Business

Danske bank-aktier i stort dyk

Faldet skyldes "en meget tydelig mistillid" til hele systemet, vurderer investeringsstrateg.

De danske bankaktier har mandag startet ugen med solide dyk.

Omkring halvanden time inde i ugens første handelsdag er Jyske Bank-aktien således gået knap 8,5 procent tilbage, mens Danske Bank er faldet knap 8 procent.

Flere andre banker dykker også mandag formiddag, men mest markant er kursfaldene hos Jyske Bank og Danske Bank.

Spørger man Per Hansen, der er investeringsstrateg hos Nordnet, har han svært ved at sige "med 100 procent sikkerhed", hvad der har udløst faldene. Men han har dog et bud:

- Med udgangspunkt i, at både aktier og obligationer er falder rigtig meget, er der nogle, der begynder at sige: ”Hmm, gad vide, om det her rimer på finanskrisen”, siger Per Hansen.

- Det er ikke fordi, de har problemer

I løbet af 2022 er både aktier og obligationer faldet markant i værdi, og dermed er der ifølge Per Hansen ikke nogen steder, investorerne kan søge i dækning.

Det har gjort investorerne nervøse og fået deres risikovillighed til at styrtdykke.

Oveni det svirrer rygterne lige nu om en alvorlig situation i en af verdens største investeringsbanker, schweiziske Credit Suisse.

Ifølge Finans steg prisen på at forsikre sig mod et kollaps i banken via såkaldte credit default swaps (CDS) i sidste uge mere end 15 procent. Dermed er prisen oppe på niveauer, der senest er set i 2009.

Skrækscenariet er for investorerne at se en situation som under finanskrisen, hvor finansielle aktører ikke har tillid til hinanden.

Ifølge Per Hansen har det skabt nervøsitet omkring bank-aktier helt generelt.

- Så når Danske bank og Jyske Bank falder, er det ikke fordi, de har problemer, men fordi der er en meget tydelig mistillid til systemet. Man frygter, at det kan betyde en genopblussen af 2008, siger han.