Business

Investeringskurven er knækket – men særligt to grupper har is i maven og holder fast

Selvom der samlet blev trukket over en halv milliard ud af aktiemarkedet i september, investerede især de unge stadig mange penge.

Private danskere har de seneste år kastet milliarder ind i jagten på de store afkast, men i september knækkede kurven.

For første gang i lang tid solgte de private investorer aktier for flere penge, end de købte.

Ifølge tal fra investeringsplatformen Nordnet trak danskerne i september over en halv milliard svenske kroner ud af aktiemarkedet.

Men særligt to grupper investorer har ikke solgt ud i lige så høj grad som andre.

Is i maven

For kvinderne og de unge har, på trods af at aktiekurserne rasler ned, ikke solgt lige så meget ud af porteføljerne.

- Vi kan se, at hverken kvinderne eller de unge under 35 år har solgt ud netto. Det vil sige, at de negative tal for september ikke er skabt af de to grupper. Faktisk ligger de unge generelt endda med et lille plus, mens kvinderne ligger helt neutralt. Det vidner om, at kvinder og unge er gode til at have is i maven, når de investerer, fortæller Nordnets landechef i Danmark, Anne Buchardt.

Samme tendens ses hos Danske Bank, som oplyser, at både de kvindelige investorer og de unge sælger mindre ud af deres investeringer.

At de unge og kvinderne ikke i lige så høj grad sælger ud, kan skyldes flere ting.

For det første kan dem, der de seneste år har købt aktier til en høj kurs, og som nu er faldet, stå til at miste en del penge, hvis de sælger, mens kurserne er nede.

Det er deprimerende at se, fordi det er mange penge

Dea Steenstrup, privat investor

For det andet kan det skyldes, at investorerne er blevet klogere og har lært af tidligere økonomiske nedture:

- De mange nye investorer har lyttet til de gode råd om, at man skal investere med de langsigtede briller på. Og de har lært, at når markedet går nedad, er det ikke det bedste tidspunkt at sælge, siger Anne Buchardt.

Tror på, at det vender

En af de unge kvinder, der har haft is i maven under de seneste måneders turbulente aktiemarked, er 31-årige Dea Steenstrup fra København.

Hun har investeret siden 2014 – først gennem sin bank og senere gennem Nordnet. De seneste måneders kursfald har resulteret i røde tal i Dea Steenstrups depotoversigt.

Solgte hun sine aktier lige nu, ville hun have tabt 35.000 kroner.

- Det er deprimerende at se, fordi det er mange penge. Men jeg tror på data og på historie: På et tidspunkt skal det nok vende, og så går det op igen, siger Dea Steenstrup.

Derfor tjekker hun i øjeblikket sjældent, hvordan det står til med investeringerne:

- Det er ikke så spændende at se røde tal, så derfor kigger jeg ikke. Det er der ingen grund til, hvis jeg ikke har planer om at handle på det alligevel.

For Dea Steenstrup har på trods af markedsudviklingen hverken overvejet at stoppe med at investere eller at sælge det, hun har:

- Jeg investerer ud fra et princip om kun at bruge penge, som jeg kan tåle at miste, og som jeg ikke skal bruge om lidt. Det er langsigtede investeringer.

Selvtilliden er steget

Hos Female Invest, Europas største univers for investeringer og privatøkonomi målrettet kvinder, oplever man også, at kvinderne holder stand i stedet for at sælge ud.

Det fortæller medejer Anna-Sophie Hartvigsen til TV 2:

- Alle er selvfølgelig bange i den her tid. Men vi oplever, at kvinderne har is maven og husker, hvad de har lært. De ved godt, at det værste, man kan gøre, er at paniksælge.

Det skyldes ifølge Anna-Sophie Hartvigsen, at kvinder har fået selvtillid på investeringskontoen.

- Selvtillidsniveauet er steget i takt med, at de har fået erfaring med at investere. Det er fedt at se. Og det bliver interessant at se, hvordan kvinderne, der er stormet ud på aktiemarkedet, klarer sig i fremtiden.

Kan du ikke være nervøs for, om de her massive fald i kurserne kan skræmme kvinder væk fra at investere?

- Nej. For den udvikling, vi ser lige nu, hvor kvinderne tager sagen i egen hånd, kommer ikke til at gå tilbage. Det er gået op for kvinder, at det med at investere ikke handler om at synes, at det er sjovt. Det handler om muligheder, frihed og ejerskab, siger Anna-Sophie Hartvigsen.