Business

Supersygehus i Nordsjælland sprænger budgettet igen

Der skal findes yderligere 300 millioner kroner for at færdiggøre byggeriet i Hillerød.

Region Hovedstaden må endnu en gang gå tiggergang på vegne af supersygehuset Nyt Hospital Nordsjælland, der længe har haft problemer med at overholde byggeriets oprindelige budget og tidsramme.

Denne gang er det omkring 300 millioner kroner ekstra, regionen må bede om. Det skriver Byggeriets Dagblad Licitationen.

Hvis de ekstra millioner bliver bevilliget, vil hospitalsbyggeriet have overskredet den aftalte totalramme på 4,7 milliarder kroner med 23 procent.

Den samlede pris for det nordsjællandske sygehus ender dermed på 5,8 milliarder kroner ifølge Licitationens oplysninger.

Problemerne skyldes ifølge regionens sidste kvartalsrapport, at byggemarkedet er truet af de afledte effekter af krigen i Ukraine – særligt problematisk er de markant stigende priser på byggematerialer.

En presset branche

Det er ikke kun byggeriet af supersygehuset i Hillerød, der er presset.

Hele bygge- og anlægsbranchen holder i øjeblikket vejret, for de økonomisk turbulente tider begynder at kunne mærkes.

Det viser en ny analyse fra DI Byggeri, hvor det vurderes, at byggebranchen vil gå 2,5 procent tilbage næste år sammenlignet med i år. Beskæftigelsen i byggebranchen ventes at falde med 2300 personer i 2022 og 4500 personer i 2023.

På grund af krigen i Ukraine lurer prisstigninger på materialer og forsyningspriser i horisonten, hvilket kan være medvirkende til, at mange byggeprojekter fremover vil overskride budgettet.

Prisstigningerne gælder særligt for jern og stål, træ, tømmer og beton. Samtidig påvirker de voldsomme energiprisstigninger også branchen.

Og BAT-kartellet, der samler syv fagforbund i bygge- og anlægsbranchen, ser da også dystert på byggeriets fremtid.

- Vi forventer, at vi kommer til at se noget, der måske endda er værre end det, vi så på bagkant af finanskrisen, siger Gunde Odgaard, der er sekretariatschef i kartellet.

Tidsplanen skrider

Det er ikke første gang, at budgettet til byggeriet af Nyt Hospital Nordsjælland må udvides, og i november 2020 blev byggeriet sat under skærpet tilsyn af Sundhedsmyndighederne.

I 2021 blev budgettet overskredet med mellem 650 og 800 millioner kroner. Pengene blev skaffet via lånefinansiering og ved at finde besparelser for 0,5 milliard kroner andre steder, skriver Licitationen.

Hospitalet skulle have stået færdigt i 2020, men tidsplanen er skredet flere gange. Indtil videre er håbet, at sygehuset står færdigt i 2024.