Business

Danskerne holdt igen med bolighandlerne i august: - Det springer i øjnene, siger cheføkonom

Den lavere efterspørgsel på boliger sætter sig også i priserne, siger cheføkonom.

Danskerne holdt igen med boligsalg- og køb i august sammenlignet med tidligere år. Det viser nye tal fra Boligsiden.

Med 5753 handlede boliger præsterede boligmarkedet således den sløjeste august i otte år.

Vi forventer, at huspriserne på landsplan står over for et fald

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank

Og det gør indtryk på Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Sådan nogle tal springer da i øjnene. Det vidner om et marked i nedsat tempo, siger han til TV 2.

I august 2021 blev der handlet 7234 boliger, mens det i 2020 var 8291.

En dyrere hverdag

Dog overrasker tallene ikke cheføkonomen. Den tårnhøje inflation og de stigende energipriser betyder, at danskerne generelt har færre penge på lommen.

- Det er blevet dyrere at leve og dyrere at opvarme sin bolig. Og så er usikkerheden om fremtiden fortsat stor, siger Jeppe Juul Borre.

Samtidig er renterne også søgt mod himlen. Renten på et fastforrentet lån ligger i dag 5 procent, mens den omkring nytår lå på 2 procent.

Siden foråret har centralbanker verden over – heriblandt Nationalbanken i Danmark – hævet sine renter for at komme den høje inflation til livs.

En stigning, som ifølge Jeppe Juul Borre får folk til at holde mere igen med at spørge banken om et lån.

- Det betyder, at nogle danskere helt må droppe et boligkøb, mens andre er nødt til at udskyde eller nedjustere deres boligdrømme, siger han.

Priserne falder

Den lavere efterspørgsel sætter sig også i prisskiltene på de danske boliger. I august faldt huspriserne med 0,5 procent, mens lejlighederne faldt med 1,6 procent.

Det kommer i forlængelse af en juli måned, hvor priserne tog det største dyk i mere end ti år. Tal, som Jeppe Juul Borre kalder “voldsomme".

Men ikke nok med det. Cheføkonomen forudser, at de danske boliger fortsat kan se frem imod at tabe en solid luns af deres værdi.

- Vi forventer, at huspriserne på landsplan står over for et fald på 5-10 procent, mens lejlighedspriserne vil falde med 10-15 procent, siger han.

Det lavere antal handler sætter sig dog ikke kun i priserne. Det betyder også, at flere og flere salgsskiltene kommer til syne rundt om i landet. Antallet af boliger på markedet er ifølge cheføkonomen steget med 30 procent i løbet af det seneste halve år.

Stadig liv i boligmarkedet

Men boligmarkedet er altså heller ikke gået i stå, understreger Jeppe Juul Borre. På trods af en dyrere hverdag har næsten 6000 danskere fået en ny bolig.

Samtidig er der sket en stigning i antallet af boliger solgt i august sammenlignet med juli i år. Her blev der handlet 4801 boliger.

Ifølge Jeppe Juul Borre var det dog en “fuldt forventet” stigning.

- Boligmarkedet tager sig typisk tager en pause i sommerferien og vågner op igen efterfølgende, siger han.