Business

SAS har forberedt konkurschok i månedsvis

Ifølge Dansk Metal, der har forhandlet med SAS på vegne af piloterne, har SAS’ ledelse ikke ønsket at indgå en ny overenskomst.

Da SAS tirsdag annoncerede, at selskabet har søgt om konkursbeskyttelse i USA, skabte det store overskrifter.

Men SAS’ ledelse har forberedt det juridiske træk i flere måneder, og strejken spiller en direkte rolle i, at det sker nu.

Det kan TV 2 fortælle på baggrund af amerikanske retsdokumenter.

Ifølge Keld Bækkelund Hansen, der er forbundssekretær hos Dansk Metal og forhandlede med SAS på vegne af piloterne indtil mandag, er det ikke overraskende, at processen har været i gang allerede inden, at pilotstrejken brød ud:

- Vi erfarede allerede for nogle dage siden fra en amerikansk hjemmeside, at SAS ville søge om en Chapter 11-proces (konkursbeskyttelse, red.) 5. juli, så det er ikke på den måde nyt for os. Det er ikke noget, man lige gør fra den ene dag til den anden, siger Keld Bækkelund Hansen til TV 2.

Måneders uro

Da SAS tirsdag morgen sendte en besked ud til fondsbørsen og pressen om, at man havde søgt om konkursbeskyttelse i USA, så mange det som den foreløbige kulmination på den uro, der de seneste måneder har været omkring selskabet.

I februar havde SAS således lanceret en omfattende spareplan kaldet SAS Forward, der skulle finde besparelser for mere end fem milliarder danske kroner hvert år fremadrettet.

Det var spil for galleriet fra SAS’ side for at kunne fremtvinge en Chapter 11-proces

Keld Bækkelund Hansen, Dansk Metal, der forhandlede på piloternes vegne

Måneden efter udløb overenskomsten for cirka 900 piloter, og i starten af juni varslede de samme piloter så strejke, hvis ikke der snart blev indgået en ny aftale.

Trods langvarige forhandlinger og frister, der blev udskudt flere gange, gik parterne endeligt fra hinanden mandag, hvilket betyder, at cirka halvdelen af alle SAS’ afgange for nuværende bliver aflyst.

SAS anslår selv, at op mod 30.000 passagerer hver eneste dag bliver påvirket af strejken.

Perspektiv

Hvad hjælper en Chapter 11-beskyttelse?

SAS' topchef Anko van der Werff og bestyrelsesformand Carsten Dilling hold tirsdag morgen pressemøde om konkursbeskyttelsen.

Ifølge Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, professor ved det juridiske fakultet på Københavns Universitet, er SAS ikke sikret mod sine kreditorers krav bare fordi selskabet har søgt om konkursbeskyttelse i USA.

- En amerikansk afgørelse er ikke bindende i Danmark. Hvis nogen indgiver en konkursbegæring i Danmark, så standser en Chapter 11-proces det altså ikke, siger Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen til TV 2.

Alligevel kan juraprofessoren godt få øje på fordelen ved SAS’ løsning, fordi det skaber et ”forhandlingsrum” og giver mulighed for, at man kan låne nye penge:

- SAS kan optage noget ny gæld, der rangerer forude for den gamle gæld. Det er mindre risikabelt at låne penge til sådan et selskab, hvis man ved, at man står foran de gamle kreditorer i køen til at få sine penge tilbage.

En Chapter 11-proces er langt fra ualmindelig i luftfartsindustrien. Under coronakrisen holdte et lignende tiltag Norwegian på vingerne, men også American Airlines, United Airlines, Aeromexico og Air Canada har de seneste årtier været gennem en Chapter 11-proces.

SAS’ nuværende topchef, Anko van der Werff, har også været gennem en Chapter 11-proces med det colombianske flyselskab Avianca.

Rådgivere blev hyret i midten af maj

Da strejken brød ud, anklagede pilotforeningen SAS’ ledelse for at flytte kravene under overenskomstforhandlingerne, mens SAS' topchef, Anko van der Werff, talte om en ”strejkekultur” blandt sine medarbejdere.

Men allerede inden piloterne nedlagde arbejdet, havde SAS altså undersøgt muligheden for at søge om konkursbeskyttelse i USA.

Advokatfirmaet Weil, Gotshal & Manges LLP, der bistår SAS i forbindelse med ansøgningen om konkursbeskyttelse, kontaktede således firmaet FTI Consulting, der holder til i New York, allerede 16. maj 2022 for at hjælpe SAS med ”finansiel rådgivning og konsulentydelser”.

Det fremgår af en erklæring fra FTI Consulting til den domstol i New York, der nu skal tage stilling til, om SAS kan søge konkursdækning i USA, mens en større omstrukturering af luftfartsselskabet pågår.

Hvornår SAS tog kontakt til Advokatfirmaet Weil, Gotshal & Manges LLP fremgår imidlertid ikke, men i en mail til TV 2 skriver SAS' pressechef i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, at man allerede havde engageret Weil, Gotshal & Manges LLP da SAS Forward-planen blev præsenteret i februar.

Strejken spiller en rolle

På et pressemøde tirsdag morgen kaldte SAS’ bestyrelsesformand, Carsten Dilling, beslutningen om at søge konkursbeskyttelse i USA for ”velgennemtænkt”.

Han sagde samtidig, at SAS’ ledelse flere gange havde advaret om, at det kunne blive nødvendigt med ”en retslig proces”, hvis ikke det skred frem med spareplanen SAS Forward.

I et efterfølgende interview med TV 2 uddybede bestyrelsesformanden, at der ikke kunne sættes et lighedstegn mellem pilotstrejken, og at SAS nu søgte om konkursbeskyttelse.

- Men der er alligevel et link, for det, at vi har haft et strejkevarsel hængende over hovedet – og at piloterne mandag gik i strejke – har SAS allerede tabt mange penge på. Så det har været med til at fremskynde processen, siger Carsten Dilling til TV 2.

At pilotstrejken spiller en rolle, kan man også læse i andre af de dokumenter, der er blevet indgivet i forbindelse med ansøgningen om konkursbeskyttelse i USA. Derudover bliver der peget på faktorer som SAS’ nuværende likviditet, firmaets gæld og de begrænsede fremskridt i SAS Forward-planen.

Spil for galleriet, siger den ene. Noget vrøvl, mener den anden

Netop spørgsmålet om konkursbeskyttelse i USA har fyldt noget under forhandlingerne mellem SAS og piloterne, der er samlet i SAS Pilot Group (SPG).

22. juni kunne svenske Expressen fortælle, at SPG i et brev til sine medlemmer havde skrevet, at man mente, at SAS ville søge en Chapter 11-konkursbeskyttelse i USA.

Dengang afviste SAS' kommunikationschef i Sverige, Karin Nyman, at kommentere brevet, og hun kaldte det ”spekulation”. To uger senere står det dog klart, at det netop er, hvad der er sket.

Tirsdag aften sendte Dansk Metal en pressemeddelelse ud, hvor fagforeningen direkte anklagede SAS’ ledelse for at bruge pilotstrejken ”som undskyldning for at søge konkursbeskyttelse i USA og lave en rekonstruktion af selskabet”.

- Vi må nok sige, at de her forhandlinger har været på skrømt, og at det var spil for galleriet fra SAS’ side for at kunne fremtvinge en Chapter 11-proces, siger Keld Bækkelund Hansen fra Dansk Metal, der har forhandlet for piloterne, til TV 2.

Det afviser SAS’ bestyrelsesformand Carsten Dilling dog pure.

- Det er noget vrøvl. Vi har siddet med reelle hensigter og forhandlet. Hvis der er nogen, der ønsker, at vi kommer ud på den anden side med det rigtige sæt af aftaler, så er det mig. Det er en meget stor risiko, der påføres SAS, som i forvejen befinder sig i en meget skrøbelig situation, siger Carsten Dilling til TV 2.