SAS-forhandlinger er stoppet uden aftale - fortsætter mandag
Over 30 timers forhandlinger i træk var ikke nok til at nå en aftale søndag. Derfor fortsætter pilotstrejken.
Ingen aftale mellem SAS og piloterne endnu.
Det er status på konflikten, efter at parterne søndag aften har afsluttet forhandlingerne. De fortsætter dog mandag.
- Vi gĂĄr hjem og sover og kommer igen i morgen tidlig, siger Henrik Thyregod, der er formand for Dansk Pilotforening, til TV 2.
Parterne forhandlede i Stockholm hele lørdag og hele natten med. Derfor var der søndag morgen forventninger om, at en aftale nærmede sig.
Strejker på 14. døgn
Men søndag klokken 19 gik de hver til sit efter mere end 30 timers uafbrudte forhandlinger.
- Faktisk er vi oppe pĂĄ 37-38 timer i streg. SĂĄ vi er igennem al materialet, og der er nogle udestĂĄender endnu, vi skal tale videre om, siger Henrik Thyregod.
Det betyder, at piloternes strejke fortsætter mandag på 14. døgn. Det samme gør uvisheden for de kunder, der ikke ved, om de kommer afsted på deres planlagte ferie.
Henrik Thyregod ønsker ikke at gå i detaljer om, hvad der mangler at falde på plads. Han konstaterer blot, at det "er muligt at lave en aftale, og det kan falde ud til begge sider".
Den norske rigsmægler Mats Ruland oplyser, at forhandlingerne genoptages mandag klokken 9.00.
Stor spareøvelse
SAS præsenterede i februar den store spareplan SAS Forward. Der skulle findes besparelser for 5,3 milliarder kroner årligt, og det skulle visse medarbejdergrupper - herunder piloterne - bidrage til med et trecifret millionbeløb.
Det er en del af ĂĄrsagen til, at piloterne nu har forhandlet med SAS i mere end otte mĂĄneder.
- Der er ikke noget, der hedder forbedringer i det her, går jeg ud fra. Det er alt sammen et spørgsmål om at spare i SAS, og derfor er det meget kompliceret, forklarer TV 2s reporter, Jens Ehlers, der følger forhandlingerne i Stockholm.
Piloterne er desuden utilfredse med, at SAS ansætter nye piloter på overenskomster med andre vilkår i de to datterselskaber SAS Link og SAS Connect.
Da SAS under coronapandemien opsagde omkring halvdelen af piloterne var det nemlig med en aftale om genansættelse.
10-13 millioner om dagen
Siden 4. juli har op mod 1000 piloter fra Danmark, Norge og Sverige strejket. I den periode er omkring halvdelen af SAS' daglige afgange blevet aflyst.
Dagen efter at strejken begyndte, søgte SAS om konkursbeskyttelse i USA i en såkaldt 'Chapter 11-proces'. Det skal hjælpe SAS igennem den store spareøvelse og være med til at presse nogle af selskabets kreditorer til at eftergive gæld.
I forbindelse med ansøgningen om konkursbeskyttelse oplyste SAS, at strejken formentlig ville koste selskabet mellem 10 og 13 millioner dollars om dagen, mens den stod på.