Særligt tillæg gør det nu dyrere at bo på hotel: - Mange er nødt til det
Flere hoteller har indført et såkaldt energitillæg på deres priser, og en brancheorganisation forventer, at det vil blive udbredt praksis.
Da sidste måneds elregning kom ind ad døren, skabte det dybe furer i panden hos Torben Harder Skaarup, der er indehaver af Slukefter Kro tæt ved Vojens i Sønderjylland.
Siden februar har han været i gang med at udskifte gasfyr og sætte solceller på tagene. En investering, der indtil nu løber op i over 2,5 millioner kroner.
- Vi har investeret for at lave de rigtige langsigtede løsninger, men nu har vi fået en elregning, der siger spar to, og som bare kommer til at løbe afsted hen over vinteren. Vi skal også kunne være her næste år, fortæller Torben Harder Skaarup.
Derfor besluttede han sig for at stikke en finger i jorden hos kunderne:
Han var interesseret i, hvordan de ville reagere, hvis han indførte et midlertidigt energitillæg.
Energitillæg på hoteller
Energikrisen kradser, og priserne stiger. Bagere hæver prisen, købmænd slukker lyset, og svømmerhaller slukker saunaen.
Og nu kan det også mærkes på landets hoteller.
Derfor har en række af dem tilføjet et såkaldt energitillæg på prisen for en overnatning.
Horesta, brancheorganisation for hotel-og restaurationsbranchen oplyser, at de kender tendensen og forventer, at det vil blive udbredt praksis blandt landets hoteller.
De får nemlig mange henvendelser fra hoteller, der overvejer at indføre et sådan tillæg eller vil høre om mulighederne for det.
- Energipriserne er steget så voldsomt, at mange er nødt til det. De kan enten hæve priserne generelt eller indføre et tillæg, som i de fleste tilfælde er midlertidigt, fordi de ellers kan få røde tal på bundlinjen, siger Kaare Friis Petersen, erhvervsjuridisk chef i Horesta.
Tillægget kan se forskelligt ud, men kan eksempelvis beløbe sig i 50 kroner per person per overnatning. Da tillægget ikke er noget, der er indført af staten, kan hotellerne dog selv bestemme beløbet.
Og et af de hoteller, der sandsynligvis kommer til at indføre et energitillæg, er Slukefter Kro i Sønderjylland.
Tyede til tasterne
På Facebook er der en gruppe for Slukefter Kros stamkunder med knap 4000 medlemmer.
Her lavede indehaver Torben Harder Skarup 22. september et opslag, hvor han forklarede situationen og spurgte, hvordan kunderne ville tage imod et energitillæg på omkring 20 kroner per person.
En af de stamkunder, der har kommenteret opslaget, er 53-årige Gitte Moelsby fra Esbjerg.
For Gitte Moelsby, der til dagligt arbejder som medarbejder ved en fiskesø, er et ophold på Slukefter Kro ”et pusterum i hverdagen”.
Derfor betaler hun gerne lidt ekstra for, at hun kan blive ved med at få det afbræk.
- Jeg synes, at det er helt fair, at de indfører et energitillæg. Alle virksomheder – uanset størrelse – er pressede lige nu. Så hvis man gerne vil afsted, må man have pengene op af lommen, siger Gitte Moelsby.
Og noget tyder på, at hun ikke er alene om den holdning.
Positivt overrasket
I skrivende stund har 164 personer kommenteret opslaget. Af disse har kun en enkelt udtrykt skepsis over for forslaget.
Modtagelsen skaber glæde hos kroindehaveren.
- Jeg er meget positivt overrasket over at møde så stor opbakning. Vi er ikke interesserede i at skubbe kunderne væk ved at gøre det for dyrt. Så skyder vi os selv i foden, siger indehaver Torben Harder Skaarup.
På baggrund af den massive opbakning blandt stamkunderne kommer kroen derfor ”med 99 procents sikkerhed” til at indføre et energitillæg fra 1. oktober på 25 kroner per person.
Og Torben Harder Skaarup understreger, at det ikke blot er en undskyldning for at øge indtjeningen,
- Så havde vi hævet prisen konsekvent i stedet. Det er et midlertidigt tiltag, som skal være med til at dække bare nogle af de omkostninger, vi har, siger Torben Harder Skaarup.
Én ting er, at stamkunderne bakker op. Men er du bekymret for, hvordan de 'almindelige' kunder tager det?
- Jeg kan godt være lidt bange for, at det skubber endnu flere til ikke at tage afsted, siger kroindehaveren, der håber på kundernes forståelse.
Kan miste flere kunder
Forståelse alene er dog ikke nødvendigvis nok til at få kunderne til at booke ophold.
- Et energitillæg kan få flere til at overveje, om det er for dyrt. Når priserne i samfundet stiger så meget, som vi har set, kigger mange forbrugere på, hvor de kan spare, og så er det typisk luksusting, der ryger først. Derfor kan hotel- og restaurationsbranchen potentielt miste flere kunder, siger forbrugerøkonom hos Nordea Ida Marie Moesby.
TV 2 har spurgt Dansk Erhverv, der repræsenterer flere store hotelkæder i Danmark, om også deres medlemmer har indført eller har planer om at indføre energitillæg.
De oplyser, at de ikke har hørt om, at nogen af deres medlemmer har indført et energitillæg. Men det kan der være en god grund til.
Forskellig juridisk tolkning
Ifølge Dansk Erhvervs jurister må man nemlig ikke pålægge gæsterne et energitillæg.
- Vi har i stedet rådgivet vores medlemmer til, at de kan hæve værelsesprisen, og så give gæsterne en god forklaring på hvorfor, siger Lasse Fridberg Bilstrup, chefkonsulent for turisme, oplevelse & kultur i Dansk Erhverv.
Derfor har hotellerne hævet værelsespriserne, hvor det er muligt, oplyser Lasse Fridberg Bilstrup. De kalder det bare ikke et energitillæg.
Hos Horesta er tolkningen af juraen dog en anden.
Her mener man, at man godt må indføre tillægget, så længe man kan begrunde, forklare og dokumentere grundlaget for tillægget – altså at man har haft stærkt øgede energiudgifter.
Om man laver et energitillæg eller dækker de stigende energipriser ind under en generel prisstigning, er resultatet dog ens:
Det bliver nu også dyrere for danskerne at overnatte på hotel.