Sanjay Shah taber retssag
Sanjay Shah er tiltalt for at have hevet mere end ni milliarder skattekroner ud af Danmark i perioden 2012-2015 gennem et omfattende svindelnummer.
Den britiske finansmand Sanjay Shah og en række centrale aktører har tabt en civil retssag, som Danmark fører i Dubai. Det skriver DR.
I en mail til TV 2 skriver Skattestyrelsen, at der er truffet afgørelse i sagen.
- Skattestyrelsen har med tilfredshed noteret sig dommens resultat og er glad for, at der nu er truffet afgørelse i forhold til en af udbyttesagens centrale aktører.
Ifølge DR er Shah og en række centrale personer og selskaber blevet pålagt at betale otte milliarder kroner tilbage til den danske stat.
Afviste tidligere udlevering
For få dage siden afviste en domstol i De Forenede Arabiske Emirater at udlevere Sanjay Shah til retsforfølgelse i Danmark.
Men parallelt med udleveringssagen har de danske skattemyndigheder altså ført en civil retssag i Dubai.
Formålet med den civile sag har ikke været at sanktionere forretningsmanden, men at hente stjålne midler tilbage til den danske statskasse.
Britiske Sanjay Shah ønskes udleveret til Danmark, da han er anklaget for at have en hovedrolle i udbyttesagen.
I sagen udbetalte de danske skattemyndigheder refusion af udbytteskat, uden at ansøgerne reelt havde krav på det.
Tiltalt for milliardbedrag
Sanjay Shah menes at have spillet en hovedrolle i skandalen med udbytteskat, der har kostet den danske statskasse cirka 12,7 milliarder kroner.
Shah er tiltalt for at have hevet mere end ni milliarder skattekroner ud af Danmark i perioden 2012-2015 gennem et omfattende svindelnummer. Der er planlagt en retssag mod ham ved Retten i Glostrup med første retsdag i august 2023. Også hans højre hånd, Mark Anthony Patterson, er tiltalt i sagen.
Shah selv har dog sagt, at de blot udnyttede et hul i den danske skattelovgivning, og at de derfor ikke har gjort noget ulovligt.
Tvivlsomt pengene finder hjem
Men selvom Shar nu, ifølge DR, skal betale otte milliarder kroner tilbage til den danske stat, så kan det være tvivlsomt, at pengene faktisk finder vej hjem. Det vurderer generalsekretær i organisationen Oxfam Ibis, Lars Koch.
- Dubai har et ønske om at fremstå mere samarbejdsvillig, men de har en forretningsmodel som land, som i høj grad handler om at tiltrække folk, der gerne vil leve i sikkerhed og hemmelighed for sanktioner og retslige tiltag fra andre lande, siger han til Ritzau.
Han understreger, at han ikke har retslig eller juridisk indsigt i sagen. Men han har beskæftiget sig med skattely og kapitalflugt over grænser i mange år.
- Selv om der er tegn på, at de vil samarbejde mere, så gætter jeg på, at de nok finder en grund til ikke at gøre noget. Det er svært at ramme rige mennesker, når der er lande, som gerne vil beskytte dem, siger han.
Retten i Dubai afviste mandag udlevering af Sanjay Shah med en begrundelse om, at der manglede dokumenter fra den danske efterforskning. Det har TV 2 kunnet berette efter at have set kendelsen.
Selv om en udlevering af Sanjay Shah foreløbig er blevet afvist, er sidste punktum ikke sat i sagen endnu. Kendelsen fra civilretten i Dubai er ikke endelig, og de involverede parter har mulighed for at anke den.
Sanjay Shahs forsvarer oplyser til TV 2, at anklagemyndigheden har anket udleveringssagen.