For første gang i årevis ryger flere i RKI-registret – gælder særligt én aldersgruppe
Tårnhøj inflation, efterdønninger fra corona og krig i Ukraine gør den økonomiske situation mere ustabil for mange.
Inflationen er på himmelflugt, og danskernes penge har ikke været mindre værd siden 1983.
Mens flere måske skeler til tilbudsaviserne eller vender femøren en ekstra gang, er der mange, der simpelthen ikke kan følge med.
Det viser nye tal fra datavirksomheden Experian, der driver RKI.
Registret, man havner i, hvis man ikke kan betale sine regninger og bliver kategoriseret som en "dårlig betaler".
- Hvis du ikke har råderummet, der skal til, så vælter korthuset jo desværre, siger Bo Rasmussen, der er direktør i Experian.
Sammensurium af corona, krig og inflation
I alt er der registreret 171.746 danskere som dårlige betalere i juni 2022.
Det er en stigning på 0,5 procent siden sidste halvår, og det er første gang i otte år, at der overhovedet har været en stigning.
Men ifølge Bo Rasmussen er det ikke synderligt overraskende.
- Stigningen finder sted i en meget usikker verden med efterdønninger af corona, vanvittig høj inflation og krig i Ukraine. Det er faktorer, der tilsammen gør den økonomiske situation mere ustabil, siger han.
Ekstraudgifter på 35.000
Dagens rekordhøje måling i inflationen får ikke ligefrem direktørens panderynker til at forsvinde på forbrugernes vegne.
- Folks betalingsevne er mere presset, end den har været de sidste otte år. Det er ganske tydeligt. Og det økonomiske råderum hos den gennemsnitlige dansker bliver hele tiden udfordret, siger han og henviser til, at der igen og igen er meldinger om nye prisstigninger på alt fra brød og benzin til el og gas.
Eksempelvis lød det også tirsdag, at mindst 180.000 danske lejere risikerer at få sat deres husleje markant op.
De stigende priser betyder, at en almindelig børnefamilie får ekstraudgifter på omkring 35.000 kroner om året, hvis de ikke skærer ned på deres forbrug.
Sådan lød det tidligere onsdag fra forbrugerøkonom hos Nordea Ida Marie Moesby.
- Det er klart, at vi ser en tendens til, at vi begynder at skære ned mange steder. For eksempel når vi tanker bilen eller går ned i supermarkedet, sagde hun til TV 2.
Ifølge Bo Rasmussen er det netop børnefamilierne, der skal passe på. Eller i hvert fald mange nyslåede forældre.
Aldersgruppen mellem 31 og 40 er nemlig dem, der i seneste måling hyppigst ender i RKI-registret.
- Det er ikke unormalt, at det er den aldersgruppe, for den har lige etableret sig, fået børn, købt bil og flyttet i ejerlejlighed eller hus. Der er mange førstegangsudgifter, og man har ikke erfaring med, hvad ting koster, siger Bo Rasmussen.
Tager man de geografiske briller på, er det Region Sjælland, der står for den største andel af dårlige betalere.
Region Hovedstaden er de bedste til at undgå registrering.
Frygter flere dårlige betalere
En positiv tendens i de seneste tal fra RKI er, at de enkeltes gæld hver især er faldet en smule. Samtidig hæfter Bo Rasmussen sig også ved, at den samlede stigning på 0,5 procent trods alt er lille.
- Men vi frygter, at antallet af dårlige betalere stiger markant næste gang, fordi verden ser ud, som den gør lige nu. Der er ikke så mange signaler i retning af et mere positivt økonomisk billede, siger han.