Vandmangel i vigtige floder kan gøre det dyrere at være dansker i fremtiden

Når de store flodpramme ikke kan sejle på Europas floder, kan det i yderste instans betyde dyrere varer i Danmark, siger analytiker.

På den tyske flod Rhinen, der er en af Europas vigtigste vandveje, må godstransporten lige nu klemme sig gennem en flaskehals.

De seneste måneders varme og tørre vejr i Europa har nemlig fået vandstanden i floden til at falde til et så ekstremt lavt niveau, at den om få dage truer med helt at sætte en prop i varetransporten.

Men ifølge Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer på Syddansk Universitet, må vi sandsynligvis forberede os på flere perioder med tørke og lav vandstand i de europæiske floder.

Ultimativt vil det betyde, at prisen på de varer, vi importerer fra Tyskland, risikerer at blive endnu dyrere

Ole Sloth Hansen, råvareanalytiker ved Saxo Bank

I takt med at klimaet bliver varmere, vil vi nemlig både opleve flere perioder med kraftig nedbør og perioder med alvorlig tørke på tværs af Europa.

- Hvis man har tørke over en længere tid, er det forventeligt, at floderne også vil falde i vandniveau og i vandføring. Og hvis vi ser flere af de her længerevarende tørkehændelser, sætter det også et større fodaftryk på vandløbene, forklarer Sebastian Mernild.

Endnu et søm i Europas kiste

Normalt fragtes enorme mængder varer og råmaterialer op og ned ad de europæiske floder på store pramme.

Men bliver vandstanden for lav – som den lige nu er i Rhinen – må prammene enten tage mindre gods med ombord eller simpelthen indstille arbejdet.

Og på et tidspunkt, hvor blandt andet krigen i Ukraine allerede har presset priserne på for eksempel olie, kul og gas i vejret, kunne Rhinens lave vandstand nærmest ikke komme på et værre tidspunkt.

Det fortæller Ole Sloth Hansen, der er råvareanalytiker ved Saxo Bank:

- Omkostningerne ved at transportere og producere bliver højere, og det er bare endnu et søm i ligkisten for Europa i øjeblikket, hvor vi allerede er presset på de meget høje energipriser, siger han til TV 2.

Kan gøre importerede varer dyrere

Bliver de store europæiske vandveje oftere ufremkommelige, vil det ifølge Ole Sloth Hansen også gå hårdt ud over eksempelvis de store industrivirksomheder langs floderne.

- Så står vi i en situation, hvor mange af de industrier, som har brug for både at modtage og ekspedere varer ad floder, vil blive udfordret på deres leverancer, siger han.

Det kan udløse både forsinkelser og højere produktionsomkostninger for virksomhederne og sende endnu mere transport ud på de allerede pressede motorveje.

Og fordi for lande som Tyskland er blandt Danmarks største handelspartnere, vil det også være skidt nyt for den danske økonomi.

- Ultimativt vil det betyde, at prisen på de varer, vi importerer fra Tyskland, risikerer at blive endnu dyrere, siger Ole Sloth Hansen.

Svært at spå om flodernes fremtid

Spørger man Sebastian Mernild er det dog svært at spå om, hvor ofte vi skal forvente, at Europas floder bliver ufremkommelige.

Men der er ikke megen tvivl om, at tørken, der er skyld i den lave vandstand, forventes af blive hyppigere i et varmere klima.

- Og der er en forventning om, at det er den vej, vi bevæger os, slutter han.