SAS bekræfter pilotstrejke
Strejken vil ramme op mod 30.000 passagerer hver eneste dag.
SAS' piloter pĂĄbegynder en strejke.
Det bekræfter SAS' topchef, Anko van der Werff, der netop er kommet ud fra forhandlingslokalet i Stockholm. Dermed kan hundredevis af flyafgange blive aflyst, hvilket møder stor kritik fra van der Werff:
- Det her er rigtig dårlige nyheder, lød det fra den administrerende direktør, der langede ud efter piloterne og kaldte situationen "ødelæggende" for SAS' fremtid.
PĂĄ forhĂĄnd er det anslĂĄet, at strejken kan komme til at pĂĄvirke op mod 250 daglige flyafgange i Danmark, og det vil fĂĄ betydning for op mod 30.000 passagerer i Danmark, Sverige og Norge.
I alt er det knap 1000 SAS-piloter, der nu gĂĄr pĂĄ barrikaderne.
Halvdelen af flyene fortsætter
Når det kun er cirka halvdelen af selskabets flyafgange, der bliver aflyst som følge af strejken, skyldes det, at en del af SAS' samlede virke sker gennem datterselskaberne SAS Connect og SAS Link.
Netop de to datterselskaber har været én af de helt store knaster i forhandlingerne mellem SAS og pilotforeningen SAS Pilot Group (SPG). SPG har således, ifølge dem selv, tilbudt besparelser for et trecifret millionbeløb, hvis SAS' ledelse til gengæld ville love at genansætte de piloter, der er blevet fyret under coronakrisen, i moderselskabet.
Omvendt har SAS' ledelse fremhævet, at det var tvingende nødvendigt med store besparelser, hvis selskabet skulle overleve.
Tidligere på året fremlagde SAS således redningsplanen 'SAS Forward', der skulle vende det underskud, SAS har kæmpet med måned for måned siden coronakrisen begyndte.
Udover pilotstrejken har de flymekanikere, der er organiseret i Dansk Metal, varslet en sympatistrejke fra onsdag.
Skinforhandlinger og strejkekultur
Umiddelbart efter forhandlingerne brød sammen, føg det gennem luften med beskyldninger fra både SAS' topchef, Anko van der Werff, og piloternes forhandlere.
Van der Werff kritiserede blandt andet medarbejderne for at have en "strejkekultur", mens Henrik Thyregod fra Dansk pilotforening – der er en del af SPG – har kaldt det "skinforhandlinger".
- Her lidt i 12 imødekom vi SAS på nærmest alt, men så flyttede de bare kravene endnu en gang. Så var der pludselig endnu en ting, siger Henrik Thyregod til TV 2.
Samme forklaring kommer fra Dansk Metals forhandler i Stockholm, Keld Bækkelund Hansen, der har hjulpet Dansk Pilotforening og SPG:
- Det her er historisk. Jeg har aldrig oplevet, at vi på lønmodtagersiden har givet så store besparelser til arbejdsgiverne, og så kan man ikke få en aftale i hus. Det har jeg aldrig oplevet i mit lange forhandlingsliv, siger Keld Bækkelund Hansen, der har været forbundssekretær i Dansk Metal siden 2003, til TV 2.
Strejke varer til parterne bliver møre, mener kommentator
Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn, der har fulgt forhandlingerne tæt, skal man ikke forvente at strejken bliver afblæst lige med det samme.
Dels har parterne forhandlet gennem længere tid, dels har man udskudt fristen ad flere omgange de seneste dage, og dels har parterne været særdeles hårde i beskrivelserne af hinanden.
- Strejken vil køre indtil en af parterne eller dem begge bliver møre, og man begynder at ringe til hinanden. Mit indtryk er, at der i hvert fald går nogle dage, for man har prøvet og prøvet og prøvet, siger Ole Krohn.
Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef og luftfartsanalytiker hos Sydbank, har tidligere anslĂĄet, at en strejke formentlig vil koste SAS i omegnen af 70 millioner kroner hver eneste dag, den stĂĄr pĂĄ.
Det er særligt problematisk at strejken nu kommer til at stå på midt i danskernes sommerferie, der typisk er SAS' højsæson, vurderer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen:
- Sommersæsonen er normalt der, hvor SAS skal tjene de penge og mere til, som de sætter til i årets dårligste periode, som er fra oktober til marts. (...) Det er tvivlsomt om SAS aktuelt kan tjene penge selv på den bedste tid på året i år, skriver Per Hansen i et notat om situationen.