I dag begynder den lange rejse for Danmarks bedste våben mod Putin

Renoveringen af det vigtige Tyra-felt forventes at koste mere end 20 milliarder kroner, og det skal efter planen være færdigt næste vinter.

Danmark er torsdag kommet ét skridt nærmere at blive uafhængige af naturgas fra Rusland.

Klokken 05.15 i morges dansk tid blev en helt central del af Tyra-platformen nemlig skibet afsted fra et værft i Indonesien. Der er blevet bygget på platformen i flere år, og efter en måneds sejlads vil den ankomme til Tyra-feltet 225 kilometer ud fra Jyllands vestkyst.

Herfra skal den 17.000 tons tunge platform løftes på plads, så Tyra-feltet fra slutningen af 2023 eller starten af 2024 igen kan forsyne Danmark og Europa med gas.

Inden da er der dog flere ting, der skal gå godt.

16.000 kilometer til Nordsøen

I en pressemeddelelse oplyser TotalEnergies, der er medejer af Tyra-feltet i Nordsøen, at den enorme platform sejles på transportskibet GPO Emerald.

Ifølge hjemmesiden Marine Traffic er GPO Emerald 225 meter langt, 48 meter bredt og kan sejle med op til 14,3 knob. Det svarer til 26,5 kilometer i timen.

I alt skal platformen sejles 8700 sømil, hvilket svarer til godt 16.000 kilometer.

Det store skib er kun lige sejlet ud fra værftet i Batam, der ligger med direkte udsigt til millionbyen Singapore, men forventes at ankomme til Suezkanalen 19. september. Her bliver skibet nødt til at tage ekstra ballast ombord, så det kommer til at ligge dybere i vandet.

Undervejs skal GPO Emerald nemlig forbi en bro, hvor der fra toppen af Tyra-platformen vil være mindre end to meters frihøjde.

Suezkanalen er én af verdens vigtigste søveje, og den kom sidste forår i fokus over hele verden, da containerskibet Ever Given lagde sig på tværs af den snævre kanal.

I mere end seks døgn lå det enorme skib som en prop i verdenshandlen.

Verdens største kran

Efter at være kommet gennem Suezkanalen sejler GPO Emerald videre mod Tyra-feltet, der er placeret i den danske del af Nordsøen.

Her skal platformen løftes på plads af verdens største kran, Sleipnir fra Heerema Marine Contractors, hvorefter den store renovering af Tyra-feltet flyttes til havs.

- Udsejlingen af den nye Tyra II procesplatform er en milepæl for Tyra Genopbygningsprojektet, da det markerer afslutningen på al konstruktion på land, udtaler Lars Bo Christiansen, der er vicedirektør for den del af TotalEnergies, der omhandler renoveringen af Tyra-feltet.

I alt ventes den omfattende renovering at koste mere end 20 milliarder kroner, hvilket er nogenlunde samme pris som den nyeste metrolinje i København og Frederiksberg, Cityringen.

Tyra II skal levere 2,8 milliarder kubikmeter gas

Oprindeligt var det planen, at Tyra-feltet skulle være genåbnet i juli. Men den deadline er ad flere omgange blevet udskudt.

Senest for en måned siden, da Totalenergies meddelte, at åbningen nu først forventes at finde sted i ”vintersæsonen 2023/24”.

Årsagerne til forsinkelserne er ifølge Totalenergies blandt andet coronapandemien, der har gjort det svært at skaffe mandskab og materialer til værftet i Indonesien.

Tyra-feltet stod indtil lukningen i september 2019 for 90 procent af den naturgas, der blev produceret i Danmark. Men fordi havbunden var sunket omkring fem meter under den enorme stålkonstruktion, ville det blive farligt at lade det stå hen på samme måde.

Når Tyra II, som det genopbyggede felt kaldes, er tilbage i produktion, forventes det at levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket svarer til 80 procent af den forventede danske gasproduktion.

Dermed kommer feltet til at spille en helt central rolle i Danmarks og EU's ambition om at blive fri fra den russiske naturgas, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, de seneste måneder har brugt som modsvar på Vestens sanktioner mod landet.

Video: TotalEnergies Video: Mikkel Walentin Mortensen