Business

SAS kan overleve nu, men prisen er høj, siger eksperter

Selvom lånet er meget dyrt for SAS, så er der to gode nyheder i den nye finansieringsmulighed, lyder det fra eksperterne.

Det kriseramte luftfartsselskab SAS har sikret sig en gigantisk pengeindsprøjtning på intet mindre end 5,1 milliarder kroner.

Selvom der er tale om et lån fra et amerikansk investeringsselskab med høje renter, så er det godt nyt for selskabet, der længe har været på vej mod afgrunden, mener eksperter.

- Det er nøglen til at komme rigtigt i gang med den her konkursbeskyttelse. Det er det her, der gør, at SAS kan holde sig flyvende, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

Det er amerikanske Apollo Global Management, der har valgt at låne SAS 700 millioner dollar.

Det oplyste luftfartsselskabet i en meddelelse natten til søndag.

Så sent som i juli kunne SAS meddele, at det har søgt konkursbeskyttelse i USA efter den såkaldte chapter 11-proces, der skal give dem ro til at gennemføre en større omstrukturering.

Lånet kan holde driften i gang

Det store pengelån skal sikre, at SAS kan fortsætte driften undervejs, lyder det fra selskabet.

- Med denne finansiering vil vi have en stærk finansiel position til fortsat at støtte vores igangværende operationer gennem hele vores frivillige omstruktureringsproces i USA, siger bestyrelsesformand Carsten Dilling i meddelelsen.

Han siger videre, at processen forventes at tage 9 til 12 måneder, og at de med den ekstra garanti i form af deres nyfundne milliarder nu kan accelerere gennemførelsen af spareplanen med navnet ’SAS Forward’, hvor der skal findes besparelser for 5,3 milliarder kroner årligt.

TV 2s erhvervskommentar Ole Krohn er ligesom Jacob Pedersen optimistisk på selskabets vegne. Han ser det som to gode nyheder i én.

- Det ligger i pipelinen, at Apollo på et tidspunkt vil konvertere de her lån til aktier. Så man kan regne med, at Apollo bliver hovedaktionær i SAS, siger han og fortsætter:

- Det er dobbelt godt nyt, dels får SAS fred til at få 'SAS Forward' igennem, og dels har de sikret en stor investor, der efter min vurdering måske kan komme i nærheden af den danske stat, der har tegnet sig på mod 30 procent af aktierne.

Et meget dyrt lån

Det er dog ikke kun lutter gode nyheder, der er i meldingen fra SAS.

For det lån, de har fået af Apollo Global Management, kommer med en meget høj rente, fortæller Ole Krohn.

- Hvis man kigger på renten, er den oppe på 12-13 procent, og derudover skal der betales fees (afgifter, red.) løbende. Så vidt jeg kan regne ud, ender renten på 20-23 procent, siger han.

Det er altså ingen gave, SAS har fået foræret, og det kunne selskabet heller ikke forvente, mener erhvervskommentatoren.

- Man kan sammenligne det med privatøkonomien. Hvis man kommer og har rigtig dårlig økonomi i banken og er et højrisikolån, så ender man på en høj rente. Det her er udtryk for, at Apollo gerne vil gå ind og tage sådan en risiko. Men de tager sig også godt betalt, siger Krohn.

Finansieringsaftalen med Apollo Global Management skal godkendes af den samme domstol i USA, som SAS har søgt om konkursbeskyttelse hos.

Luftfartsselskabet forventer, at domstolen godkender aftalen i midten af september.