Business

SAS-strejke midlertidigt afblæst, mens forhandlingerne fortsætter

SAS' flyafgange afgår som planlagt onsdag, efter at SAS-piloters strejkevarsel er midlertidigt afblæst.

Sommerferien er muligvis reddet for nogle. De 1000 SAS-piloter går nemlig ikke i strejke.

I hvert fald ikke natten til onsdag, som ellers var deadline for, hvornår en ny overenskomst mellem selskabet og dets piloter skulle være forhandlet færdig.

Men der ligger ingen ny aftale. I stedet for er det blevet aftalt, at tidsfristen for forhandlingerne bliver rykket med 72 timer.

Det oplyser den svenske pressechef i SAS, Karin Nyman, til det svenske nyhedsbureau TT.

Til den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv forklarer den norske rigsmægler i sagen, Mats Wilhelm Ruland, at der har været hjemmel til at lave en forlængelse.

- Det er, fordi det er komplekse spørgsmål, som der skal findes en løsning på, siger han ifølge det norske nyhedsbureau NTB til avisen.

- Fristen på 72 timer gør, at vores passagerer kommer til at gennemføre sine planlagte rejser de nærmeste dage. Det er vi meget glade for. Vi har haft konstruktive samtaler de seneste dage i forhandlingerne, og mæglerne bedømmer, at der er mulighed for at nå en overenskomst, skriver SAS' danske pressechef Alexandra Kaoukji i en skriftlig kommentar til TV 2.

Hun fortsætter:

- Vores forhåbning er derfor, at vi skal finde en løsning, og at passagerne ikke skal påvirkes.

Bedt om at fortsætte

Der vil gå tre dage, før det er klart, om pilotstrejken kan undgås på et tidspunkt, hvor mange danskere planlægger at rejse på sommerferie med deres familier.

Formanden for SAS-fraktionen i det svenske pilotforbund, Martin Lindgren, mener, at når der nu allerede er gået så lang tid med forhandlingerne, gør det ikke så meget, at man må tage yderligere 72 timer.

- Vi har siddet her i to uger og er i dag blevet bedt af mæglerne om at fortsætte i yderligere 72 timer, og det har vi accepteret, siger han til TT og fortsætter:

- Det kræves nu, at vi begge går tilbage til forhandlingsbordet og virkelig forsøger at blive enige. Vi håber, at det lykkes, siger han til TT.

Piloterne og selskabet strides om, at SAS ansætter nye piloter på billigere overenskomster i datterselskaberne SAS Link og SAS Connect.

Hvis parterne ikke når en aftale, oplyste SAS mandag aften, at det vil gå ud over op mod 30.000 passagerer om dagen.

Flyene, der skulle flyve onsdag, afgår – som det ser ud nu – til tiden, fremgår det af CPH Lufthavnens hjemmeside.