- Vildt spektakulært, siger økonom om ny rekord
Det er 17. måned i træk, at antallet af lønmodtagere i Danmark stiger. Men udviklingen kan meget vel vende inden længe, lyder det fra økonomer.
Antallet af lønmodtagere på det danske arbejdsmarked steg med 7000 personer fra maj til juni.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Stigningen er den 17. i træk, og betyder samtidig, at et allerede rekordstort arbejdsmarked vokser yderligere. Der har således aldrig været flere lønmodtagere i Danmark end nu.
- Wow, det her er vildt spektakulært. Beskæftigelsen stormer frem med 47.000 flere personer i arbejde alene i år. Det er helt vildt i en tid, som allerede har budt på markant coronasmitte i vinter, den højeste inflation i næsten 40 år og usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine, skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar om de nye tal.
I alt er antallet af lønmodtagere i Danmark vokset med 199.000 personer siden januar sidste år, men vi skal formentlig ikke forvente lignende fremgang i de kommende måneder, vurderer Jeppe Juul Borre.
Samme konklusion kommer fra Steen Nielsen, der er vicedirektør i erhvervsorganisationen Dansk Industri:
- Der er ikke mange ledige hænder at tage af, så manglen på medarbejdere og materialer vil nok snart begynde at lægge en dæmper på fremgangen i beskæftigelsen, skriver Steen Nielsen i en kommentar.
Udfordringerne står i kø
Generelt er der bred enighed blandt økonomer om, at Danmarks økonomi meget vel kan stå over for en større eller mindre tilbagegang.
Ganske vist viste en såkaldt bnp-indikator fra Danmarks Statistik i sidste uge, at den samlede økonomi formentlig voksede en smule i andet kvartal – så vi dermed undgår en såkaldt teknisk recession, der opstår efter to kvartaler i træk med bnp-fald – men der er fortsat en række faktorer, der trækker nedad.
Dels er der så småt begyndt at være færre stillingsopslag, påpeger Jeppe Juul Borre. Inflationen er fortsat skyhøj, og det samme gælder stadig energipriserne.
Dertil kommer et boligmarked, hvor der er stadig flere boliger til salg, og hvor eksempelvis antallet af projektsalg er for nedadgående.
- Der skal nok komme masser af ubehageligheder, lød det opsummerende fra økonomiprofessor og tidligere økonomisk overvismand Michael Svarer i sidste uge.
Ifølge Sydbanks cheføkonom Søren V. Kristensen skal man dog også huske på, at tallene dækker over juni:
- Det handler nok lidt om timingen. Meget tyder på, at den her opbremsning af økonomien er begyndt at tage fart hen over sommeren, siger han.