Business

Fødevarer trækker inflationen op – her er dem, der er steget mest i pris

Mens blandt andet de høje kornpriser har presset priserne på æg, mælk og kød i vejret, er andre varer stort set ikke steget i pris.

Inflationen banker stadig opad, og det er særligt priserne på mad, der er årsagen.

I juli var priserne på fødevarer nemlig generelt set steget med hele 14,6 procent sammenlignet med året før. Og det er en af de vigtigste årsager til, at inflationen samlet set er så høj.

Faktisk var der i sidste måned kun én type fødevare i Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks, som generelt faldt i pris – nemlig alkoholiske læskedrikke.

Men der er store forskelle på, hvor meget resten af madvarerne er steget i pris.

Mens smør var hele 51 procent dyrere i juli end på samme tidspunkt sidste år, var prisen på grøntsager kun steget med knap 7 procent.

Mens kød og smør stiger, holder slik og grøntsager prisen

Men hvor meget hver enkelt varetype er steget, kommer ifølge Nordeas forbrugerøkonom Ida Marie Moesby an på en lang række faktorer:

Hvor i verden varen er produceret, hvilke råvarer der indgår i produktionen, hvor vigtig varen er for almindelige forbrugere, og hvor hård konkurrencen er mellem forhandlerne, påvirker nemlig alt sammen prisudviklingen.

Blandt de fødevarer, der er steget mest i pris, finder man både oksekød, kaffe og æg. Men særligt mejeriprodukter går igen blandt de største prishop.

For eksempel er mælk og ost blevet cirka en fjerdedel dyrere siden sidste år.

- Noget af det, der har ramt rigtig hårdt, er de høje kornpriser. For korn er også foder til køer og grise. Men energipriserne har også meget at skulle have sagt, for det kræver meget energi at drive et landbrug, siger Ida Marie Moesby.

Samtidig er for eksempel mælk, æg, ost og smør varer, som mange danskere kun meget nødigt vil spare væk. Derfor har detailhandlen også lettere ved at hæve priserne uden at miste for meget omsætning.

I den modsatte ende af listen over prisstigninger finder man blandt andet grøntsager og frugter, men også eksempelvis slik, chokolade og is.

Her er det ifølge Ida Marie Moesby den modsatte mekanisme, der gør sig gældende:

- De har ikke været lige så hårdt ramt af stigende råvarepriser, og så kan det være et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Sparer vi for eksempel på slik og grøntsager, kan producenterne ikke få solgt deres varer

Gå udenom kød og hold øje med kiloprisen

Selvom alle typer fødevarer generelt set er steget i pris, er der stadig noget, man kan gøre for at undgå de værste prisstigninger i supermarkedet.

- Hvis man kan gå udenom de animalske varer som æg, mælk og kød og finde alternativer som grøntsager, er der mange penge at spare. Også fordi det er nogle af de varer, der i forvejen var ret dyre, fortæller Ida Marie Moesby.

Samtidig er det ifølge forbrugerøkonomen en god ide at læse det med småt på prisskiltet.

Der kan nemlig være gode penge at spare, hvis man holder øje med kilo- og literprisen. For ofte er det billigere at købe store mængder – især hvis det er en vare som madolie, der kan holde sig i lang tid.

Derudover er det en god ide at undgå ulvetimen, fortæller Ida Marie Moesby:

- Hvis det kan lade sig gøre, er det en god ide at købe ind, når man ikke er sulten, og lave sig en indkøbsliste. Så er det nemlig lettere at styre uden om de dyre fristelser, siger hun.

Sidst, men ikke mindst, er det naturligvis en god ide at holde øje med tilbud på de varer, man køber meget af.