Business

Efterspørgslen på solceller er eksploderet: - Det har været helt vildt

Den massive efterspørgsel har blandt andet resulteret i, at leverings- og monteringstiden på solcelleanlæg er blevet markant længere.

Rekordhøje elpriser og dyrere naturgas har ført til, at flere og flere danskere installerer de solopfangende paneler på tagene.

Blandt andet viser tal fra energistyrelsen, at der fra januar til april i år er sket en stigning i antallet af nettilsluttede solcelleanlæg hos private og i industrien på 1155 anlæg.

Hos Dansk Solcelleforening oplever de, at deres medlemmer bliver væltet bagover af henvendelser fra interesserede kunder.

- Det skyldes, at det er en måde, hvorpå almindelige kunder kan tage toppen af de kolossalt høje elpriser, siger Flemming Vejby Kristensen, der er formand for Dansk Solcelleforening.

Han peger på, at efterspørgslen primært skyldes de høje energipriser som følge af blandt andet krigen i Ukraine, og at solcellerne efterhånden er kommet ned i en pris, hvor det er overkommeligt.

- Det er helt uhørt for os

Hos Viasol, en virksomhed der sælger solcelleløsninger, oplever man også en massiv efterspørgsel på solceller.

- Alene i sidste uge havde vi en stigning i antallet af henvendelser på 3-400 procent, fortæller salgsdirektør Tobias Lindskov Nielsen.

Salgsdirektøren peger også på, at efterspørgslen skyldes de rekordhøje energipriser, som gør, at solcellerne er tilbagebetalt langt hurtigere nu.

- Nu kan man tilbagebetale dem på 5-7 år i stedet for de 10-12 år, man normalt oplever. Det er helt uhørt for os, der har været i branchen i mange år, siger Tobias Lindskov Nielsen.

Viasol, der sidste år havde en leverings- og montagetid på 2-4 uger, oplever nu som følge af efterspørgslen, at kunder må vente op til 4-5 måneder, før de kan få solceller på taget.

Og den lange leveringstid kan få nogle danskere til at afsøge alternative veje til at blive selvforsynende.

Købte 9000 solceller hjem

Casper Steinhauer fra Haslev på Sydsjælland er selvstændig og initiativtager til fællesindkøb af solceller for private boligejere.

Han gjorde det første gang for fire år siden, hvor det endte med, at 700 solcellepaneler blev købt hjem til private danskere.

I år lod han sig endnu en gang overtale til at stå for et masseindkøb. Det tog ikke mere end 3-4 dage, før der var booket 900 solceller. Så Casper Steinhauer blev ved og er nu nået op på 9000 solcellepaneler, som private boligejere har bestilt.

- Det har været helt vildt, siger Casper Steinhauer.

Hvem kommer og køber de her solceller?

- Det er mange, der har set på elregningen. Priserne stiger jo helt vildt. Der kommer også mange Teslaer med anhængertræk på for at hente en palle solcellepaneler, så der er el til bilen, fortæller Casper Steinhauer.