USA's vigtige jobtal dobbelt så højt som forventet: - Wow, det her er spektakulært
Fremgangen på det amerikanske arbejdsmarked er stadig stærk, lyder det fra cheføkonom.
En af de vigtigste strømpile for verdensøkonomien gjorde fredag alle forudsigelser til skamme.
I juli blev der nemlig skabt hele 528.000 arbejdspladser i USA uden for landbruget, hvilket er mere end dobbelt så mange som forventet, viser tal fra det amerikanske arbejdsministerium ifølge AFP.
Det amerikanske jobtal bliver også kaldt kongetallet og får stor opmærksomhed blandt økonomer.
Går det dårligt hos amerikanerne, kan det nemlig også være skidt for Europa og dermed Danmark, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.
Selvom den amerikanske beskæftigelse nu er steget 19 måneder i træk, er der alligevel tale om den stærkeste beskæftigelsesfremgang i 5 måneder.
- Wow, det her er spektakulært
Samtidig falder ledigheden til 3,5 procent, hvilket ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre er langt ud over det sædvanlige.
- Wow, det her er spektakulært. Ledigheden i USA er tilbage på det laveste i mere end 50 år. Det sker, blot to år efter at ledigheden bragede op i det højeste siden 1930'erne, skriver han i en kommentar.
Ifølge cheføkonomen er det "dybt imponerende" situationen i USA taget i betragtning.
- Inflationen bider benhårdt på amerikanernes pengepung, og pengepolitikken strammes kraftigt med renteforhøjelser. Men fremgangen på arbejdsmarkedet er stadig stærk, skriver Jeppe Juul Borre.
Vil få betydning for Danmark
Ifølge Sofie Holme Andersen, som er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, vil den stigende beskæftigelse også have betydning for Danmark.
- Stigende beskæftigelse betyder øget købekraft, hvilket også vil påvirke Danmark, da USA er en stor aftager af dansk eksport, skriver hun i en skriftlig kommentar.
Men ifølge Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal, vil arbejdsmarkedet i USA snart blive køligere.
- Antallet af ledige stillinger er faldet, og antallet af nye ledige, som ansøger om understøttelse, er også på vej op. Det indikerer, at det amerikanske arbejdsmarked er ved at blive køligere, skriver han i en skriftlig kommentar.