Business

Forbrugertillid når nyt farligt bundniveau: - Det kan blive en ond spiral

Danskernes syn på økonomien er værre end under finanskrisen. Det kan ramme forbruget og i sidste ende koste arbejdspladser.

For tredje måned i træk er danskernes syn på økonomien sortere end nogensinde før. Forbrugertilliden i juli er nemlig opgjort til minus 25,6.

Det er ifølge Danmarks Statistik det laveste målt nogensinde - selv under finanskrisen i 2008 så danskerne mere optimistisk på fremtiden.

Og det er bestemt dårligt nyt, mener Asbjørn Klein, der er seniorøkonom hos Nykredit.

- Tallet fortæller noget om, om hvorvidt forbrugerne har lyst til at bruge penge. Når de ser så negativt på økonomien, må man forvente, at det sætter sig i forbruget, siger han til TV 2.

Hvad måler forbrugertilliden?

Tallene er udtryk for, hvor optimistiske eller pessimistiske et udvalgt udsnit af danskerne er på økonomiens vegne.

De bliver både spurgt til deres egen økonomi, men også den samlede danske økonomi.

De bliver spurgt, om situationen er bedre i dag end for et år siden, og de bliver spurgt, om de tror, situationen vil være bedre om et år.

Dermed siger indekset både noget om forbrugernes syn på udviklingen det seneste år, men også om deres forventninger til det næste år.

Kilde: Ritzau

Usikkerhed smitter af

At danskerne bekymrer sig for fremtiden i så høj en grad skyldes den usikkerhed, der i øjeblikket præger verdensbilledet. Det mener privatøkonom og chefanalytiker i Danske Bank Louise Aggerstrøm.

- Der er meget usikkerhed i verden, både på de finansielle markeder, men også krigen i Ukraine skaber usikkerhed og utryghed, siger hun til TV 2.

Samtidig påvirker de stigende priser i høj grad danskerne, mener hun. Samme vurdering kommer fra Asbjørn Klein:

- Du har de højeste prisstigninger, vi har set i 40 år, højere end jeg nogensinde har set. Derfor bliver man mere usikker på rådighedsbeløbet. Samtidig har vi renter, der stiger ret betydeligt, så vores friværdi kan falde. Det får danskerne til at føle sig enormt usikre, forklarer han.

Inflationen i Danmark nåede i juni sit højeste niveau siden 1983 med prisstigninger på 8,2 procent.

Syn på fremtiden

Der er god grund til at holde øje med forbrugertilliden, for det kan have store konsekvenser, hvis den fortsætter med at falde - og særligt, hvis den lave forbrugertillid rent faktisk smitter af på danskernes forbrug.

Forbruget udgør nemlig omkring halvdelen af Danmarks samlede økonomi, forklarer Louise Aggerstrøm.

- Derfor er det ret afgørende for væksten. Hvis vi stopper med at spise på restauranter, købe tøj og skruer helt ned for dagligvareindkøbene, så ryger der arbejdspladser, og så bliver det selvforstærkende og en ond spiral, siger hun.

Asbjørn Klein forestiller sig et endnu værre scenarie. Særligt Rusland og gassen derfra er en stor usikkerhedsfaktor, der i værste tilfælde kan få økonomien til tippe over, mener han.

- Risikoen, hvis der kommer en energikrise, er en dybere recession, en tilbagegang i økonomien, siger han og fortæller, at Nykredits hovedscenarie er en afmatning af økonomien, som vil stå på "et års tid".

- Men risikoen for, at der kommer en recession er steget betragteligt sammen med sandsynligheden for en potentiel energikrise, understreger han.

Formildende omstændigheder

Helt så bekymret er Louise Aggerstrøm dog ikke.

- Vi forventer, det bliver mere mildt, men usikkerheden er meget stor. Der er klart formildende omstændigheder, og jeg ser flere af dem end danskerne gør, men et stykke ad vejen deler jeg også bekymringen, siger hun.

Blandt de "formildende omstændigheder" peger Louise Aggerstrøm blandt andet på den høje beskæftigelse og de fortsat høje boligpriser.

Samtidig har danskerne været gode til at lægge penge til side, forklarer hun:

- Modsat da finanskrisen ramte, har danskerne i årevis været fornuftige med deres penge. Det betyder, at de har en buffer, det sætter dem i en bedre situation nu, end de var i under finanskrisen.

Den danske økonomi befinder sig da også et godt sted i øjeblikket, mener Asbjørn Klein.

- Økonomien er midt i en højkonjunktur. Sat på spidsen har alle, der har lyst til det, et arbejde. Hvis vi skal gå ind i en afmatning, er det bedre nu, end hvis det samme skete for to år siden med corona, da alt stoppede op. Men det ændrer ikke på, at vi ser ind i en afmatning, siger han.

Krisen rammer alle

Under finanskrisen i 2008, hvor landets økonomi var i langt værre stand end den er i øjeblikket, nåede forbrugertilliden aldrig så langt ned, som den er i øjeblikket.

Da forbrugertilliden var på sit værste i løbet af 2008 lå den på minus 16,6 - et godt stykke fra det nuværende lavpunkt.

At forbrugertilliden rammer et historisk lavpunkt selvom den danske økonomi i historisk sammenhæng har været i langt værre stand, er der en god forklaring på ifølge Louise Aggerstrøm.

- Det skyldes særligt priserne, for vi kan alle sammen mærke dem, når vi tanker bilen, køber smør eller tænder lyset derhjemme. En økonomisk krise opleves ikke nødvendigvis af alle. Dem, der mister deres arbejde, oplever kriser rigtig hårdt, mens andre ikke mærker det. Alle kan forholde sig til priser, og krig gør os alle sammen utrygge, siger hun.