Business

Dansk selskab stormer frem – abekoppevaccine godkendt i EU

Siden udbruddet med abekoppevirus i maj er danske Bavarian Nordics aktie steget med omkring 170 procent.

Det danske medicinalselskab Bavarian Nordic har en fremragende start på ugen.

Selskabets koppevaccine Imvanex er netop blevet godkendt som vaccine mod abekopper i EU-landene samt Norge, Island og Liechtenstein.

Det oplyser selskabet mandag i en pressemeddelelse.

Vaccinen er den eneste i verden, der er godkendt til brug mod abekopper.

- Tilgængeligheden af en godkendt vaccine kan forbedre nationernes beredskab til at bekæmpe nye sygdomme signifikant, lyder det i pressemeddelelsen fra Paul Chaplin, der er selskabets administrerende direktør.

Hvis vi nærmer os noget pandemi, er der ingen grænse for, hvor høj kurs vi kan komme op i

Lars Hytting, chef for aktiehandlen hos Artha Kapitalforvaltning

En blåstempling

Tidligere har vaccinen kun været godkendt til brug mod abekopper i USA og Canada. I Europa har den indtil nu kun været godkendt til vaccination mod almindelige kopper.

Den amerikanske godkendelse af vaccinen har dog gjort, at det i EU har været muligt at bruge vaccinen mod abekopper uden om indlægssedlen i en nødsituation.

Godkendelsen er en "blåstempling" af produktet, mener Lars Hytting, chef for aktiehandlen hos Artha Kapitalforvaltning, som ad flere omgange har købt aktier i Bavarian Nordic. Han glæder sig over godkendelsen.

- Vi har alle sammen corona i frisk hukommelse og ved, hvad en pandemi betyder. Bavarian er det eneste selskab, der har en vaccine mod det her, så du kan godt regne en dyr værdiansættelse ud, siger han til TV 2.

Steget med 170 procent siden maj

At Imvanex-vaccinen er den eneste vaccine, der i USA er godkendt mod abekopper, afspejles i selskabets aktiekurser, der har været i kraftig vækst siden maj.

Bavarian Nordic-aktien er mandag steget 8 procent til 360 kroner, og i sidste uge steg aktien hver eneste dag. I løbet af den seneste uge er aktien steget med hele 33,89 procent.

I midten af maj 2022 – før abekoppeudbruddet – lå selskabets aktie omkring 130 kroner. Aktien er altså steget med cirka 170 procent siden da.

- Det er den type aktie, der kan eksplodere i værdi lynhurtigt. Hvis det viser sig, at risikoen øges yderligere, og vi nærmer os noget pandemi, er der ingen grænse for, hvor høj kurs vi kan komme op i, forklarer Lars Hytting.

Siden maj har Bavarian Nordic da også opjusteret sine forventninger for omsætningen med omkring 1,55 milliarder kroner. Det skriver Finans.

Global sundhedskrise

Bavarian Nordic søgte om godkendelse til at udvide indlægssedlen hos Europa-Kommissionen så sent som i juni. Normalt tager godkendelsesprocessen noget længere tid – op til mellem seks og ni måneder, skriver selskabet i pressemeddelelsen.

At processen er blevet fremskyndet, kan skyldes, at udbruddet af abekopper af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fredag blev erklæret for en global sundhedskrise.

Det er organisationens højeste alarmberedskab.

Indtil videre er 22 personer i Danmark vaccineret mod sygdommen.

Derfor må de gode nyheder for Bavarian Nordic siges at være ærgerlige nyheder for resten af verden.

- Hvis vi – Gud forbyde det – får en pandemi, så kan du regne en aktiekurs hjem, som er væsentligt højere end den nuværende, siger Lars Hytting.