Business

I USA fortsætter inflationen nedad – men renterne vil stadig stige, forventer økonomer

Selvom inflationen er begyndt at falde i USA, er det for tidligt at glæde sig i Danmark.

Mens priserne herhjemme fortsætter med at stige, er udviklingen samlet set vendt i USA.

Her begyndte prisstigningerne nemlig allerede at tabe fart i juli, hvor inflationen lå på 8,5 procent sammenlignet med året før.

Og nu viser dugfriske tal fra US Bureau of Labor Statistics, at den amerikanske inflation fortsatte nedad for tredje måned i træk til 8,2 procent i september.

Inflationen i USA er stadig skræmmende høj

Mathias Dollerup Sproegel, seniorøkonom i Sydbank

Til gengæld er kerneinflationen, hvor man ser bort fra priserne på energi og ikke-forarbejdede fødevarer, steget med 0,6 procentpoint.

Ifølge cheføkonom i Danske Bank Las Olsen skyldes det, at USA langt fra er lige så hårdt ramt af høje gas- og benzinpriser, som vi er i Europa.

- I USA er det altså den underlæggende inflation i samfundet, der trækker op. Og det betyder, at det er så absolut nødvendigt at gøre noget ved det. Derfor er der mange flere renteforhøjelser på vej, især ovenpå sådan et tal som det her.

Højere renter på vej i Danmark

Som verdens største økonomi kan amerikanerne dårligt hoppe, uden at vi i Europa mærker jorden ryste. For eksempel er de danske renter tæt forbundet med den amerikanske centralbanks (FED) renter.

Og spørger man seniorøkonom i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel, skal vi forvente stigende renter i USA.

- Inflationen i USA er stadig skræmmende høj, og det får FED til at levere flere store rentehop. Vi venter, at FED hæver renten næste gang 2. november med 0,75 procentpoint - få dage før midtvejsvalget i USA, skriver han i en skriftlig kommentar.

Hos Danske Bank er forventningen ifølge Las Olsen den samme. Derfor skal vi også stadig forvente højere renter herhjemme.

Derudover forventer Las Olsen i lyset af de amerikanske tal også, at den seneste tids uro på aktiemarkeder vil fortsætte.

- Noget af det, der virkelig kunne skabe noget stabilitet, var hvis vi fik tegn på det modsatte, altså at inflationen var ved at falde til ro i USA. Men det har vi så ikke fået, siger han.

I minutterne efter, at inflationstallene blev offentliggjort, faldt det danske C25-indeks med cirka 2 procent.

Dollaren vil blive endnu stærkere

Derudover er det også sandsynligt, at den amerikanske dollar vil fortsætte med at stige i værdi, forudser Las Olsen.

- Det kan være meget fint for danske virksomheder, der eksporterer til USA. Men det betyder også, at det bliver dyrere for os, når vi skal ud i verden, siger han.

Generelt set er der dog flere tegn på, at inflationen er ved at tabe pusten på den anden side af Atlanten, påpeger Mathias Dollerup Sproegel fra Sydbank:

- Men der kommer formentlig til at gå 4-6 måneder, før det for alvor slår igennem ude i butikkerne.