Aldrig før har så mange været i job

Beskæftigelsen stiger 15. måned i træk - det kan ikke blive ved, siger cheføkonom.

Antallet af lønmodtagere er steget med 4.000 personer fra marts til april. Det skriver Danmarks Statistik.

Dermed stiger beskæftigelsen for 15. måned i træk, og det samlede antal lønmodtagere er staget til 2.948.000.

Der har aldrig tidligere været så mange danskere i job.

Det sker i en tid, hvor den danske økonomi er truet af tårnhøj inflation og en trussel om luk af russisk gas.

Solidt ståsted

Stigningen er imponerende i en modvindstid, mener cheføkonom for Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

- Selvom modvind har ramt den danske økonomi i form af højere usikkerhed og i form af markant højere inflation, så står dansk økonomi på et meget solidt ståsted, siger han til TV 2.

Årsagen til, at de hårde tider for dansk økonomi ikke kan ses i beskæftigelsestallene, skyldes ifølge Jeppe Juul Borre, at økonomien har meget at stå imod med.

Kan ikke blive ved

Stigningen er en smule mindre end sidste måned, hvor antallet af lønmodtagere steg med 14.000, og Jeppe Juul Borre regner da heller ikke med, at beskæftigelsen vil blive ved med at stige.

- Vi står i en helt ny situation og en helt ny virkelighed i dansk økonomi, og det forventer jeg altså også vil komme til at præge efterspørgslen efter arbejdskraft i Danmark, siger han.

Han forventer, at vi snart vil se et fald i jobopslagene og en lavere beskæftigelsesfremgang end det, vi har set de første mange måneder af året.

- Det er væsentlig at se fremad, for jeg tror ikke på, at det kan blive ved, understreger han.

Løn fylder mest

At beskæftigelsen fortsat stiger er gode nyheder for mange danskere, for i øjeblikket ligger inflationen på sit højeste niveau siden 1983.

I maj var priserne nemlig 7,4 procent højere, end de var på samme tidspunkt sidste år.

Og meget tyder på, at den stigende inflation påvirker danskernes tilgang til arbejdsmarkedet.

I maj viste nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, at timelønnen er steget med 3,8 procent på DA-området i årets første kvartal, hvilket er den højeste stigning i 13 år.

Selvom lønstigningerne endnu ikke er fulgt med inflationen tyder meget på, at danskerne ikke er færdige med at forsøge at få skruet lønnen op.

Selve lønnen er nemlig blevet det mest afgørende for danskerne, når de søger job - tidligere har det været gode kollegaer og fleksible arbejdstider, der fyldte mest, når danskerne skulle vælge arbejdsplads.

Dystre udsigter

De stigende beskæftigelsestal falder på en dag, hvor Danmarks Statistik også kan løfte sløret for, at de danske forbrugere fortsat ser mere dystert på deres egen og Danmarks økonomiske situation og fremtid.

Forbrugertilliden er nemlig i juni faldet til minus 24,8.

Dermed er indekset på det laveste niveau, Danmarks Statistik nogensinde har set.