Business

Den ene nedtur efter den anden rammer Elon Musk – Tesla taber 1,2 milliarder på bitcoin

Også mangemilliardærens privatliv er i den grad havnet i vælten. Selv kalder han det "karaktermord".

Prisen på kryptovalutaen bitcoin er den seneste tid styrtdykket, og det kan nu mærkes hos elbilproducenten Tesla. Det skriver det norske medie E24 og amerikanske Bloomberg.

Selskabet har måttet nedjustere forventningerne til regnskabet for første halvår 2022 med 170 millioner dollars svarende til cirka 1,2 milliarder kroner. Tabes tilskrives ifølge E24 et fald i kursen på bitcoin.

Samtidig har Tesla skilt sig af med 75 procent af den bitcoin-beholdning, selskabet i starten af 2021 købte for svimlende 1,5 milliarder dollars – omkring 11 milliarder kroner.

Hvad er kryptovaluta?

Kryptovaluta er et digitalt aktiv, som er skabt til at kunne handles på computernetværk uden om central styring som eksempelvis en bank eller en stat.

Bitcoin blev den første kryptovaluta, da den lanceret i 2009. Det er samtidig med længder den mest værdifulde.

Drastisk fald

Teslas bitcoinsalg sætter en fed streg under den nedtur, der har ramt kryptovalutaen.

Siden peaket i november 2021, hvor en enkelt bitcoin var mere end 434.000 kroner værd, er værdien nu faldet med mere end 60 procent. Tirsdag er værdien af en bitcoin cirka 150.000 kroner.

Faldet i bitcoin, som er den første og største kryptovaluta på markedet, er dog ikke nær så drastisk, som man ser det hos konkurrerende kryptovalutaer.

Over de seneste måneder er bunden blevet slået ud af de to store kryptovalutaprojekter Terra-Luna og Celsius, ligesom den tidligere mest værdifulde kryptovaluta Ethereum er styrtdykket i værdi.

I krig med Twitter

Teslas nedjustering er dårlige nyheder for den kontroversielle stifter af selskabet, Elon Musk, der i forvejen har haft et hårdt halvår.

Den excentriske mangemilliardær har i månedsvis ligget i krig med Twitter – og det sideløbende med at han forsøgte at opkøbe selskabet.

Blandt andet har han beskyldt Twitter for at tilbageholde oplysninger i forbindelse med købet – en anklage, som Twitter har afvist.

Efterfølgende har han trukket sig fra købet af Twitter, der nu sagsøger ham for at få handlen til 44 milliarder dollars, svarende til 326,5 milliarder kroner, gennemført.

Vælter sig i kontroverser

Oven i sagsanlægget fra Twitter er Elon Musks privatliv dette år også i den grad havnet i vælten.

Søndag beskrev Wall Street Journal, at Musk skulle have haft en affære med Nicole Shanahan, mens hun var gift med Sergey Brin, medstifteren af Google og Musks gode ven. Kilderne i artiklen er unavngivne, og Musk selv har benægtet, at affæren har fundet sted.

- Jeg arbejder vanvittige timer, så der er bare ikke meget tid til shenanigans (hemmelige eller suspekte aktiviteter, red.), skrev han på sin foretrukne kommunikationskanal, Twitter.

Tilbage i maj kom det frem, at en tidligere ansat stewardesse i mangemilliardærens eget rumfirma, SpaceX, i 2018 har anklaget ham for seksuelle krænkelser.

Elon Musk, SpaceX og stewardessen har efterfølgende indgået en fratrædelsesaftale, hvor stewardessen har modtaget 250.000 dollars (1,75 millioner kroner). Til gengæld er hun gået med til ikke at sagsøge Musk, der afviser anklagerne og kalder dem en "politisk motiveret smædekampagne".

I juni ansøgte hans datter om et navneskift for at skifte juridisk køn og for at distancere sig fra sin kontroversielle far. I dokumenterne har hun blandt andet skrevet, at hun "ikke på nogen som helst måde ønsker at være relateret til sin biologiske far".

Elon Musk har tidligere gjort grin med transpersoner på Twitter.

Elon Musk, der ifølge Forbes er verdens rigeste mand, forsvarer sig på Twitter, hvor mere end 100 millioner mennesker følger ham.

- Karaktermord-angrebene har ramt nye højder i år, men artiklerne er alle nothing-burgers (uvæsentlige, red.), skriver han blandt andet.