Business

SAS har tabt 1,3 milliarder - strejken kostede det meste

For 11. kvartal i træk taber SAS penge. Alligevel er der optimisme at spore i tallene, mener selskabets øverste chef.

Den 15 dage lange pilotstrejke, der gav store udfordring for SAS henover sommeren, har kostet virksomheden i omegnen af 1 milliard danske kroner.

Det fremgår af SAS' netop offentliggjorte regnskab, der dækker maj, juni og juli.

I alt havde SAS et underskud på cirka 1,3 milliarder danske kroner i løbet af de 3 måneder, fremgår det. Dermed er det nu 11 kvartaler i træk, at SAS har haft en negativ bundlinje. Årsagen er særligt coronakrisen.

Flere har fløjet med

Trods det milliardstore underskud kan SAS' ledelse glæde sig over, at flere passagerer har fløjet med selskabet end tidligere.

- Samlet set var den underliggende efterspørgsel på rejser sund i løbet af sommerkvartalet, og SAS noterede sig et stigende antal passagerer, der var ivrige efter at rejse, i takt med at restriktionerne blev løftet, udtaler SAS' topchef, Anko van der Werff, i forbindelse med regnskabet.

Dermed kan van der Werff og resten af SAS glæde sig over, at den værste tid fra coronakrisen ser ud til at være bag luftfartsindustrien.

Omvendt udestår der dog stadig en lang række problemer for SAS, mener Nordnets investeringsøkonom Per Hansen:

- Den lange række af underskud fortsætter, og de kommende kvartaler bliver også svære og udfordrende. På kort sigt vil SAS komme til at mangle de passagerer i august og september, som ikke købte billetter under strejken, fordi de ikke vidste, om de kom afsted, skriver han i en kommentar til regnskabet.

Konkursbeskyttelse og en rente på op til 23 procent

Generelt er SAS et sted, hvor passagertallene måske nok går den rigtige vej, men hvor der fortsat er en lang kø af problemer.

Kombinationen af først coronakrisen og siden udsigten til en pilotstrejke bragte nemlig selskabet i en faretruende økonomisk situation, og SAS søgte derfor 5. juli – dagen efter at pilotstrejken var gået i gang – om konkursbeskyttelse i USA.

Konkursbeskyttelse er en måde at beskytte sig mod konkursbegæringer, mens man forsøger at vende et haltende selskab. Det bliver vurderet, at det vil tage 9-12 måneder i dette tilfælde.

For SAS var det et nøgleøjeblik, da kapitalfonden Apollo Global Management, der har til huse i New York, indvilligede i at låne det nordiske flyselskab mere end fem milliarder kroner til at klare sig gennem processen.

Amerikanerne tager sig dog godt betalt for lånet, der som udgangspunkt har en rente på mere end 11 procent. Desuden er ét af vilkårene i aftalen, at Apollo Global Management potentielt kan omdanne sit lån til ejerandele.

Hvis noget spænder ben for dette – for eksempelvis hvis SAS' nuværende storaktionær, den danske stat, siger nej – vil Apollo Global Management skulle godtgøres på en måde, så renten på lånet vil stige til mere end 23 procent.