Business

Ingen frostvarer eller aftenåbent: Nyt supermarked vil vende discountkrigen på hovedet

Den nye Salling-kæde skal slet ikke have frostvarer, butikkerne lukker tidligere end konkurrenterne, og varerne skal stå på paller.

Med et nyt supermarkedssats vil Salling Group spare sig ud af inflationen.

Basalt, som den nye kæde kommer til at hedde, er et direkte modsvar på de prisstigninger, mange oplever, når de handler.

For at presse priserne ned vil Basalt kun sælge basale dagligvarer såsom havregryn, bleer, toiletpapir og pasta. Køle- og frysemontrerne vil helt være væk.

Ambitionen er at skære priserne med 15 procent, fortæller Salling Groups administrerende direktør, Per Bank, i en pressemeddelelse.

- Vi sparer på drift, logistik og energi og sender med Basalt besparelsen videre til kunderne. Ved at sænke vores faste omkostninger markant kan vi tilbyde danskerne markedets bedste priser, siger Per Bank.

Vil være 15 procent billigere

Salling Group står i forvejen bag nogle af landets største dagligvarekæder i form af Netto, Føtex og Bilka.

Men ved blandt andet at reducere sine energiudgifter sigter Basalt efter at kunne underbyde sine discountkonkurrenter med cirka 15 procent på nogle af de mest gængse basisvarer.

Udover at Basalt slet ikke skal have frost- og kølevarer, skal de også spare på energien ved at modtage færre vareleverancer hver uge og ved at lukke tidligere om aftenen.

I hverdagen skal Basalt således lukke klokken 19.00, og i weekenden vil der kun være åbent til klokken 16.00.

Derudover vil Salling Group have færre ansatte i Basalt end i andre supermarkeder, ved at varerne ”i vid udstrækning” skal placeres direkte på paller i butikken og ikke tages ud af emballagen, inden de kommer på hylderne.

Krigen har medført discountfokus

I første omgang har Salling planlagt at åbne ti Basalt-butikker i Jylland, på Fyn, Sjælland og i hovedstadsområdet frem mod jul.

Allerede om 14 dage åbner den første butik i Kastrup på Amager, og de efterfølgende dage følger butiksåbninger i Viby ved Aarhus og i Helsingør. Salling har dog allerede kig på andre steder at placere flere butikker, fortæller Per Bank i pressemeddelelsen.

Og timingen af den nye butikskæde er da heller ikke tilfældig.

De seneste måneder har inflationen været på sit højeste niveau i næsten 40 år. Det er særligt tårnhøje energipriser, der har truffet inflationen op, men også fødevarepriserne er steget med cirka 15 procent det seneste år.

For to uger siden annoncerede Coop, en anden af de store spillere på det danske dagligvaremarked, at man ville lave en større omlægning af flere af sine kæder. Det betød blandt andet, at alle landets Fakta-butikker skulle lukke.

- Kunderne har i år ændret indkøbsadfærd som følge af de omfattende prisstigninger efter Ruslands invasion af Ukraine. De går meget mere i discountbutikker, lød det fra Coops administrerende direktør, Kræn Østergård Nielsen, i den forbindelse.

Fra rekordoverskud til inflationsvåben

Danmark har de seneste år været igennem en discountkrig.

Inden coronapandemien lagde en lang række af landets største dagligvarekæder op til at udvide antallet af butikker.

Da pandemien kom, oplevede mange danskere pludseligt at få flere penge mellem hænderne og færre steder at bruge dem. Det kom i høj grad supermarkederne til gode, og både Coop og Salling Group nåede i 2020 og 2021 nye rekorder for deres omsætning.

Samtidig har flere af de største kæder gennem de seneste år renoveret eller ombygget butikker for at give dem et flottere og mere eksklusivt udseende.

Men med Basalt vender Salling tilbage til den benhårde priskonkurrence, der tidligere har presset discountsupermarkederne i Danmark til kanten.

Ifølge Salling vil mere end 80 procent af varerne i Basalt koste under 20 kroner stykket, halvdelen koste 10 kroner eller mindre, og der vil ikke være nogen mængderabat.

- Ligesom alle andre håber vi, at forbrugerpriserne vil falde, men med Basalt giver vi her og nu danskerne et meget konkret våben mod inflationen, siger Sallings administrerende direktør Per Bank.