SAS ansøger om konkursbeskyttelse i USA

Trods ansøgningen vil SAS flyve videre så normalt som det er muligt. Pilotstrejken fortsætter dog.

SAS har tirsdag indgivet en ansøgning om konkursbeskyttelse i USA.

Det oplyser selskabet selv.

Dermed kan kreditorer – folk og virksomheder, der har penge til gode hos SAS – ikke begære selskabet konkurs, mens SAS selv forsøger at lave en redningsplan.

Processen skal give SAS tid til at lave en omstrukturering af selskabet, og under coronapandemien var Norwegian gennem et lignende tiltag, der i sidste ende sikrede selskabets overlevelse.

Mens redningsforsøget står på, vil SAS betjene sine kunder som normalt, oplyser selskabet. En stor del af SAS' afgange står dog til at blive påvirket af den strejke, som omkring 1000 piloter iværksatte mandag.

I en børsmeddelelse skriver SAS, at der er tale om en såkaldt chapter 11-konkursbeskyttelse, og at selskabet forventer, at processen vil vare 9-12 måneder.

Hvis man længe inden kan se, at det ikke lykkes med de nødvendige tiltag, kan SAS dog godt kaste håndklædet i ringen og blive begæret konkurs tidligere.

Chapter 11-konkursbeskyttelse

  • Chapter 11 henviser til en bestemt del af den amerikanske konkurslovgivning, der sætter rammerne for den beskyttelse, et selskab kan søge mod konkurs.
  • FormĂĄlet med en Chapter 11-beskyttelse er, at det skal give en virksomhed tid til at gennemgøre nødvendige omstruktureringer for at undgĂĄ konkurs pĂĄ længere sigt.
  • En Chapter 11-ansøgning skal godkendes og overvĂĄges af en domstol i USA.
  • En række af verdens største selskaber har været gennem en Chapter 11-proces – nogle med succes, andre uden.

"Rigtig dĂĄrlige nyheder"

Ansøgningen om konkursbeskyttelse i USA kommer, dagen efter at en stor strejke brød ud blandt cirka 1000 SAS-piloter.

Det skete mandag, da piloternes forening, SAS Pilot Group (SPG), og SAS' ledelse ikke kunne nĂĄ til enighed om en ny overenskomst.

Dermed forventes cirka halvdelen af SAS' daglige afgange at blive berørt at strejken, og i alt vil i omtrent 30.000 passagerer hver dag mærke konsekvenserne af konflikten i SAS.

Den her proces gør, at de långivere, der er, ikke kan banke på døren og sige ”vi skal have vores penge, ellers erklærer vi jer konkurs”

Jacob Pedersen, aktieanalysechef og luftfartsanalytiker, Sydbank

Egentlig udløb piloternes overenskomst 1. april, men parterne har forhandlet videre helt indtil mandag.

Ifølge den redningsplan, SAS lancerede tidligere på året, 'SAS Forward', skal piloterne bidrage med et stort trecifret millionbeløb, hvis selskabet skal overleve på sigt. Ifølge piloterne selv har de tilbudt SAS store besparelser, men alligevel kunne parterne ikke nå til enighed.

Derfor måtte SAS' administrerende direktør, Anko van der Werff, mandag berette om "rigtig dårlige nyheder" i form af en strejke, der kunne blive "ødelæggende" for SAS' fremtid.

Han beskyldte samtidig sine medarbejdere for at have en "strejkekultur", mens piloterne svarede igen ved at pĂĄstĂĄ, at SAS' ledelse havde begĂĄet "skinforhandlinger", hvor de hele tiden havde flyttet kravene.

SĂĄdan tjekker du, om dit fly bliver pĂĄvirket af strejken

  • 4. juli er forhandlingerne mellem SAS og selskabets piloter brudt sammen, hvilket medfører en øjeblikkelig pilotstrejke.
  • Det betyder, at cirka halvdelen af alle SAS' afgange de kommende dage vil blive aflyst.
  • PĂĄ SAS' hjemmeside kan du se, hvilke afgange der konkret vil blive pĂĄvirket. Det kan du gøre pĂĄ dette link ved enten at skrive flynummeret eller gennemgĂĄ listen.

Et ĂĄndehul

Med konkursbeskyttelsen vil SAS nu købe sig tid til at gennemføre 'SAS Forward'-planen, der blandt andet betyder årlige besparelser for mere end fem milliarder kroner på tværs af det hæderkronede selskab.

- Vi gør fremskridt, men der er stadig meget arbejde foran os, og den igangværende strejke har gjort en allerede udfordrende situation endnu hårdere. Chapter 11-processen giver os juridiske redskaber til at fremskynde vores transformation, udtaler Anko van der Werff i meddelelsen om konkursbeskyttelsen.

Ifølge Sydbanks aktieanalysechef og luftfartsekspert Jacob Pedersen vil en chapter 11-proces være "et åndehul" for SAS, der kan gøre det muligt at bygge et stærkere fundament under firmaet:

- SAS tjener ikke penge i øjeblikket, og på et tidspunkt går selskaber, som ikke tjener penge, altså konkurs. Men det beskytter man sig nu mod. Den her proces gør, at de långivere, der er, ikke kan banke på døren og sige ”vi skal have vores penge, ellers erklærer vi jer konkurs”, siger Jacob Pedersen til TV 2.