage i første halvdel af 00’erne, var de alle ansat i det daværende Dong, der kæmpede for at finde fodfæste i en hurtigt forandrende verden.

Kulminationen kom i 2006, da Dong i én af danmarkshistoriens største fusioner gik sammen med fem andre energiselskaber og blev til Dong Energy.

I en artikelserie hos Berlingske er det beskrevet hvordan den storstilede fusion, der banede vejen for det selskab, Ørsted er i dag, aldrig var sket ”uden Jakob Baruël Poulsen og resten af det hold, der i dag står bag CIP”.

Efterfølgende satte Dongs daværende topchef Anders Eldrup gruppen i spidsen for en stor grøn satsning, men alligevel var det først i foråret 2012, at de fem nøglemedarbejdere for alvor blev kendt i den brede offentlighed.

Det skete da Dongs bestyrelsesformand Fritz Schur fyrede Eldrup på gråt papir for at forgylde den snævre kreds af medarbejdere. På et siden meget berømt pressemøde sagde Fritz Schur, at bestyrelsen ”aldrig havde set noget lignende”.

Over de følgende dage kunne dagspressen afsløre navnene på de forgyldte medarbejdere, og det var her, at øgenavnet 'Guldfuglene' opstod som samlet betegnelse for dem.

Nogle af de særlige vilkår kom lige så frem. Blandt andet det faktum, at Jakob Baruël Poulsen kunne indløse et gyldent håndtryk på godt 20 millioner kroner ved selv at sige op.

Fra en til to store

Efter Anders Eldrups exit fra Dong forlod Guldfuglene også selskabet, og stiftede i stedet Copenhagen Infrastructure Partners.

Siden da er Dong blevet til Ørsted, og den grønne energi er kommet i fokus. I 2017 blev Ørsted børsnoteret, og selskabet er i dag Danmarks næstmest værdifulde selskab, når man kigger på værdien af alle aktierne. Alene de sidste fem år har Ørsted haft mere end 70 milliarder kroner i overskud.

CIP har omvendt rejst mere end 150 milliarder kroner til grønne investeringer, og er på få år gået fra få ansatte til cirka 400 medarbejdere.

Nu håber de to selskaber at tage endnu et trin op ad stigen. Det kræver dog i første omgang, at myndighederne godkender partnerskabet mellem Ørsted og CIP. Det forventes at ske inden årets udgang.