Business

Bør man slukke for LED-pærerne? Og 15 andre spørgsmål til de økonomiske eksperter

Hvad er de største strømslugere i hjemmet? Kan det svare sig at skifte fra gasfyr til varmepumpe? Og hvor meget bør man have på kistebunden? Læs ekspe

Mens priserne stiger og stiger, bliver vores penge mindre værd.

For tusindvis af danskere har det betydet, at de må gå budgettet igennem for steder, hvor de kan spare - men det er ofte lettere sagt end gjort.

Derfor inviterede TV 2 onsdag fire eksperter til at svare på jeres spørgsmål om de stigende priser og energikrisen.

Blandt eksperterne var privatøkonom og formueekspert i Nykredit Jeanette Kølbek, som kom med gode råd til privatøkonomien, og seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste Amro Hajir, der delte ud af sin viden om, hvordan man kan spare på energien.

Du kan læse deres svar på nogle af jeres spørgsmål herunder. Resten af svarene kan læses i livechatten her.

Her er svarene på jeres spørgsmål om privatøkonomi:

Hvor meget bør man have på kistebunden til at stå krisen igennem?

En god tommelfingerregel er at have 2,5-3 gange din udbetalte månedsløn på kontoen. Det er selvfølgelig meget individuelt, da nogle har behov for flere penge og andre færre. Så det kommer helt an på, hvor stort et forbrug du har.

Et godt råd i disse tider med stigende priser er at øge den kontante buffer lidt, så man nærmere har fire gange månedslønnen. Så er der råderum til, hvis priserne stiger lidt mere.

- Jeanette Kølbek, privatøkonom og formueekspert i Nykredit

Er det en dårlig idé at låne penge til boligforbedringer lige nu?

Det er ikke en dårlig ide at investere i din bolig, hvis du har planer om at blive boende mange år fremover.

En energiforbedring i boligen kan være godt for både miljøet og pengepungen, men det koster penge at lave forbedringen. Derfor anbefaler jeg, at du kigger på, hvornår forbedringen er tjent hjem igen. At udskifte en varmepumpe eller få nyt tag koster noget nu og her, men vil ofte være tjent hjem efter et par år.

Forbedringer af for eksempel badeværelse, anneks med mere kan også være med til at holde prisen på boligen, men er meget individuelt alt afhængig af standen på boligen. Man skal også huske på, at det giver noget livskvalitet med et nyt badeværelse – hvis det er drømmen.

- Jeanette Kølbek, privatøkonom og formueekspert i Nykredit

Hvad kan en familie uden opsparing gøre, hvis pengene ikke slår til?

Umiddelbart er der to muligheder. Man kan forsøge at skrue lidt på indtægten og udgiften.

  • Indtægten: Undersøg med din arbejdsgiver om det er muligt at få udbetalt overarbejde. Alternativt – hvis man har tid og mulighed for det – kan man få et ekstra job. Har man en bolig, bil eller lignende, findes der mange muligheder for at udleje det til andre for eksempel via Airbnb. Det kan give en ekstra indtægt.
  • Udgiften: Gennemgå alle udgifter, fravælg dem, som er unødvendige, og behold dem, som er absolut nødvendige. Læg det ind i et budget, og gerne med en ekstra buffer, så der er plads til yderligere prisstigninger. Budget er alfa og omega. Det giver overblik og en plan, som man kan følge.

Desuden kan du tænke i stordriftsfordele. Det kan for eksempel være at handle stort ind ved tilbud, lave fællesspisning med venner eller familien, eller en delebilsordning, så man er fælles om udgifterne.

Og vigtigt: ræk ud efter rådgivning. Brug din bankrådgiver som sparringspartner, og kontakt kommunen, hvis det bliver utroligt vanskeligt at betale energiregningen.

- Jeanette Kølbek, privatøkonom og formueekspert i Nykredit

Jeg har tabt penge på mine investeringer – skal jeg sælge ud?

Jeg vil ikke anbefale at sælge dine investeringer, medmindre du skal bruge pengene inden for en kortere periode, det vil sige inden for tre år.

Husk på, at vi har haft rigtig mange gode år på aktie- og obligationsmarkedet, og der er bump på vejen – nogle værre end andre. Skal du ikke bruge pengene, og tror du på de investeringer, du ligger inde med, så hold fast.

Tålmodighed belønnes.

- Jeanette Kølbek, privatøkonom og formueekspert i Nykredit

Hvordan kan studerende spare - udover at hive stikkene ud og købe tilbudsvarer?

Der er ingen tvivl om, at planlægning er vejen frem. Jeg kan læse, at du allerede er på rette vej ved at planlægge indkøb af tilbudsvarer og hive stikkene ud – supergodt.

Andre sparetips kan være at se lidt frem og lægge et budget derefter. Så har man noget konkret at gå efter.

Noget, jeg selv gør, er at forberede julen. Det er først om cirka tre måneder, men ved at være på forkant og undersøge, hvad jeg skal købe i gave, indkøbe af mad til julefrokoster med mere, har jeg mulighed for at slå til allerede nu og ikke i sidste øjeblik, hvor priserne ofte er høje. Det gør det muligt at gå efter tilbuddene og de store besparelser.

Husk at lægge madplaner, benyt dig endelig af de forskellige studierabatter – og spørg altid efter det i butikkerne, nogle gange skilter de ikke med det – og for guds skyld: tag kaffen med hjemmefra. Der er virkelig mange penge at spare ved ikke at købe den ude i byen.

Husk stordriftsfordele såsom samkørsel og fællesspisning med venner og familie.

Sidst, men ikke mindst: hold fokus på, om du kan øge din indtægt. For eksempel gennem et ekstra job, hvis det er muligt, eller udlejning af din bolig via for eksempel Airbnb. Har du nogle særlige evner, såsom at være god til matematik, undervise i klaver eller andet, så tilbyd det mod betaling.

Jeg håber, at det kan hjælpe dig lidt på vej. Det er svært at nedbringe omkostningerne endnu mere, hvis man i forvejen lever på en sten – så hold fokus på, hvor du eventuelt kan tjene lidt ekstra.

- Jeanette Kølbek, privatøkonom og formueekspert i Nykredit

Jeg kan ikke betale min gasregning. Kan jeg på nogen måde få hjælp?

Først og fremmest vil jeg anbefale dig at række ud til din bankrådgiver og få noget sparring. De kender din økonomi og kan guide dig, hvilket forhåbentligt giver dig nogle muligheder for at betale din gasregning nu og her.

Vi ser også, at der er fokus på det fra regeringens side. I sidste uge kom regeringen med et udspil om at sprede betalingerne ud over en længere periode. Hvis det bliver vedtaget, kan det kan muligvis være en løsning.

- Jeanette Kølbek, privatøkonom og formueekspert i Nykredit

Her er svarene på jeres spørgsmål om energibesparelser i hjemmet:

Hvad er de største strømslugere i hjemmet, man kan slukke for?

Vaskemaskinen, tørretumbleren, køle- og fryseapparater, tv og underholdning står for størstedelen af elforbruget i husstanden. Jeg vil anbefale, at du slukker for tørretumbleren og bruger tørresnoren i stedet, da tørretumbleren er en af de store energislugere.

De andre apparater og hvidevarer kan du ikke nødvendigvis slukke, men her skal du overveje, om du kan reducere dit forbrug ved for eksempel at vaske ved 20 eller 30 grader, slukke lyset når du går, holde temperaturen i køleskabet på 5 grader og fryseren på -18.

Hvis du har variabel elpris, kan du også flytte dit forbrug til de billigere tidspunkter på døgnet. Her kan du for eksempel tænde opvaskemaskinen, før du går i seng.

- Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste

Kan det det betale sig at vaske op i hånden?

Det har altid bedre kunnet betale sig at vaske op i opvaskemaskinen i stedet for i hånden. Det skyldes det markant lavere vandforbrug ved brug af opvaskemaskinen.

Med de nuværende elpriser forstår jeg dine overvejelser om, hvad der bedst kan betale sig. Det kan dog stadig bedst betale sig at bruge opvaskemaskinen. Hvis du oveni det har en variabel elaftale, vil jeg anbefale, at du tænder opvaskemaskinen, når strømmen er billigst.

- Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste

Hvor koldt kan et rum være, før huset tager skade?

Minimumstemperaturen i en bolig skal være 17-18 grader for ikke at skade konstruktionen. Temperaturen i et rum bør derfor ikke være under 18 grader, og der bør ikke være mere end 4-5 graders forskel på varme og kolde rum i boligen. Er der 23 grader i et rum, bør der altså minimum være 18 grader i et andet rum.

- Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste

Kan man slukke for vandvarmeren i dagtimerne?

Vi anbefaler kun, at man slukker for vandvarmeren, hvis man ikke skal bruge huset i mindst fem dage. Ved at slukke i dagtimerne og tænde om aftenen vil vandvarmeren bruge meget energi på genopvarmning, hvilket ikke kan betale sig. Der kan også vokse sundhedsfarlige bakterier som Legionella i varmtvandsbeholderen, hvis temperaturen kommer under de 55 grader.

- Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste

Hvad bruger mest strøm: At se fjernsyn på tv'et eller på pc'en?

En bærbar computer har et lavere elforbrug end et tv på 50 tommer. Man vil dermed spare på strømmen, hvis man bruger bærbaren fremfor fjernsynet. Elforbruget fra to bærbare i stedet for én vil til gengæld være højere end fjernsynet.

- Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste

Kan det betale sig at slukke for LED-pærerne?

Det er rigtigt, at LED-pærer har et markant lavere elforbrug end halogenpærer, og derfor vil besparelsen ved at slukke lyset være mindre. Man vil dog stadig spare på strømmen ved at slukke for lyset, da mange bække små gør en stor å.

- Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste

Kan det svare sig at skifte fra gas til varmepumpe?

Vi vil først og fremmest altid anbefale fjernvarme, hvis det er tilgængeligt i dit område eller er lige på trapperne.

Hvis det ikke er en mulighed, vil jeg anbefale, at du erstatter naturgasfyret med en varmepumpe. Elpriserne er ikke steget i lige så høj grad som naturgaspriserne, og i kombination med at man forventer en markant udbygning af den vedvarende energikapacitet, vil elpriserne på sigt også falde igen. Derudover er varmepumpen også mere effektiv end naturgasfyret.

- Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste

Kan det betale sig at skifte til et elabonnement med variabel pris?

Vil du gerne have trygheden i at kende din pris hver måned, er en fastprisaftale det rigtige valg. Hvis du derimod gerne vil have fordelene ved en elpris, der stiger og falder i takt med markedsprisen, bør du vælge en elaftale med variabel pris. Hvad der bedst kan betale sig, kan være svært at sige, da det kommer an på, hvad der sker med elpriserne de kommende måneder.

- Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste

Kan det betale sig at skifte sin gamle fryser ud?

Det afhænger af elforbruget på din nuværende fryser. Du kan med en energimåler undersøge, hvor stort elforbruget er fra din gamle fryser og sammenligne det med elforbruget fra en ny fryser med energimærke E eller bedre.

Det ville sandsynligvis hurtigt kunne tjene sig hjem, men det er også værd at huske, at produktionen af en ny fryser også belaster klimaet. Du kan derfor af miljømæssige årsager beholde din gamle fryser, indtil den er helt udtjent, og først derefter købe en ny fryser med det bedste energimærke.

- Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste

Kan det betale sig at vaske op på økoprogram?

Hvis opvaskemaskinen er helt fyldt, vil jeg anbefale, at man bruger økoprogrammet, selvom det tager længere tid. Kvikprogrammet er egnet til en halvfyldt opvaskemaskine, og her vil anbefalingen være at fylde opvaskemaskinen helt op, før du tænder den på økoprogrammet.

- Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste