Populær dansk elcykel dømt til tilbagekaldelse i Storbritannien
Virksomheden bag har tidligere været i vælten for at efterligne et kinesisk design, og fordi cyklerne var ulovlige at køre på.
Selskabet Mate.Bike, der blev stiftet af det danske søskendepar Christian Adel Michael og Julie Kronstrøm, skal tilbagekalde cykler i Storbritannien.
Sådan lyder dommen i en retssag mod Hi-Fi Confidential Ltd T/A MATE Bike UK. Det skriver CyclingIndustry.News.
Cykelvirksomheden er kendt for at producere elektriske foldecykler og har nydt enorm popularitet og efterspørgsel i hele verden.
Men i Storbritannien er der blevet rejst tiltale mod virksomheden af regeringsmyndigheden Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA).
Mere knallert end cykel
Det skyldes, at myndighedens tests viste, at de elektriske cykler var udstyret med motorer, der overskred de tilladte 250 watt og en tophastighed på 25 kilometer i timen.
Faktisk viste undersøgelserne, at cyklernes motorer var helt oppe på 750 watt, og at de derfor kunne køre knap 52 kilometer i timen.
Dermed overskrider cyklerne grænserne for, hvornår et køretøj kan klassificeres som en elektrisk cykel. DVSA fandt, at cyklerne var tættere på at kunne klassificeres som en knallert, og det medfører krav til kørekort, beskyttelseshjelm, forsikring og nummerplade.
Derfor er cyklerne ulovlige at bruge på offentlige veje.
DVSA’s anklage var, at Mate.Bike alligevel har markedsført og solgt elcyklerne til brug på offentlige veje og i byer.
Virksomheden har omvendt selv sagt, at de har gjort det klart for deres kunder, at elcyklerne kun var lovlige at bruge på privat område.
Risiko for trafikanter
I sin vurdering lagde dommeren vægt på, at cyklerne er med til at skabe usikkerhed for andre trafikanter:
- Cyklerne kunne kun bruges på privat område, men det var ikke gjort klart ved bestilling og levering. Derfor er der nu skabt risiko hos trafikanter, sagde dommeren ifølge CyclingIndustry.News.
Der blev også lagt vægt på en e-mail fra virksomheden, der indikerer, at de var klar over, at cyklerne ikke levede op til kravene.
Virksomheden selv erkendte sig skyldig 31. august i Highbury Magistrates Court i London.
Mate.Bike UK blev tildelt en straffedom og pålagt at betale omkostninger og bøder svarende til lidt over 33.000 danske kroner.
Samtidig blev virksomheden pålagt at tilbagekalde samtlige cykler i Storbritannien, der ikke lever op til de lovlige grænser for elcykler.
Mate.Bike oplyser i en skriftlig kommentar til TV 2, at de afventer, at deres advokater "ser nærmere på det" og "derefter træffer de rigtige beslutninger".
Af samme årsag har de endnu ikke haft mulighed for at stille op til interview. De oplyser desuden, at sagen kun omhandler cykler i Storbritannien fra 2020 og 2021.
- Vi har ingen intentioner om at sælge ulovlige elcykler eller cykler, der vil bringe vores kunder i fare. Vi overholder alle gældende love for elcykler – også i Storbritannien, skriver Mate.Bike i en skriftlig kommentar til TV 2.
Det er langtfra første gang, at den danskfødte virksomhed er i fokus.
Efterlignede kinesiske cykler
I 2016 slog selskabet alle danske rekorder med en crowdfundingkampagne, der sikrede Mate.Bike flere end 7000 elcykelordrer for over 40 millioner kroner.
To år efter, i 2018, formåede søskendeparret bag virksomheden igen at indsamle et millionbeløb gennem crowdfunding.
Også kendisser som rapperen Jay-Z og Chanel-arvingen David Wertheimer har skudt penge i foretagendet.
Men det er ikke kun positive historier, der har påvirket cykelproducentens omtale.
I 2017 var de således i vælten, fordi cyklen, der blev markedsført som ”dansk kvalitet og design”, i høj grad lignede kinesiske elcykler, der allerede var på markedet. Det kom frem i DR-programmet 'So Ein Ding'.
Derudover kunne virksomheden slet ikke følge med efterspørgslen, hvilket resulterede i lange ventetider på cyklerne.
Samtidig var der også allerede i 2017 fokus på, at cyklerne af typen Mate S var ulovlige på vejene i EU og på de danske veje. Det mødte – ligesom i sagen fra Storbritannien – kritik, at de alligevel solgte cyklerne uden at gøre nok opmærksom på, at de kun måtte bruges på private områder.
I 2018 indførte Folketinget en forsøgsordning, hvor hurtige elcykler, der kan køre op til 45 kilometer i timen, blev tilladt på offentlige veje for folk over 18 år, mens 15-17-årige skal have kørekort til lille-knallert og 17-årige kørekort til bil.
Dette på trods af at forslaget mødte massiv kritik for netop at være farligt for trafiksikkerheden.