Gaspriserne falder – og det lover godt for vinteren

Eksperter advarer dog om, at der fortsat er brug for at spare på gassen, og at vinteren kan blive afgørende.

Efter stigende gaspriser i lang tid har skabt dybe furer i gaskundernes pander, er der nu godt nyt.

Priserne på gas rasler i øjeblikket nedad, og mandag er prisen faldet med over 60 procent, siden det toppede i slutningen af august.

- Forbrugerne har med rette frygtet udviklingen i naturgaspriserne for vintermånederne. Den seneste prisudvikling er dog opmuntrende og giver håb om en meget billigere vinter end frygtet, skriver Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en skriftlig kommentar til TV 2.

Mandag middag kostede en kilowatt-time naturgas 0,13 euro, som er det laveste niveau siden juni. Det viser data fra den hollandske gasbørs TTF.

Vinteren kan blive afgørende

At prisen på gas falder, skyldes blandt andet, at det er lykkedes at få fyldt de europæiske gaslagre op. I den seneste opgørelse fra Energi-, Klima- og Forsyningsministeriet lyder det eksempelvis, at de danske gaslagre i øjeblikket er cirka 99 procent fyldte - og at det er lykkedes at spare på gassen.

Det fortæller både Per Hansen fra Nordnet og Arne Lohmann Rasmussen, der er chefanalytiker i Danske Bank.

- Prisfaldet er et udtryk for, at markedet er blevet overrasket over, hvor meget vi har været i stand til at spare på gassen. Men det er vigtigt, at vi fortsætter med at spare, så der ikke kommer et nyt pres på prisen, siger Arne Lohmann Rasmussen til TV 2.

Fem ĂĄrsager til prisfald

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen peger pĂĄ fem ĂĄrsager til, at prisen pĂĄ gas falder.

1) Frygten for et totalt russisk gasstop har indtil videre ikke vist sig at være berettiget.

2) Prisniveauet var uanset faktorer og ĂĄrsager hysterisk højt. Per Hansen kan ikke mindes nogensinde at have set en pris, som afveg sĂĄ markant fra det langsigtede gennemsnit.

3) De europæiske gaslagre er fyldt godt op.

4) Forbrugerne har taget notits af de høje priser og skruet ned for forbruget. Det skaber en bedre balance i udbud og efterspørgsel.

5) Selvom oliepriserne ogsĂĄ er høje, er de relativt lavere end naturgas. Naturgas skiftes ud med olie, og det reducerer forbruget.

Selvom lagrene er fyldt op, og prisen er gasset ned, kan gassituationen stadig blive kritisk, fortæller Arne Lohmann Rasmussen:

- Det, der bliver afgørende, er, hvordan vinteren bliver. Det kan stadig blive ganske kritisk, hvis vi får isvinter til januar, men bliver det en mild vinter, så står vi faktisk i en ganske okay situation.

Og selvom gaspriserne er blevet mere medgørlige, er priserne stadig høje sammenlignet med tidligere.

- Det giver alvorlige gasregninger til rigtig mange danske boligejere, siger Arne Lohmann Rasmussen.