Skandalen om udbytteskat

Drama i Dubai: Sanjay Shahs sag udskudt i sidste øjeblik

Danmark indgik tidligere på året en aftale med de Forenede Arabiske Emirater, der har gjort det muligt at få Sanjay Shah udleveret.

Den britiske finansmand Sanjay Shah, der er tiltalt for at have franarret den danske statskasse mere end ni milliarder kroner, kan måske ånde lettet op.

Mandag skulle en dommer i Dubai, hvor Shah er bosat, nemlig have taget stilling til, om han kunne udleveres til retsforfølgelse i Danmark.

Men sagen, der skulle være begyndt klokken 6 dansk tid, er blevet udsat i en uge, fordi Shahs advokater i sidste øjeblik har indleveret nyt bevismateriale i sagen.

Dermed er der lidt længere udsigter til, at Sanjay Shah eventuelt kan blive retsforfulgt i Danmark for sin rolle i den store udbyttesag, der har kostet den danske statskasse et tocifret milliardbeløb.

Det umulige blev muligt

Den påståede svindel blev opdaget i 2015, og Shah har således været i de danske myndigheders søgelys i syv år.

Tidligere har eksperter kaldt det meget usandsynligt, at Sanjay Shah nogensinde kunne blive stillet for en dansk dommer, med mindre han frivilligt kom hertil.

Men tidligere på året indgik Danmark en udleveringsaftale med de Forenede Arabiske Emirater, som Dubai er en del af, og derfor er der nu alligevel udsigt til, at Shah kan blive retsforfulgt i Danmark.

Det kræver dog, at en dommer i Dubai i første omgang siger god for, at han kan blive udleveret til Danmark. Hvis det sker, har Shah 30 dage til at appellere beslutningen, og derefter vil sagen skulle behandles af en ny retsinstans i Dubai.

Ifølge TV 2-journalist Joachim Claushøj Bindslev, der har fulgt udbyttesagen tæt i flere år, skønnes det, at processen meget vel kan tage tre-fire måneder efter den første afgørelse i sagen.

Men med mandagens udskydelse er sagen allerede blevet forskudt med en uge - inden den overhovedet er kommet rigtigt i gang.

Sådan foregik svindlen

Den formodede svindel handler om refusion af udbytteskat.

Danske aktionærer skal betale 27 procent i skat af udbytter fra danske aktier. Et udbytte er, når et selskab deler et overskud med aktionærerne.

Udenlandske investorer kan dog slippe for at betale skat af udbyttet. Men pengene tilbageholdes automatisk af Skat, og investorerne skal så bede om at få pengene retur.

Et organiseret netværk har angiveligt søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Ni milliarder danske kroner

I alt mistede Danmark 12,7 milliarder kroner på den påstået svindel med udbytteskatten.

Sanjay Shah er tiltalt for at have hevet godt ni milliarder kroner op af statskassen, og han benægter for så vidt ikke, at han har fået pengene. Men Shah siger, at han blot udnyttede en fejl i den danske lovgivning, og at han derfor ikke har handlet ulovligt.

Den danske anklagemyndighed mener omvendt, at Shah og de øvrige tiltalte i sagen har begået særlig groft bedrageri for at få adgang til de danske skattekroner.

I alt har Danmark fået indefrosset værdi for cirka tre milliarder kroner som en del af sagen mod Shah, og strafferammen er op til 12 års fængsel.

Dertil kommer et såkaldt civilretsligt spor, hvor Skattestyrelsen med hjælp fra Kammeradvokaten i Danmark og nogle af verdens dyreste advokater i blandt andet London, forsøger at kradse nogle af de mistede milliarder hjem.

I det seneste offentlige skøn, bliver det anslået, at advokatomkostningerne i det civilretsligespor kan løbe op i mere end fire milliarder danske kroner.

Til gengæld er forventningen, at man kan inddrive et sted mellem 8,5 og 9,5 milliarder danske kroner ad rettens vej.

Skønnene er dog behæftet med "væsentlig usikkerhed", og afhænger blandt andet af, at alle de igangværende sager skal gå myndighedernes vej.