Prisen på olie er faldet – men nu mødes kartel for første gang i to år

Begrænser olienationerne deres produktion, vil det være med til at give højere benzinpriser til vinter, vurderer råvareanalytikere.

Onsdag mødes en række af verdens største olieeksporterende lande og deres allierede i den østrigske hovedstad, Wien.

Det er første gange siden foråret 2020, at alle landenes repræsentanter skal sidde fysisk over for hinanden. Normalt afholdes møderne i oliekartellet OPEC+ digitalt.

Af den grund fyger spekulationerne nu om, hvorvidt kartellet vil forsøge at enes om at sænke olieproduktionen for blandt andet at presse priserne op.

De er jo et kartel, så de har også en interesse i, at prisen ender på et højere niveau

Jens Nærvig Pedersen, råvareanalytiker, Danske Bank

Gennem de seneste dage har både Reuters, Bloomberg og Financial Times på baggrund af anonyme kilder kunnet fortælle, at flere lande i OPEC+ kan være klar til at skære én million tønder råolie ud af den planlagte produktion.

Spørger man råvareanalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen, er det ikke småting.

- At sænke produktionen med en million tønder på én gang, det er meget. Det vil være en kraftig reduktion, og det vil nok komme bag på markedet, hvis de går så voldsomt til værks, siger han til TV 2.

Bliver reduktionen til virkelighed, kan det være med til at trykke de danske benzinpriser i vejret til vinter.

Hvad er OPEC?

OPEC står for Organization of the Petroleum Exporting Countries og er en organisation for 13 af verdens største olieeksporterende lande, som tilsammen sidder på cirka 80 procent af verdens oliereserver.

Landene tæller: Algeriet, Angola, Congo, Ækvatorial Guinea, Gabon, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Saudi-Arabien, Forenede Arabiske Emirater og Venezuela.

Dertil kommer en række andre lande, der ikke er medlemmer, men som samarbejder med OPEC om at koordinere landenes oliepolitik og styre olieprisen i sammenslutningen OPEC+.

Landene er: Aserbajdsjan, Bahrain, Brunei, Kasakhstan, Malaysia, Mexico, Oman, Rusland, Sydsudan og Sudan.

- De er jo et kartel

I den seneste tid har blandt andet inflation og krigen i Ukraine fået prisen på en tønde råolie til at stige markant, og i sommer toppede den på over 120 dollars per tønde.

Herhjemme trak det benzinpriserne med sig op på mere end 18 kroner literen.

Siden da er prisen på olie dog faldet til under 90 dollar per tønde. Og ifølge Ole Sloth Hansen, råvarestrategichef ved Saxo Bank, bryder de store olienationer sig ”selvfølgelig ikke om” at se olieprisen dale.

Her peger han særligt på Rusland, hvis indtægter på gas også er faldet markant, efter at landet har skåret i sine gasleverancer til Europa.

- Rusland har jo gjort sig endnu mere afhængig af deres olieindtægter. Så de er nok nogle af dem, der måske vil råbe højst for, at produktionen bliver sænket, siger Ole Sloth Hansen.

Samtidig ser OPEC-landene og deres allierede generelt gerne, at olieprisen holdes relativt stabil, men også høj, supplerer Jens Nærvig Pedersen fra Danske Bank.

Og ifølge råvareanalytikeren er der gode chancer for, at der er hold i forlydenderne om, at OPEC+ vil skære i produktionen.

- De er jo et kartel, så de har også en interesse i, at prisen ender på et højere niveau end i et konkurrencemarked. Det er jo til gavn for dem, for så får de højere olieindtægter, siger han.

Olieprisen rører på sig

Selvom intet er meldt officielt ud endnu, er olieprisen allerede begyndt at flytte på sig.

I slutningen af august tog den et hop, efter at den saudiarabiske energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, over for Bloomberg luftede ideen om netop at bremse olieproduktionen.

- Olieprisen er højere i dag på baggrund af de forlydender. Men det, der har givet den yderligere momentum, er det faktum, at OPEC+ har aftalt at mødes fysisk, siger råvarestrategichef ved Saxo Bank Ole Sloth Hansen.

Da markederne åbnede mandag, steg prisen på en tønde nordsøolie med levering i december med knap 4 procent til 89 dollar per tønde.

Samtidig er benzinprisen herhjemme også begyndt at stige en smule de seneste uger.

Svært at se prisen falde igen

Ender OPEC+ rent faktisk med at skære en million tønder ud af den planlagte produktion, er det dog ikke ensbetydende med, at de tønder forsvinder fra verdensmarkedet.

Allerede nu har flere af landene nemlig svært ved at producere al den olie, de har kvoter til. Så medmindre de fordeler kvoterne anderledes imellem sig, vil beslutningen reelt set kun skære 300.000-400.000 tønder ud af markedet, vurderer Ole Sloth Hansen.

- Men humlen er, at OPEC ved sådan en aktion sender et klart signal til markedet om, at de begynder at trække en linje i sandet, og at de vil forsvare prisen, siger han.

Det signal vil komme, inden USA ifølge Ole Sloth Hansen formentlig vil stoppe med at sælge ud af sine oliereserver i den kommende tid.

Samtidig vil EU’s delvise embargo på russisk olie træde helt i kraft til december.

- Hvis OPEC så samtidig går ud og sænker produktionen, så har vi et marked, hvor det er svært at se en udvikling, hvor prisen vil falde markant fra de niveauer, vi har nu, siger Ole Sloth Hansen.

Benzinprisen bliver højere til vinter

Derfor forventer både Ole Sloth Hansen og Jens Nærvig Pedersen, at prisen på en tønde råolie i den kommende tid vil stige fra det nuværende niveau omkring 80 dollars tønden til op imod 100 dollars.

Med andre ord en pris, der ligger midt imellem de nuværende priser og toppen i sommer.

Og spørger man de to råvareanalytikere, vil det være med til endnu en gang at trykke de danske benzinpriser op.

- En højere pris til vinter? Ja. Lige så høj som den, vi oplevede tidligere i år? Nej, vurderer Ole Sloth Hansen.