Business

Danskerne har kastet milliarder i aktiemarkedet – nu knækker kurven

For første gang i 2022 solgte Nordnets kunder i september aktier for flere penge, end de investerede.

De seneste år er flere og flere helt almindelige danskere begyndt at investere.

Særligt de unge og kvinderne har gjort deres indtog på aktiemarkedet, der efter coronapandemiens indledende nedtur i foråret 2020 har været ganske lukrativt.

Men siden årsskiftet er danskernes lyst til at investere dalet, og i september gik regnestykket for første gang i år i minus.

Det viser nye tal fra Nordnet, der er en online investeringsplatform med mere end 360.000 danske brugere.

Her trak kunderne således godt en halv milliard svenske kroner mere ud af aktiemarkedet, end de lagde til.

Det er en helt ny udvikling, fortæller Anne Buchardt, der Nordnets landechef i Danmark:

- Vi plejer at se nettotilgang, hvor kunderne måned for måned investerer flere penge i aktiemarkedet. Det her er et helt usædvanligt billede i forhold til, hvordan det ellers har set ud.

Afspejler stigende nervøsitet

Ifølge landechefen skal forklaringen findes i de markante kursfald, der har været på aktiemarkedet i år.

- Det afspejler en stigende nervøsitet blandt de private investorer, som er blevet gradvist mere forsigtige. Det er ikke mærkeligt set i lyset af markedsudviklingen, siger Anne Buchardt til TV 2.

Men hos Nordnet giver faldet i investeringer ikke anledning til panik i det ”overordnede billede”:

- Kunderne løber generelt ikke skrigende væk fra aktiemarkedet. De sidder mere på hænderne, holder sig i ro og venter på bedre tider. De fleste ved godt, at når aktiemarkedet buldrer og brager, er det et skidt tidspunkt at gå ud, siger Anne Buchardt.

Også Danske Bank oplever i år, at investeringslysten er ”afdæmpet og afventende”. Det ses både målt på antallet af nye investorer, handelsaktivitet og tilførsel af nye midler. Det fortæller Jacob Hvidberg Falkencrone, der er chefanalytiker i Danske Bank.

Dog understreger han, at udviklingen ikke er et udtryk for, at de private investorer er gået i panik, hvilket han kalder ”positivt”.

- I tråd med vores anbefalinger ser vi ikke kæmpestore udsalg i alle investorers depoter. Det er dog klart, at vi ser nogle investorer gå ud af markedet eller reducere deres risiko ved at sælge ud af aktierne, oplyser chefanalytikeren i en skriftlig kommentar til TV 2.

Kan afskrække investorer

Ifølge Kasper Meisner Nielsen, professor på institut for finansiering på Copenhagen Business School (CBS), er udviklingen ikke overraskende.

- Når der er modgang på aktiemarkedet, investerer private mindre. Især under kriser. Det har vi set før. Hvis man brænder nallerne, kan det drive investorer ud af aktiemarkedet, ligesom vi så under finanskrisen, siger han.

At den nuværende udvikling på aktiemarkedet kan skræmme private investorer fra at investere, bekymrer dog ikke Nordnet:

- Det er noget af det, vi har været meget spændte på at se. Derfor er vi også glade for at se, at vores kunder sidder så meget på hænderne, som de gør. Det er helt afgørende at have en lang tidshorisont og is i maven, når man investerer i aktier, siger Anne Buchardt.

Ifølge CBS-professor Kasper Meisner Nielsen er dét, at private investorer smider færre penge i aktiemarkedet, både godt og dårligt nyt.

- Det er dårligt for samfundsøkonomien, at folk trækker penge ud af investeringer og lader dem stå som passiv opsparing. Man vil helst gerne have pengene ud at arbejde i samfundet. Privatøkonomisk kan det også betyde, at folk går glip af potentielt afkast.

Kvinder og unge har is i maven

På den mere positive side peger Kasper Meisner Nielsen dog på, at det kan være med til at give private investorer nogle bedre investeringsvaner.

- Kriser virker disciplinerende, fordi de kan få folk til at skrue ned for uhensigtsmæssige investeringer. Mange nye investorer køber enkeltaktier og prøver at time markedet i stedet for at gå med en mere passiv strategi, som giver afkast på den lange bane.

Det vidner om, at kvinder og unge er gode til at have is i maven, når de investerer

Anne Buchardt, Nordnet

Den mere langsigtede investering er ofte den strategi, som både kvinder og unge – der begge er væltet ind på aktiemarkedet de seneste år – gør brug af. Det fortæller Anne Buchardt fra Nordnet.

Og trods de røde tal har begge grupper indtil videre holdt fast i den taktik:

- Vi kan se, at hverken kvinderne eller de unge under 35 har solgt ud netto. Det vil sige, at de negative tal for september ikke er skabt af de to grupper. Faktisk ligger de unge endda med et lille plus, mens kvinderne ligger helt neutralt. Det vidner om, at kvinder og unge er gode til at have is i maven, når de investerer, fortæller Anne Buchardt.

Samme tendens ses hos Danske Bank, som oplyser, at både de kvindelige investorer og de unge sælger mindre ud af deres investeringer.