Strejken er en katastrofe for SAS, men der er en større udfordring på vej
Pengene vælter ud af SAS, som har en gæld på over 20 milliarder kroner. Næste udfordring bliver at forhandle den ned med kreditorerne, siger ekspert.
Der er nu gået to uger, siden piloterne hos SAS gik i strejke.
Og mens det konkurstruede flyselskab og de strejkende piloter fortsat forsøger at nå frem til en ny overenskomst i Sveriges hovedstad, Stockholm, bliver strejken dyrere for SAS dag for dag.
Det fortæller Jacob Pedersen, aktieanalysechef og luftfartsekspert hos Sydbank.
- Tabet er efterhånden gigantisk. Vi taler 1,3 til 1,4 milliarder kroner nu, og det er penge, som SAS godt kunne bruge, siger han til TV 2.
Svært at få passagererne tilbage
Ifølge Jacob Pedersen er strejken "en katastrofe" for det skandinaviske flyselskab.
For ikke nok med at pengene fosser ud af selskabet, som i forvejen har en gæld på over 30 milliarder svenske kroner - svarende til godt 21 milliarder danske kroner - kan passagererne også mærke, hvordan strejken påvirker deres sommerferie.
Flere danskere har nemlig oplevet, at deres fly er blevet aflyst, og det har blandt andet resulteret i, at nogle er strandet i udlandet.
- De passagerer, som man giver en forfærdelig dårlig oplevelse i forbindelse med årets familie-event – sommerferien – har let ved at gå et andet sted hen, og de bliver sværere at få tilbage i fremtiden, lyder det fra luftfartseksperten.
Den næste udfordring bliver den største
Spørger man Jacob Pedersen, er den næste udfordring for SAS at forhandle gælden ned med kreditorerne.
- Det har fra start lignet den største sten i skoen og den største hurdle at komme over for SAS, fortæller han.
I begyndelsen af juli søgte det skandinaviske flyselskab om konkursbeskyttelse i USA.
Her kan man læse om SAS' milliardgæld, ligesom det fremgår, at den danske stat blandt andet har 1,1 milliarder kroner i usikret gæld til gode hos selskabet.
Også rejsebureauer mærker strejken
På nuværende tidspunkt befinder SAS sig i "en overlevelseskamp af en art, som vi ikke har set før i selskabet", siger Jacob Pedersen.
Det påvirker ikke kun passagererne og SAS, men mærkes også blandt rejsebureauerne, fortæller Lars Thykier, som er administrerende direktør hos brancheforeningen Danmarks Rejsebureau Forening:
- En ting er, at vi har været vant til, at folk ikke kan komme afsted fra Danmark. Nu er det faktisk sådan, at også dem, der er taget afsted, ikke kan komme hjem, så det er en dobbeltproblematik.
Ifølge direktøren betyder det, at rejsebureauerne skal af med en masse penge til deres kunder, fordi mange af dem ikke har fået det produkt, som de har betalt for og derfor skal have kompensation.
- Kom nu, tag jer sammen, lyder opfordringen fra Lars Thykier til de to forhandlingsparter.
Der sker bevægelse – langsomt
Siden onsdag har SAS og piloterne hver dag mødtes omkring forhandlingsbordet i Stockholm, hvor de endnu ikke har haft held med at nå frem til en ny overenskomst.
TV 2s reporter Jens Ehlers, som følger forhandlingerne i Stockholm, fortæller mandag, at stemningen blandt parterne dog er optimistisk.
- Man siger fra begge sider, at man nærmer sig hinanden. Mæglerne siger det også. Der sker bevægelse, men det sker ekstremt langsomt, fordi det er så kompliceret, siger han.