Nu tager boligpriserne et "voldsomt" dyk – og der er mere på vej, forventer økonomer

Økonomer forventer, at priserne vil fortsætte med at falde hen over efteråret og vinteren. Men der er ingen grund til panik, siger chefanalytiker.

Efter en lang periode med fuld fart på boligmarkedet, lader det nu til at vakle.

Onsdag viser tal fra Boligsiden, at prisen på villaer og rækkehuse faldt med 1 procent i juli, mens lejlighedspriserne dykkede med 1,5 procent.

Tager man højde for almindelige sæsonudsving, er det det største dyk i mere end ti år. Det forklarer Jeppe Juul Borre, som er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Det her er ret voldsomme tal for boligmarkedet. Prisfald i denne størrelsesorden på en enkelt måned er dybest set ganske markant, siger han i en skriftlig kommentar.

Ifølge cheføkonomen er det formentlig kun begyndelsen på en længere periode med faldende boligpriser.

Høje renter skræmmer købere væk

Ligesom priserne har også antallet af bolighandler taget et dyk.

I juli blev der således kun solgt 4801 boliger, hvilket er det laveste antal handler i juli i ni år, og samtidig er det knap 18 procent færre end i juni.

Ifølge Jeppe Juul Borre er forklaringen på de faldende priser og få handler først og fremmest, at de stigende renter skræmmer nogle boligkøbere væk.

- Det sætter sig helt naturligt i efterspørgslen, hvor bolighandlerne dykker og nu også hiver priserne med ned, siger cheføkonomen.

Siden foråret har centralbanker verden over – heriblandt Nationalbanken i Danmark – hævet sine renter for at komme den høje inflation til livs.

Derfor er det ifølge Jeppe Juul Borre heller ikke overraskende, at boligmarkedet nu taber lidt af pusten.

Og spørger man Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea, kommer onsdagens tal da heller ikke bag på hende.

- Boligmarkedet er kommet i modvind som følge af den stigende rente og den høje inflation, og derfor er det ikke overraskende, at priserne begynder at falde, siger hun i en skriftlig kommentar.

En rolig opbremsning

Ifølge Lise Nytoft Bergmann er der tale om en rolig opbremsning på boligmarkedet.

Siden sidste sommer er interessen for at købe hus nemlig langsomt faldet, mens prisudviklingen er gået ”fra hektisk til moderat” til et lille fald den seneste måned.

Ligesom Jeppe Juul Borre forventer hun dog, at udviklingen fortsætter, så priserne vil fortsætte med at falde hen over efteråret og vinteren.

Alligevel er der ifølge Lise Nytoft Bergmann ”ingen grund til panik”.

- For eksisterende boligejere kan prisfaldet godt føles som om, at der er kommet en kæp i lykkens hjul, men sådan bør man ikke se på det, understreger hun.

Situationen på husmarkedet er ikke kritisk

Hos Arbejdernes Landsbank forventer man ifølge Jeppe Juul Borre, at de danske boliger vil tabe en solid luns af deres værdi.

- Vi forventer, at huspriserne på landsplan står over for et fald på 5-10 procent, mens lejlighedspriserne vil falde med 10-15 procent, siger han.

Men har man ejet sin bolig i længere tid, har det dog ifølge Lise Nytoft Bergmann ikke nødvendigvis været en dårlig forretning.

De seneste to år er huspriserne nemlig steget med cirka 20 procent.

- Så der er stadig en stor luns af gevinsten tilbage, og det gælder også, selvom prisfaldene fortsætter hen over efteråret. På nuværende tidspunkt anser vi ikke situationen på husmarkedet som dramatisk, siger hun.