Business

Direktører bag kinesisk gældsbjerg blev fyret – nu lurer næste problem rundt om hjørnet

To direktører i virksomheden Evergrande, hvis gæld har fået eksperter til at advare mod en potentiel krise, er blevet fyret efter en milliardstor sag.

Xia Haijun og Pan Darong stod over for en nærmest uoverskuelig opgave.

Som henholdsvis topchef og finansdirektør i den kinesiske virksomhed Evergrande, havde de hovedansvaret for at redde selskabet, der er ét af de største i verden men også det mest gældsplagede.

Nu er de to direktører dog blevet fyret efter en milliardstor skandalesag, og i stedet er to 36-årige blevet forfremmet af virksomheden, der er faretruende tæt på at styrte sammen i grus og potentielt rive dele af verdensøkonomien med sig ned.

Og som om at det ikke var nok, skal de nye chefer også arbejde hurtigt. I denne uge skal de nemlig fremlægge en plan for, hvordan det hele skal gå op, hvis ikke gældsbjerget skal begynde at smuldre under dem.

Fra ingenting til en af de største på 25 år

Historien om Evergrande er kort fortalt denne:

Gennem sidste halvdel af 1990'erne, op gennem 00'erne og langt ind i 10'erne byggede og byggede og byggede Evergrande boliger, blokke og højhuse overalt i Kina.

På 25 år gik virksomheden fra ikke at eksistere til at være den 122. største i verden målt på omsætning.

Men sidste efterår kom det frem, at det vilde væksteventyrs fundament var et bjerg af gæld, der over tid var vokset til 300 milliarder dollars – eller hvad der svarer til cirka 2000 milliarder danske kroner.

Det er på niveau med hele den danske økonomi og nok til, at eksperter advarede mod de mulige konsekvenser, hvis gældsbjerget begyndte at skride.

I værste fald kunne Kina blive ramt af sit eget "Lehman-øjeblik", lød det blandt andet med henvisning til konkursen hos banken og finanskoncernen Lehman Brothers, som krakkede i 2008 og satte gang i den lavine, der endte som finanskrisen i de efterfølgende år.

Evergrande

  • Det kinesiske selskab Evergrande blev stiftet i 1996 af Hui Ka Yan, der i dag er én af Kinas rigeste mænd.
  • Evergrande red i slutningen af 90'erne og op gennem 00'erne på ryggen af det byggeboom, der opstod, da millionvis af kinesere flyttede ind til byerne.
  • Ifølge egen hjemmeside ejer Evergrande i dag mere end 1300 byggeprojekter i over 280 byer.
  • Selskabet blev børsnoteret i 2009 og er ifølge adskillige medier bygget op omkring en aggressiv vækststrategi for lånte penge.
  • Ud over at være ejendomsudvikler har Evergrande også andele i et elbilfirma, en fodboldklub, et turist- og underholdningsben og flere andre datterselskaber.

Pludselig manglede der 15 milliarder kroner

Gennem efteråret hutlede Evergrande sig fra afdrag til afdrag.

Hver gang nogen spekulerede i, at selskabet ville løbe tør for penge, formåede det at betale og ride stormen af. Men i december gik det ikke længere. Et afdrag på et lån, der skulle betales tilbage i amerikanske dollars, fik Evergrande til at smide håndklædet i ringen.

Selskabet gik i betalingsstandsning og indledte en større rekonstrueringsproces, hvor ledelsen forsøgte at sælge dele af den enorme virksomhed fra, så man kunne få bragt gælden ned og komme ud på den anden side af krisen med et selskab, der stadig stod på benene.

Men ikke alle dele af den proces var tilsyneladende helt efter bogen.

Problemet opstod således, da et lån ikke blev tilbagebetalt som aftalt sidste år, og en række banker derfor beslaglagde et beløb svarende til 2 milliarder amerikanske dollars – cirka 15 milliarder danske kroner – fra datterselskabet Evergrande Property Services.

I første omgang kunne ledelsen ikke forklare, hvorfor bankerne havde taget pengene. Men efter en intern undersøgelse står det nu klart, at Evergrandes topchef, Xia Haijun, og hans finansdirektør, Pan Darong, spillede en hovedrolle i sagen.

I en børsmeddelelse, som Evergrande sendte ud i fredags, fremgår det, at lånene ad omveje blev sendt tilbage til Evergrandes moderselskab og brugt til drift af virksomheden.

Det er problematisk, dels fordi det menes at have medført lavvande i pengekassen for ejendomsserviceafdelingen, men også fordi Evergrande Property Services er et selvstændigt firma med sine egne aktier og finanser.

Tæt på vigtig milepæl

Som konsekvens af den interne undersøgelse blev Xia Haijun og Pan Darong samt en tredje direktør i et datterselskab bedt om at forlade deres poster.

- Baseret på information anskaffet under den foreløbige undersøgelse har Xia Haijun og Pan Darong (…) deltaget i dette arrangement. I lyset af dette har bestyrelsen bedt disse personer om at fratræde deres poster i virksomheden, lød det i børsmeddelelsen.

I stedet er Siu Shawn blevet udpeget som ny topchef, og 36-årige Qian Cheng er blevet forfremmet til at være finansdirektør i Evergrande. Dertil kommer forfremmelsen af Liu Zhen, der ligeledes er 36 år gammel, og nu får titel af vicepræsident i selskabet.

Den nye ledelse får dog ikke lang tid til at vænne sig til titlerne. Tidligere på året meldte den daværende direktion nemlig ud, at selskabet ville fremlægge en køreplan for sin fremtid inden udgangen af juli.

Siden har kreditorerne givet Evergrande ekstra løbetid for at komme over krisen, men hvis ikke rekonstrueringsplanerne bliver fremlagt som lovet – eller hvis de skuffer – kan det medføre et kollaps, der i værste fald vil ramme en central del af den kinesiske økonomi.