Business

Amerikansk kæmpeinvestering kan blive guldgrube for Danmark

Danske virksomheder har et forspring, når de skal konkurrere med resten af verden om de amerikanske milliarder, vurderer erhvervsorganisation.

Danske virksomheder kan efter alt at dømme komme til at tjene tykt på den anden side af Atlanten.

Søndag aften dansk tid lykkedes det nemlig den amerikanske præsident, Joe Biden, at få stemt en omfattende økonomisk plan til svimlende 3100 milliarder igennem i Senatet.

Pengene skal blandt andet bruges på at bekæmpe klimaforandringer og sænke medicinpriser. Og derfor kan danske virksomheder også snuppe en god luns af de mange milliarder.

Det vurderer Kristian Jensen, som er administrerende direktør i erhvervsorganisationen Green Power Denmark.

- Der er en oplagt mulighed for hele den stærke danske søjle af virksomheder, der udvikler og driver vedvarende energi. Jeg tror på, at den her plan har et kæmpe potentiale for Danmark, siger han til Ritzau.

DI forventer flere ordre til Danmark

Med en årlig eksport i omegnen af 200 milliarder kroner er USA i dag det største eksportmarked for danske virksomheder.

Og selvom energiteknologi kun udgør en mindre del af det tal, er den amerikanske plan ifølge Dansk Industri et ”uvurderligt signal”.

Det fortæller USA-chef hos Dansk Industri Louis Funder til TV 2.

Det er nemlig helt sikkert, at aftalen vil sende det tal højere op, når den efter alt at dømme bliver endeligt vedtaget, lyder det.

- USA viser allerede stor interesse for danske løsninger inden for grøn energi, energirenoveringer, rådgivning og vandteknologi. Når aftalen lander, vil der være udsigt til flere ordrer til de danske virksomheder, der formår at spille deres kort rigtigt, siger Louis Funder.

Danske virksomheder har et forspring

Selvom danske virksomheder er blandt verdens førende inden for eksempelvis vindmøller, skal de kæmpe om de amerikanske milliarder med konkurrenter fra hele verden.

Men spørger man Kristian Jensen, har de allerede et solidt forspring.

Joe Biden har nemlig allerede givet udryk for, at de mange investeringer skal være langsigtede. Og det kan komme Danmark til gode.

- USA har også sine egne virksomheder, som vil byde ind. Men vi kan se, at de danske vindmølleproducenter er unikke i forhold til at have høj kvalitet og lang holdbarhed på møllerne, siger han.

Endnu en afstemning forventes fredag

Den amerikanske aftale er resultatet af cirka halvandet års forhandlinger. Men da den søndag blev stemt igennem, lykkedes det kun med den mindst mulige margin.

Ud af senatets 100 medlemmer stemte kun 50 for, mens 50 stemte imod, og dermed måtte Bidens demokratiske vicepræsident, Kamala Harris, blive tungen på vægtskålen.

Næste skridt for lovforslaget er en afstemning i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus.

Her har Demokraterne dog størstedelen af de 435 pladser, og derfor forventes lovforslaget at blive stemt igennem uden de store problemer – formentlig på fredag.