Hos familier, der skal til Kreta, rækker sympatien for piloterne ikke langt, siger ekspert
Kort efter strejkemeldingen fra SAS-piloterne begyndte en spin-krig. Spørgsmålet er, hvem der vinder.
Kære SAS-rejsende
Vi er kede af, at vi ikke kan flyve jer på sommerferie.
Hvis det stod til os, fik vi dig og din familie sikkert på ferie – hurtigst muligt
Med venlig hilsen
Piloterne i SAS
Allerede kort efter strejken blev officiel, kunne man på metrostationer og andre steder i det offentlige rum spotte annoncer med budskaber som ovenstående fra de strejkende ansatte.
Samtidigt langede SAS’ topchef ud efter piloterne i pressen, hvor han blandt andet kritiserede medarbejderne for at have en "strejkekultur".
Det store spørgsmål er nu, hvem der vinder spinkrigen? SAS eller piloterne?
Hvad er parternes budskaber?
Kernen i konflikten er, som i så mange andre konflikter mellem arbejdsgiver og ansatte, penge.
Piloterne er utilfredse med, at SAS ansætter nye piloter på billigere overenskomster i de to datterselskaber SAS Link og SAS Connect, og det er blevet kaldt en måde at omgå den eksisterende overenskomst.
Modsat er SAS i gang med en større spareplan, som de mener skal redde selskabet – blandt andet ved at skære i omkostningerne til personale. Derfor mener de, at piloterne bør bidrage med flere penge.
Det har ført til hårde ord og beskyldninger fra begge sider. Særligt efter strejkens udmelding.
Ifølge TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn, der har fulgt forhandlingerne tæt, handler spin-kampen også om, hvor ansvaret for strejken skal placeres.
- SAS-ledelsen er nødt til at kigge på, om de kan nå de mål i den nuværende form, siger Ole Krohn om den udfordring, selskabet står med.
- Det lyder fint, når Dansk Metal siger, at de tilbyder 600 millioner kroner, men SAS' ledelse siger omvendt, at piloterne skal bidrage med 800 millioner kroner. Så vi ser en kæmpe spin-krig om, hvem der har skylden.
Hvad og hvem appellerer de til?
Spørger man brandingekspert Jacob Holst Mouritzen er den kamp, der udspiller sig nu centreret om en enkelt ting: Hvem der har befolkningens sympati.
- Som mennesker har vi det med at vælge side. Og i Danmark er det normalt, at vores sympati er hos de små. Vi hepper altid på David og ikke på Goliat, siger Jacob Holst Mouritzen.
Men når det kommer til lige netop krisen i SAS er billedet ifølge Jacob Holst Mouritzen en smule anderledes. For piloterne sætter kniven ind, der hvor det gør ondt. Ikke kun hos SAS, men også hos alle de danskere, der efter flere år med corona nu skal på sommerferie.
- Står man som almindelig familie, der skal afsted til Kreta rækker sympatien til piloterne ikke særligt langt.
Pandemi og nuancering i fokus
Det er noget som særligt SAS's topledelse i den grad også lægger vægt på i deres fremlægning:
- Vi har gennemlevet den værste pandemi i vores tid, forhåbentligt, lød det fra topchef Anko van der Werff, som tilføjede:
- Vi har modtaget store beløb fra skatteyderne, og det er skammeligt, at det her er piloternes tak for den generøsitet, som alle landene har udvist selskabet de sidste år.
Ifølge Jacob Holst Mouritzen er det til SAS' fordel, at vi alle godt ved, at flyselskabet har været presset og i problemer grundet pandemien.
Oven i det er piloterne ikke arbejdsgruppe, der i befolkningen opfattes som en del af "arbejderklassen".
- Piloterne har et brand som værende lidt seje og som nogle, der har det godt, siger Jacob Holst Mouritzen.
Derfor er det ifølge ham godt set af piloterne at bruge annoncer på offentlige steder til at nuancere debatten.
Et eksempel kan ses i nedenstående video:
- Piloterne er aktivt gået ud og har forsøgt at forklare sig. Det er helt afgørende at få sine budskaber ud. Ikke kun til befolkningen, men også til pressen, siger Jacob Holst Mouritzen.
For ifølge brandingeksperten kan dette også medføre et pres på ledelsen, der kritiserede medarbejderne for at have en "strejkekultur".
Hvem ser bedst ud?
Konflikten mellem de to parter har fra start været kendetegnet ved en skarp tone, som indikerer en manglende tillid fra begge sider.
Det fortæller Henny Christensen, som er redaktør på TV 2 NEWS og har dækket arbejdsmarkedsstoffet i årrække. Hun har fulgt konflikten tæt.
- Det handler jo om for de to parter om at tage sig bedst ud, så man ikke står som dem, der ødelægger danskernes ferie.
Netop den store mistillid kan skabe store problemer, hvis parterne skal til forhandlingsbordet. Derfor kan det have betydning, hvem der har folkestemningen med sig, vurderer Henny Christensen.