Danmark har brugt milliarder på at eje SAS – men det skal være slut, mener næsten hver anden
En del danskere mener ikke, at det er vigtigt at bevare SAS. Men den danske stat har milliardbeløb i klemme.
Skal den danske stat være medejer af et flyselskab?
Det spørgsmål er blusset op de seneste år, fordi SAS har modtaget milliarder i støttekroner for at holde virksomheden på vingerne.
Senest besluttede Folketinget for en måned siden, at den danske stats ejerandel i det nødlidende flyselskab kan øges fra 22 til 30 procent om nødvendigt.
Men mange danskere mener slet ikke, at Danmark bør være storejer af SAS. Og faktisk er der slet ikke enighed om, hvorvidt SAS er værd at bevare.
Det viser en ny meningsmåling, Megafon har foretaget for TV 2.
Dermed kan en milliardinvestering, store lånebeløb og en central del af den danske infrastruktur komme i spil, hvis politikerne følger i samme spor.
Tre, to og til sidst: kun Danmark
SAS – eller Scandinavian Airlines System, som selskabet rettelig hedder – blev grundlagt i 1946 som et nationalt samarbejde mellem Danmark, Sverige og Norge.
55 år senere blev SAS’ mange forretningsben samlet i koncernen SAS AB, der har hovedsæde i Stockholm. Samtidig blev den svenske stat den største ejer med 21,4 procent af aktierne, mens Danmark og Norge fik 14,3 procent af aktierne hver.
De resterende 50 procent var ejet af større og mindre spillere på det frie aktiemarked.
I 2018 frasolgte Norge dog sin ejerandel af SAS, og 7. juni i år annoncerede den svenske regering så, at den heller ikke ville skyde flere penge i selskabet.
Konsekvensen forventes at blive, at Sverige kommer til at eje en markant mindre del af SAS, og dermed kan magten i selskabet muligvis glide de to stater helt af hænde, har eksperter advaret om.
Tre dage efter at svenskernes udmelding gav Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF og de konservative dog håndslag på, at den danske stat fortsat skal være medejer af SAS. Det blev samtidig aftalt, at ejerandelen kan øges til 30 procent, hvis SAS finder den rette partner.
- SAS har en stærk forankring og tilstedeværelse i Danmark og bidrager til Danmarks internationale tilgængelighed. Det understøtter den danske økonomi, dansk eksport og erhvervsliv samt danske arbejdspladser, stod der i aftaleteksten.
Ejerandel risikerer at blive udvandet
I dag ejer den danske og den svenske stat hver 21,8 procent af SAS.
Den tredjestørste ejer er den svenske rigmandsfamilie Wallenberg, der fra tid til anden bliver sammenlignet med Rockerfeller-familien i USA.
Inden for de kommende måneder og år kan ejerskabet af SAS dog meget vel stå over for større forandringer.
Som en del af sin store spareplan ’SAS Forward’, der blev lanceret i februar, lægger SAS’ ledelse nemlig op til, at noget af selskabets gæld skal omdannes til aktier, og at der skal udstedes et stort nyt antal aktier.
Flyselskabet Norwegian var gennem en lignende proces i 2020 og 2021, og her blev resultatet, at værdien af de eksisterende aktier faldt voldsomt, og at aktionærerne var nødt til at købe et stort antal nye aktier, hvis de ville eje en lige så stor andel af selskabet.
Eksperter har tidligere spået, at en lignende udvanding kan ske i SAS’ tilfælde.
For den danske stat vil det altså betyde, at ejerandelen formentlig vil falde ret markant fra de nuværende 21,8 procent – med mindre at noget af SAS’ gæld til den danske stat bliver omdannet til aktier, eller at Danmark aktivt går ud og køber nogle flere SAS-aktier.
En kamp på liv og død
I løbet af den seneste uge har en stor pilotstrejke og en påbegyndt sag om konkursbeskyttelse i USA kastet SAS ud i det, der af nogle bliver beskrevet som en kamp på liv og død.
Hvis ikke der kommer fart på SAS Forward-planen, overlever selskabet simpelthen ikke, har advarslen lydt, og derfor er det tvingende nødvendigt med en ny pilotaftale, der gør SAS i stand til at konkurrere med andre europæiske flyselskaber.
Men spørger man danskerne, er det langt fra alle, der er sikre på, at SAS overhovedet er værd at bevare.
I meningsmålingen fra Megafon svarer næsten hver tredje således, at de er ”helt” eller ”overvejende” uenige i, at det er vigtigt at bevare SAS.
Lidt flere – 39 procent af de adspurgte – svarer dog omvendt, at de er helt eller overvejende enige i, at det er vigtigt.
Milliardgæld
Mens danskerne er splittet på spørgsmål om SAS’ overlevelse, er det ubetinget, at den danske stat vil miste store summer, hvis flyselskabet går fallit.
I dokumenter, der er kommet frem i forbindelse med SAS’ ansøgning om konkursbeskyttelse i USA, kan man således læse, at virksomheden har gæld uden sikkerhed til den danske stat for næsten 1,1 milliarder danske kroner.
Det vil altså sige, at Danmark har lånt SAS mere end en milliard kroner uden at tage pant i noget, og at pengene formentlig vil være tabt, hvis SAS ender med at gå konkurs.
Dertil kommer gæld uden sikkerhed til Københavns Lufthavne for mere end 25,5 millioner dollars – svarende til knap 190 millioner danske kroner. Her er det værd at bemærke, at den danske stat ejer 39,2 procent af selskabet bag lufthavnen, og at en SAS-konkurs dermed vil ramme statskassen ad flere veje.