Så meget dyrere er det blevet at køre bil
På trods af udgiftsstigninger på knap 70 procent er én type bil ifølge en ekspert stadig den billigste.
Hvis du er ejer af en motoriseret firehjulet ven, har du måske fået grå hår over de stigende udgifter til at holde den kørende. Hvad end dit køretøj tygger benzin, diesel eller el, har priserne i løbet af det seneste år været på himmelflugt.
Benzinpriserne har været oppe over 20 kroner per liter, dieselpriserne har overhalet benzinen indenom, og senest er også elpriserne røget i vejret.
Men hvad er steget mest, og hvilken type bil er på nuværende tidspunkt billigst i drift?
TV 2 har bedt bilbasen.dk om at regne på driftsomkostningerne ved at eje og køre fire forskellige typer biler: benzin, diesel, el og plug-in hybrid.
70 procent dyrere i drift
Beregningerne viser omkostningerne ved at køre 20.000 kilometer over et år med udgangspunkt i henholdsvis september 2021 og 2022.
Alle beregningerne inkluderer udgifter til drivmidler, ejerafgift samt service og vedligehold. Hverken købsprisen, forsikring eller værdiafskrivning er med i beregningerne.
Og det kommer nok ikke som den største overraskelse, at det over en bred kam er blevet dyrere. Men for en enkelt type bil er det blevet meget dyrere.
Hvor elbilen i mange år har været fremhævet som det billigste alternativ i forhold til drivmidler, har energikrisen udvisket en stor del af den behagelige afstand, der før var til nærmeste konkurrent.
Sammenlignet med sidste år er elbilen faktisk blevet næsten 70 procent dyrere at holde kørende. Hele 8100 kroner mere skal elbilister have op ad lommen i forhold til året før. Det skyldes primært, at elpriserne på grund af energikrisen er skudt i vejret.
Til sammenligning er udgifterne til benzinbilen blot steget med 6,5 procent fra 2021-niveauet.
Forbliver benzinprisen omkring det niveau, som det er på nu, og kører du 20.000 kilometer på et år, vil det samlet set kun være omkring 1650 kroner dyrere at køre benzinbil end sidste år.
Også plug-in hybridbilen, der kører på en blanding af el og brændstof, er blevet markant dyrere i drift. Her skal en bilejer betale 4280 kroner mere årligt. Det svarer til en forøgelse på knap 25 procent.
Det er ikke kun udgifterne til drivmidler, der er blevet dyrere. Også service og vedligeholdelse skal der for alle fire biltyper postes flere penge i sammenlignet med 2021.
Dieselbilejeren må hoste 3200 kroner mere op, hvilket svarer til næsten 13 procent over niveauet i 2021.
Elbil er billigst
Selvom udgifterne til elbiler er steget med 70 procent, er det stadig den billigste bil at drifte. Selv efter en 70 procents udgiftsstigning i 2022 er den nemlig knap 2400 kroner billigere i drift end den nærmeste konkurrent – plug-in hybriden.
Samtidig er der mere end 8000 kroners forskel mellem elbilen og den dyreste bil, dieselbilen, der ifølge bilbasens beregninger koster 28.120 kroner om året i 2022.
Og selvom elbilen på nuværende tidspunkt er væsentligt tættere på sine konkurrenter i driftsomkostninger, mener ekspert Jan Lang fra bilbasen.dk stadig, at den er billigst i det store hele.
- Elbilen er stadig den billigste biltype totaløkonomisk. Det skyldes, at man sparer rigtig meget på totalomkostningerne set over en treårig periode, siger Jan Lang, der er ansvarlig for markedsindsigter og kommunikation på bilbasen.dk.
Han peger især på værdiafskrivningen som en væsentlig faktor. Elbilers værdi afskrives nemlig markant langsommere end andre typer biler. Og det er blandt andet, fordi der er færre brugte elbiler på markedet.
Efterspørgslen falder
I de senere år har der ellers været stigende efterspørgsel på elbiler – især efter at brændstofpriserne begyndte at skyde i vejret.
Kan den her store stigning i driftsudgifter på elbiler få danskerne til at undlade at købe elbil?
- Nej. Men jeg tror, at det kan få dem til at afvente at gøre det. Der er en øjeblikkelig nedbremsning i antallet af solgte elbiler. Det kan vi se. Men på sigt vil danskerne købe elbiler, vurderer Jan Lang.
Og det er ikke kun salget af elbiler, der er stagneret. Også interessen for elbiler på bilbasen.dk er begyndt at falde. Det fortæller Jan Lang.
- Da priserne på strøm begyndte at stige i august, så vi for første gang i to år, at antallet af søgninger på elbiler faldt. Det er et udtryk for, at danskerne er meget prisfølsomme i øjeblikket, og at der er et stort fokus på, hvor meget strømmen koster.
Af søgningsdata fra bilbasen.dk fremgår det, at søgningen på elbiler, der ellers i juli nåede helt op på 11,3 procent af alle søgninger, i september faldt til 9,7 procent.
Selvom udgifterne til elbiler er steget drastisk, opfordrer Jan Lang til, at man sørger for at se det bredere perspektiv, hvor elbilen stadig er billigst.
Det fremgår for eksempel af nogle andre beregninger fra bilbasen.dk, hvor der også er taget højde for finansiering af bilen.
Her var TCO-tallet, altså totalomkostningerne per kørte kilometer over fire år, stadig mere end 50 øre lavere end konkurrenten tættest på, plug-in hybriden, og knap en krone billigere end topscoreren, dieselbilen.