Business

Novo Nordisks nye slankemiddel går som varmt brød – men prisen møder kritik

Blandt andet den høje pris har fået danske myndigheder til at afvise offentligt tilskud til Wegovy. Men Novo Nordisk mener, at det er prisen værd.

Der er store penge at tjene på at hjælpe folk med at blive mindre.

Onsdag eftermiddag offentliggjorde den danske medicinalgigant Novo Nordisk sit halvårsregnskab med både et overskud på 27,5 milliarder kroner og en opjustering af forventningerne til resten af året.

Overskuddet er 11 procent højere end første halvår 2021, og selv forklarer Novo en del af væksten med en fordobling af deres forretning med slankeprodukter.

Her er der blandt andet tale om lægemidlet Wegovy, der som det første i en ny generation af mere effektiv vægttabsmedicin er blevet kaldt både "et gennembrud sammenlignet med tidligere midler" og ”starten på en ny æra”.

Men produktet er også fra flere sider blevet kritiseret for at være alt for dyrt.

Det er måske ikke de mest velhavende, der har overvægtsproblemerne

Ole Sørensen, salgsassistent

Kan sætte "mere skub i tingene"

Sidste år fik Novo Nordisk Wegovy godkendt til brug i USA, og her er lægemidlet allerede en succes.

Indtil videre har sprøjterne solgt for knap 2,6 milliarder danske kroner i år – til trods for, at produktionsproblemer hos en underleverandør har gjort det svært at følge med efterspørgslen.

Hvad er Wegovy?

Wegovy er receptpligtig medicin og indeholder det aktive stof semaglutid. Det anvendes sammen med diæt og fysisk aktivitet til at hjælpe mennesker med at tabe sig og holde deres vægt under kontrol.

Lægemidlet fås som penne med en injektionsvæske, som indsprøjtes under huden på maven, låret eller overarmen en gang om ugen.

Kilde: Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA

I januar blev lægemidlet også godkendt i EU, og det forventes snart at blive lanceret i Europa.

Til den tid håber Ole Sørensen, der på grund af sin overvægt må nøjes med et flexjob som salgsassistent, at han får mulighed for at prøve det af.

På grund af slidgigt i knæet har han nemlig svært ved at bevæge sig nok til for alvor at tabe sig uden medicinsk hjælp. Men indtil videre har bivirkninger fået ham til at droppe vægttabsmidlerne igen.

- Jeg har lige tabt 10-15 kilo, men skal man have lidt mere skub og fart i tingene og eventuelt undgå en fedmeoperation, kunne det kunne være interessant med det her middel, fortæller han til TV 2.

Ifølge næstformand i Adipositasforeningen, der repræsenterer personer med svær overvægt, Carina Jørgensen, er produkter som Wegovy da også et vigtigt redskab for svært overvægtige.

Når først man er svært overvægtig, vil kroppen nemlig ”kæmpe imod” de store vægttab, siger hun:

- Det betyder rigtig meget, for når man har en vægt som Oles, er det rigtig meget, man skal tabe sig, hvis man skal undgå livsstilssygdomme. Og det kan man ikke på egen hånd.

Høj pris kan ikke retfærdiggøres

Vil man i behandling med Wegovy i USA, er det dog ifølge Financial Times til en månedlig listepris på 1350 dollar – svarende til knap 10.000 danske kroner.

Den pris er blevet kritiseret af blandt andre det uafhængige amerikanske forskningsinstitut The Institute for Clinical and Economic Review.

I et udkast til en rapport skriver instituttet ifølge Medwatch, at prisen ligger i den høje ende og ikke kan retfærdiggøres.

Folk faktisk køber ind til den fordel, der er, og synes, at det er prisen værd

Lars Fruergaard Jørgensen, administrerende direktør i Novo Nordisk

Selvom blandt andet Storbritannien og Holland har besluttet at give offentligt tilskud til lægemidlet, har det danske Medicintilskudsnævn under Lægemiddelstyrelsen afvist at gøre det samme, når Wegovy kommer i handlen herhjemme.

Den behandlingsmæssige værdi af lægemidlet står nemlig ikke ”i et rimeligt forhold til prisen”, lyder det.

Derfor tror Ole Sørensen heller ikke, at ret mange overvægtige som ham selv får råd til Novos nye slankemedicin.

- Det er jo meget væsentligt, for det er måske ikke de mest velhavende, der har overvægtsproblemerne. Det er folk med en lidt skrantende økonomi, siger han.

Ifølge Carina Jørgensen fra Adipositasforeningen er det da også ofte de mindrebemidlede danskere, der kæmper med svær overvægt.

Derfor mener hun også, at prisen skal ”arbejdes ned”, hvis Wegovy for alvor skal komme hendes medlemmer til gode.

- Skal man fange den her målgruppe, er man nødt til at få det ned i et leje, hvor de kan være med. Og ellers bliver man nødt til at få noget tilskud, siger hun.

En "attraktiv betalingscase"

Hos Novo Nordisk selv mener man dog ikke, at Wegovy er prissat for dyrt.

Det siger selskabets administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen til TV 2:

- Vi mener sådan set, at når man kigger på, hvad sådan et produkt giver i form af vægttab, og hvad det forbedrer af sundhedstilstand og livskvalitet for sådan en patient, så er der faktisk også er en rigtig attraktiv betalingscase i det.

Samtidig understreger Lars Fruergaard Jørgensen, at Wegovy er resultatet af 20 års investeringer i forskning og udvikling.

Direktøren peger på, at flere lande allerede har besluttet at tildele lægemidlet offentlig støtte, når det kommer på det europæiske marked.

Så nu er det ifølge Lars Fruergaard Jørgensen Novos opgave at sørge for, at ”alle forstår værdien af det".

- Når man kigger på vores væksttal, så er det jo en massiv vækst i salget af de her produkter. Så det betyder, at folk faktisk køber ind til den fordel, der er, og synes, at det er prisen værd, siger han.