Business

Nationalbanken hæver renten efter stigende rente i Europa

Det kan få betydning for de minusrenter, mange danskere betaler for at have penge stående i banken.

Danmarks Nationalbank hæver renten med et halvt procentpoint fra -0,6 til -0,1 med virkning fra fredag 22. juli. Det oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Den danske rente er i høj grad bundet op på den europæiske, og derfor var det forventeligt, at Nationalbanken ville komme med en reaktion, efter Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag hævede sin rente for første gang i 11 år.

Nationalbanken oplyser også i pressemeddelelsen, at de hæver renten som følge af, at ECB har gjort det samme.

Den europæiske rente bliver ligeledes sat op med et halvt procentpoint fra -0,5 til 0, hvilket er mere end forventningen, der lød på et kvart procentpoint.

Kan få betydning for danske minusrenter

Det, at renten nu bliver hævet, varsler ifølge privatøkonom hos Danske Bank Louise Aggerstrøm, at renterne nu skal op.

- Vi har haft tårnhøj inflation i en del måneder efterhånden, og derfor er det ikke en overraskelse, at renterne skal op. Meget af det har allerede ligget i markedsforventningerne til renterne, forklarer hun.

Det at hæve renten er et af de mest gængse værktøjer, hvis man vil presse inflationen ned.

Og de seneste måneder har inflationen i hele verden været markant højere end de to procent om året, der er ECB's erklærede mål.

Det har forbrugerne kunnet mærke ved, at priserne på eksempelvis dagligvarer er skudt i vejret.

Med en stigning på 0,5 procentpoint kommer den europæiske rente i nul, og det kan få betydning for de minusrenter, mange danskere betaler for at have en større opsparing stående i banken.

Ofte har de danske banker nemlig begrundet minusrenterne med, at de også betaler minusrenter til Nationalbanken. Det vil dog ikke være helt slut, eftersom renten hos Nationalbanken stadig er i minus.

Det er op til den enkelte bank selv, om de vil sløjfe minusrenten.

Vil skubbe variable boligrenter i vejret

Det er især boligejere med en variabel rente, som vil kunne mærke rentestigningen, forklarer Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen.

Forventningen er, at den højere ECB-rente vil skubbe de variable boligrenter en smule i vejret.

- For de helt korte renter vil man se en stigning nu, som man også kommer til at mærke i dansk økonomi, siger Søren V. Kristensen til TV 2.

Samme toner lyder fra Louise Aggerstrøm.

- Der er ingen tvivl om, at det er blevet dyrere at låne penge. Hvis du har nogle korte, variabelt forrentede lån, hvor renten stort set ikke er bundet i mere end et halvt års tid, vil de blive dyrere, siger hun.

Privatøkonomen råder danskere, som skal ud og købe bolig, til at sikre sig mod rentestigninger ved enten at tegne et fastforrentet lån eller sørge for, at der er plads i økonomien til, at renten stiger.